Semizotu, mevsiminde taze olarak ve temizlenmiş şekilde yenirse daha faydalı olur. Yeşil yapraklılar taze formlarıyla vitamin ve mineral değerlerini koruduğundan semizotu ile salata yaparak tüketebilirsiniz. Semizotu ile zeytinyağlı veya etli yemek yapılarak tüketilmesi de yaygındır.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. -Semizotunun içeriğindeki omega-3 sayesinde cilt daha canlı görünür.
Kolesterolü düşüren sebze, kan basıncının da dengelenmesi konusunda önemli bir görev üstlenir. Antioksidan etki gösteren bitki, damarları rahatlatır ve yüksek kolesterolü olanlara iyi gelir. Toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliğiyle dikkat çeken semizotu, böbreklerdeki taşı ve kumu dökmeye de yardımcı olur.
Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilen yapraklı sebze, A vitamini, C vitamini, magnezyum, potasyum, manganez, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olan sebze, çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir.
Semizotu tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetine yerleştirin ve hava almayacak şekilde bağlayın. Pişmiş semizotunu bu şekilde 9 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Semizotu, damarları rahatlatırken kanın temizlenmesine de yardımcı olmayı ihmal etmiyor, içeriğindeki vitamin ve demir gibi minerallerin de etkisiyle kansızlığa iyi geliyor.
Semizotu Nasıl Saklanır? Semizotu buzdolabında nasıl saklanır? Ağzını sıkıca bağlayın ve poşet üzerinde hava alış verişini sağlamak için delikler açın. Buzdolabına, diğer sebze-meyvelerle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. 3 Gün içerisinde tüketin.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
-Semizotu C ve A vitamini acısından oldukça zengindir. Bu özellikleri ile bünyeyi kuvvetlendirir, gözlere ve kansızlığa iyi gelir.
Ayrıca semizotu kollajen içerdiği için kan damarları sağlığına da faydalıdır. “Semizotunun faydaları nelerdir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: İnflamasyonu azaltma: Semizotu antioksidanlar içerdiği için vücutta oluşan serbest radikallerin neden olduğu hasarı hafifletir ve inflamasyonu azaltabilir.
Özellikle semizotu salatası çeşitleri kilo vermek isteyenler için lezzetli diyet yemeklerindendir. Özellikle ödem attırıcı olması metabolizmayı hızlandırması için gereken en önemli özelliğidir.
Melatonin de içeren nadir sebzelerden olan semizotu uyku problemlerine de etkili olabilmektedir.
Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan semizotunda da sağlıklı yaşam üzerinde etkinlik gösteren bazı kimyasal bileşikler besin değeri taşımamakla beraber kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve ülser gibi bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır.
Ayrıca semizotu, oksalat adı verilen bir madde içerir ve yüksek miktarda oksalat tüketmek, böbrek taşı oluşumu riskini artırabilir. Bu nedenle, böbrek taşı sorunu olan veya yüksek oksalat seviyesiyle ilgili herhangi bir sağlık sorunu olan kişilerin semizotunu aşırı tüketmekten kaçınmaları önerilir.
Semizotu yaygın olarak birçok ülkede çeşitli alanlarda kullanılır. Halk arasında ateş, ishal, dizanteri, egzama, sedef ve hematokezya (kanlı dışkılama) tedavisinin yanı sıra kas gevşetici, idrar söktürücü, iltihap önleyici olarak kullanılır.
A ve C vitamini bolca barındıran semizotu antioksidan görevi vardır. Ağız ve akciğer kanseri riskini düşürür. Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi gelişim bozukluklarını azaltır. Şeker hastalarının da tüketebileceği gibi kan şekerini dengeler.
Semizotu, sahip olduğu zengin besin değerleri ve güçlü antioksidan kaynağı olması sebebiyle birçok hastalığı karşı hem koruyucu hem de tedavi edici etkiye sahiptir. Bundan dolayı hafta 2-3 kez düzenli olarak tüketilmesi hastalıklara karşı vücut direncini arttırırken iskelet sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Semizotu Minerallerden zengin
Semizotu; çinko, fosfor, manganez, bakır ve kalsiyum içerir. Çinko, bağışıklık sistemi işlevlerinin iyileştirilmesi ve yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda kansere neden olabilecek serbest radikallere karşı vücudu korur. Magnezyum, cilt ve saç sağlığında etkilidir.
Semizotu içerdiği yüksek miktardaki A vitami sayesinde karaciğer rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır.Buna ek olarak kandaki toksik maddeleri temizlemekte ve idrar söktürücü olarak da kullanılabilmektedir. Hayvansal gıdalarda bulunan Omega 3 yağ asitleri de bu bitki sayesinde alınabilmektedir.
Semizotunu güzelce yıkayın ve kök kısımlarını kestikten sonra doğrayın. Soğanı ince ince doğrayın. Doğradığınız soğanları bir tavada zeytinyağıyla pembeleşinceye dek kavurun. Kavurduğunuz soğanların üstüne salçayı ekleyin ve kokusu çıkana dek kavurduktan sonra, doğranmış semizotlarını ekleyin ve tekrar kavurun.
Semizotunu yıkayarak, suyunun süzülmesini sağlayın. Rendelediğiniz sarımsakları, tuz, zeytinyağı ve yoğurt ile karışım pürüzsüz olana kadar karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semiz otunun üzerine dökerek karıştırın. İsteğinize göre üzerine pul biber serperek servis edebilirsiniz.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
Çiğ semizotu buzlukta saklanabilir ve dondurucuda korunabilir, ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek önemlidir. Semizotu buzlukta genellikle 6 ay ila 1 yıl arasında taze kalabilir. Kullanmak istediğinizde, donmuş semizotunu çözülmeye bırakmadan önce dondurucudan çıkarın.
Serdiğimiz semizotlarının suyu iyice süzüldükten sonra doğruyoruz. Doğradığımız semizotlarını buzdolabı poşetlerinin içine koyup pipet yardımıyla havasını iyice alıyoruz. Bu şekilde derin dondurucu da uzun süre saklayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri