Semizotu buzlukta 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
İyice kurulayıp, doğradığınız semizotlarını buzdolabı poşetleri içine yerleştirin. Semizotlarının üzerine güzelce bastırıp, poşetin havasını iyice alarak poşeti düğümleyin. İsteğe göre kilit poşette kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kışlık semizotunu derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Saklama kabınızı ya da buzdolabı poşetinizi hazırlayın. Her bir poşetin içine kullanacağınız kadar temizlenmiş ve soğuk sudan geçmiş semizotunu yerleştirin. Poşetlerin havasını alın ve derin dondurucunuza gönderin. En çok 9 ay boyunca dondurucuda saklayabileceğinizi de unutmayın.
Semiz otunu temizleyip suyu iyice süzüldükten sonra doğrayıp her kata birer tatlı kaşığı tuz ekliyoruz ve iyice soğuyan suyu üzerine gelecek şekilde ekliyoruz ve kışın kullanmadan önce tuzu alınması için su da bir taşım kaynatıyoruz. Yoksa çok tuzlu olur soğuduktan sonra istediğiniz gibi kullana bilirdiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Semizotu sapı mücverini, çok az yağ ile beraber fırında da pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz mücverin içine patates, havuç, kabak ile arzu ettiğiniz otları da ince ince kıyıp ekleyebilirsiniz.
Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı çeşitler ile mutfaklarımızı süslemektedir. Semizotu, kalori açısından oldukça düşük olmasına karşın besin değeri oldukça zengin bir sebze türüdür.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Dereotlarını poşetin içine düzgünce yayın. Üzerine hafifçe bastırıp, poşetin havasını iyice alıp poşeti düğümleyin. Hazırladığınız dereotlarını dondurucuya düzgün bir şekilde koyup, aylarca saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman kullanacağınız miktarlarda alıp, börek, poğaça ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Yüksek A vitamini içeriği, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. K vitamini içeriği sayesinde normal kan pıhtılaşmasına ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. Semizotu, demir ve folik asit gibi mineraller açısından zengin olduğu için anemiden korunmaya yardımcı olabilir.
Doğranan maydanozlar buzdolabı poşetinde ya da vakumlu bir poşette buzlukta saklanabilir. Burada önemli bir detay var. O da buzluğa atılan her ürüne maydanoz da dahil üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırmak gerekiyor.
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir.
Düşük kalorili ve yağsız olması ile, kilo vermek isteyenler için de hem iyi bir garnitür hem de iyi bir ana yemek seçeneğidir. Sofranızda yer verebileceğiniz sade veya yoğurtlu semizotu salatası, diyette gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, düşük kalorili bir alternatiftir.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Semizotu Nedir? Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
Aynı zamanda yüksek dozlarda alındığında müshil olan bir idrar söktürücüdür. Semizotu yaprakları, cilt ve mukoza zarları ve dokular için pürüzsüzleştiren, yaraları iyileştiren ve iltihapları azaltan bir madde üretir.
Ceviz, limon suyu, ekmek, sarımsak, zeytinyağı ve suyu mutfak robotunun haznesine koyup püre kıvamı elde edene kadar çekin. Semizotlarını temizleyip doğradıktan sonra geniş bir salata kasesine alın. Hazırladığınız taratorlu sosu semizotlarının üzerine gezdirin. Semizotlarını kırmadan sosla karıştırın.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri