Kaynatma olarak kullanıldığında bağırsak parazitlerini ortadan kaldırırlar. Dizanteri için etkili bir çaredir. Semizotunun yaprakları ve sapları hipnotik özellikler gösterebilir. Semizotu hipertansiyon, anemi, astım ve şeker hastalığı için tavsiye edilir.
İsterseniz semizotunu çiğden kullanmak yerine hafifçe haşlayabilirsiniz. Acı seviyorsanız zeytinyağı yerine tereyağında kavrulmış kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp, yemeği kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 15-20 dakika kadar pişirin. Semizotu yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, oda ısısında soğumaya bırakın.
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir.
Yaklaşık 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edelim ve tuzunu ayarlayarak tencerenin kapağını kapatalım. Semizotu yemeğimizi kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirelim. Pişen semizotu yemeğimizi isteğe bağlı olarak sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ile tüketebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Semizotu tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetine yerleştirin ve hava almayacak şekilde bağlayın. Pişmiş semizotunu bu şekilde 9 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Maksimum fayda yabani ve tazesinden sağlanır. Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Zaten genellikle zeytinyağlılar 1 öğünde bitmediği için, gün içinde pişirilip, akşam yemeğinde tüketilip, ertesi gün öğle yemeğinde de yenip bitirilebilir. (En azından ben öyle yapıyorum).
Semizotunu yıkayıp bulgurla beraber haşlıyoruz ,haşladıktan sonra suyunu süzüp kaba alıyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt ve mısırı ekleyip karıştırıyoruz, servise sunabilirsiniz ,afiyet olsun.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
İnfüzyonda semizotu yaprakları mide ekşimesini ve mide kramplarını arındırır ve rahatlatır. Ayrıca hipertansiyon vakalarında veya uykusuzluk ve sinirlilik durumlarında gevşetici olarak endikedir. Konjunktivit için semizotu yaprağı suyu, gözleri ve göz kapağı iltihabını temizlemek için bir damla dökün.
Gerekirse su eklenir. Çünkü semizotu çabuk pişen bir sebzedir. Fazla vitaminini öldürmeden düdüklü tencerede 10 dakika tutmamız yeterli olacaktır.
Buzdolabına, diğer sebze-meyvelerle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. 3 Gün içerisinde tüketin.
Suda Bekletin
Semizotunun kök kısmını çıkardıktan sonra miktarına uygun bir büyüklükte su dolu kap içerisine koyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sirke ekledikten sonra 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede tüm mikropların ölmesini ve semizotunun iyice temizlenmesini sağlayın.
Birçok tarifte malzemeler arasında bulunan semizotu isteğe bağlı olarak pişirilerek veya çiğ olarak tüketilebilir. Kalorisi oldukça düşük olan Semizotunun Müthiş Faydaları tahmin ettiğimizden çok daha fazladır.
Kaynatılıp içilmesi de aynı etkiyi gösteriyor ancak taze yemekten daha fazla bir fayda sağlamıyor. Her sabah bir avuç maydanoz yenilmesi öneriliyor. Semizotu, ödem çözme konusunda sihirli bir değnek… Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırıyor.
Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
C VİTAMİNİ (ASKORBİK ASİT)
Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra bekletilirse yine C vitamini kaybı olur. Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır ve kesilir kesilmez az miktardaki kaynar suya atılarak veya susuz olarak kısa sürede pişirilip suyu ile yenirse çok az C vitamini kaybı olur.
Çiğ gıdalar bazı besinler açısından pişmiş gıdalara göre daha zengindir. Bazı besin maddeleri, C vitamini ve B vitaminleri gibi suda çözünen vitaminler pişirme işlemi sırasında kolayca yiyeceklerden süzülebilir. Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
Semizotu ile Tüm Bakterilere Elveda
Bu lezzetli besin sayesinde vücutta hastalığa sebep olan mikroorganizmalara karşı etkili bir koruma sağlanır. Kanın temizlenmesi konusunda da yardımcı olmayı ihmal etmeyen sebze, içerisinde taşıdığı demir ve vitaminlerin etkisiyle kansızlığa da oldukça iyi gelir.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri