[2], 20 ve 21 inci madde hükümlerine göre dava açma hakkına sahiptir. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilir.
Sendikaların üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini korumak amacıyla üyelerini temsilen dava açabilme ve bu nedenle açılmış davayı takip yetkileri olduğu, hem 6356 hem de 4688 sayılı Kanunlarda düzenlenmiştir.
Sendikal Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Sendikal Tazminat Davaları takriben 1 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. İstinaf Mahkemelerinin kurulması için uzun süren temyiz incelemeleri kısmen son bulmuştur. Bu halde normal şartlar altında bir işçi alacağı davası kanun yolu ile birlikte ortalama 2 yıl sürmektedir.
Başvuru bugün ALO 170 ile çözüm buldu.
Sendikal tazminat davası, işçilerin sendika üyeliğine veya sendikal faaliyetlerde yer alıp almamalarına göre işe alım ve işten çıkışlarında veya çalışmaları sırasında maruz kaldıkları ayrımcılık sebebiyle işverene karşı açılacak davadır.
İlgili 25 soru bulundu
Sendikal tazminat, işçilerin belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri, belli bir sendikadaki üyeliği sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri veya herhangi bir sendikaya üye olmaları veya olmamaları halinde iş akdinin sona erdiği durumlarda istenilebilecek tazminat türüdür.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25. maddesinin dördüncü fıkrasına göre sendikal tazminat tutarı, çalışanın 1 yıllık ücretinden az olamayacaktır.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi hâlinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmış sayılır.
Anayasanın 51. maddesine göre; sendikaya üye olmak anayasal bir haktır. Ülkemizde hem işçiler, hem memurlar ve hem de işverenler için sendikalara üyelik ve sendikal faaliyet imkanı vardır. Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesine göre; sendikal haklarının kullanılmasını engelleme, suçtur.
İşveren, işyeri sendika temsilcisinin iş sözleşmesini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir.
6356 sayılı Kanun 25/6 düzenlemesi uyarınca sendikal tazminatta ispat kuralları şu şekildedir; Sendikal nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğinin ispat yükü davacı işçidedir. İşçinin bu feshin sendikal nedenle yapıldığını ispat etmesi gerekir. Sadece tanık ifadesi feshin sendikal nedenle yapıldığı göstermez.
Geriye dönük miras hakkının elde edilmesi talebiyle çeşitli davalar açılabilir. Fakat, geçmişe dönük miras davalarının, murisin vefatıyla birlikte açılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Buna göre, “İşveren fesih dışında yukarıdaki fıkralara aykırı hareket etmesi halinde, işçinin bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir.” İşçinin sendikal tazminata hak kazanabilmesi için, sözleşmenin sendikal nedenle feshedilmiş olması zorunlu değildir.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Sendikaya Üye Olunca Ne Olur? Sendika, işçilerin ücretleri, çalışma saatleri, iş güvenliği, iş güvencesi ve diğer çalışma koşulları gibi temel haklarını korumalarına yardımcı olur. Sendika üyeleri, toplu pazarlık süreçlerine katılma hakkına sahiptir.
Toplu iş sözleşmesinden faydalanmak için bütün işçiler ya yetkili sendikaya üye olmak ya da yetkili sendikaya "Dayanışma aidatı" ödemek zorundadır, bu nedenden dolayı bütün işçiler bir sendikaya üyedirler.
Bu bilginin açıklanması, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yasalara aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre 4,5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. İşveren, sendika üyeliğinizi, sendikamız işyerinizde çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi süreci başladığında öğrenebilir.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamazlar.
İşçi sendikal nedenlerle işten çıkarıldığında tazminat alma hakkı doğar. İşçilerin sendikalara üye olma hakkı vardır. Anayasa'da ve çeşitli kanunlarda da kendisine yer bulan sendikal haklar işçi tarafından kullanıldığında ve bu sebeple işten çıkarılırsa işçi işverene dava açabilir.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
STİSK m.24'de, “(1) İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin iş sözleşmelerini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir.
Çerçevesinde Açt»¼» Davalar
2821 sayılı Sendikalar Kanunu, iàçi ve iàveren sendikalarına, üyelerinin ekonomik ve sosyal hakları konusunda dava açma yetkisi vermiàtir.
İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz. Hamilelik veya doğum nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? İşten kendi isteğiyle istifa eden işçinin tazminat hakkı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri