Not: turşuya ekleyeceğiniz su ya hazır su ya da kaynamış soğumuş su olsun musluk suyu kullanmayın. Kütür kütür, hiç erimeyen, tam kıvamında turşu bıraktım sizlere.
Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su olmamalı. Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
1. Kullandığınız su, çeşme suyu olmamalı Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Turşu suyu yapımı oldukça basit ve pratik olsa da birkaç noktaya dikkat ettiğinde lezzeti katmerlenir. Örneğin; 2 litrelik bir kavanoz kullanacaksan, 1 litre su kullanmalısın. Ölçüyü ortalama olarak yarı yarıya gibi düşünebilirsin.
İlgili 39 soru bulundu
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kavanoza sebzeleri yerleştirdikten sonra üzerine tuz, şeker ve tuzu ekleyip, üzerini kaynar halde sıcak suyla dolduruyoruz. Burası çok soruluyor. Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Bir kaba suyu koyup içine 1 bardak kadar tuz koyup, içine iyice yıkanmış yumurtayı koyuyoruz. Yumurta ne alaka diyecek olursanız şöyle ki tuz eridikçe yumurta yükselecek tuz eridikçe ve yumurta çıkmadıysa tuz ilave edilir. Yumurta suyun üzerine çıkınca suyumuzu turşu kabına döküyoruz.
Turşuyu hazırlarken musluk suyu kullanıyorsunuz
İçme suyuyla hazırladığınız turşunun suyunu gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Aynı zamanda bu şekilde hazırladığınız turşular musluk suyu kullanarak hazırlayacağınız turşuya göre çok daha geç bozulur.
Turşu suyu için kullandığınız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar haldeki sıcak su olursa daha iyi olur.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşu suyu yaparken genellikle suyun içerisine tuz, limon tuzu, sirke, şeker konulur. Turşu suyunun miktarına göre malzemeler karıştırılır. Mide hassasiyeti olan kişiler genellikle sirke yerine limon suyu da kullanabilirler. Ayrıca turşu suyunun içine sofra tuzu yerine kaya tuzu yani iri tuz kullanılabilir.
Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir. Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir.
Bunu önlemenin en iyi yolu, sebze ve salamura ağırlığını tartarak ilave edilecek tuz miktarını hesaplamaktır. Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu. 1 yemek kaşığı toz şeker. 5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşu yapmanın en önemli kuralların başında su, tuz, sirke veya limon oranını çok ayarlamak geliyor. Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor.
Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut. Mümkünse turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri