6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır. İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
İşçilerin sendika üyelikleri ve sendikadan çekilme işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. 4688 sayılı kamu sendikaları kanununa tabi olan memurların da üyelik işlemlerinin e devlet üzerinden yapılması büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur. İstifa işlemi süre bitiminde İdari Özlük ve İdari Tahakkuk Şube Müdürlüklerince gerekli işlemler yapılarak ilgili personelin sendikalılığı sonlandırılır.
Sendika üyeliğinde çekilen işçinin, çekildiği sendikadaki üyeliği, Ka- nunda öngörülen bir aylık sürede de devam etmektedir. Dolayısıyla, ta- raflar, aidat ödeme ya da sendika disiplinine uyma borcu ile yükümlü- dürler.
İlgili 31 soru bulundu
Mahkeme iki ay içinde kesin olarak karar verir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. sendika üyeliği nedir Sendika üyeliği hangi durumlarda sona erer ? Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alarak işten ayrılan işçilerin sendika üyeliği sona erer.
Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. MADDE 12 – (1) İşkolunu değiştiren işçi veya işverenin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. (2) Bir yıldan fazla süreyle işsiz kalan işçinin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.
Çekilme kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur.
İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz. Hamilelik veya doğum nedeniyle ayrılan hak kazanır mı? İşten kendi isteğiyle istifa eden işçinin tazminat hakkı yok.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz.
TC kimlik numaranız ve şifrenizle kişisel sayfanıza erişim sağlayın. Adım 2: E-devlet arama motorunu kullanarak, istifa etmek istediğiniz sendika ismini aratın. Adım 3: İlgili sendikanın sayfasına ulaştıktan sonra, yönergeleri takip edin ve sendikadan ayrılma işlemini başlatın. Bu kadar basit!
Kişinin özlük dosyasına bir nüshası gönderilir. Personel Daire Başkanlığı ilgili sendikaya üst yazı ile Sendika İstifa Formunu gönderir. İlgili birim, maaş kesintilerini ekler ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderir. Personelin maaşının yapıldığı birime Sendikadan istifa ettiği bildirilir.
(4) Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurulca verilir. Karar, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa elektronik ortamda bildirilir ve çıkarılana yazı ile tebliğ edilir.
2024 yılında aylık toplu sözleşme ikramiyesi tutarı
Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmiştir.
Hiçbir üyemiz, istemediği bir parayı herhangi bir sendikaya ödemek zorunda değil! Üyelerimizin tüm kesintileri Nisan 2020 tarihinden itibaren geriye dönük alabilmesi için bir an önce sendikamıza başvurması gerekmektedir.
Buna göre; aylık ve ücretleri peşin ödenen kamu personeli aylık ve ücret ödemelerinin her ayın 15'inde, aylık ve ücretleri çalışıldıktan sonra ödenen işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ise her ayın 14'ünde yapılması gerekmektedir.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Anayasamıza göre hiç kimse Sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlanamaz ve Anayasanın 53. maddesi, bütün işçilere çalışma koşullarını düzenlemek amacıyla Toplu İş Sözleşmesi yapma hakkı tanımaktadır.
Sendikalı olmak bir ayrıcalıktır. Gücünün Farkında Olmaktır.
Yasal haklarımızı korumak daha kolaydır. Daha iyi çalışma koşulları sağlar. Daha iyi ücret ve çalışma ortamını sağlar. Alacaklarımız zamanında ve eksiksiz ödenir.
Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini onbeş (15) gün içinde sendikaya gönderir. Kamu görevlileri sendikalarınca, üyenin sendikadan çıkarılma kararı sendika merkez genel kurulunca alınır. Çıkarma kararı onbeş (15) gün içinde çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilir.
Sendika aidatının, işverenler tarafından gider yazılabilmesi için, aidatın ilgili bulunduğu yılda sendikaya ödenmesi gerekir. İlgili bulunduğu yılda ödenmeyen sendika aidatları, daha sonraki yıllara ait ticari kazancın tespitinde gider olarak nazara alınmayacaktır.
✓Toplu iş sözleşmesine taraf olan sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, ✓Faaliyetinin durdurulması, ✓İşçi sendikasının yetkiyi kaybetmesi, ✓Toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işverenin veya işyerinin girdiği işkolunun değişmesi, Toplu iş sözleşmesini SONA ERDİRMEZ.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak. Bu karar tüm memurlara hayırlı, sarı ve yandaş sendikaların da kulaklarına küpe olsun.
Sendikalar, grev, iş yavaşlatma ve işgücü arzını sınırlandıran çeşitli uygulamalarla işverenlere taleplerini kabul ettirebilir. Daha adil ücret yapısının sağlanması: Sendikalar eşit işe, eşit ücret prensibine dayanarak, işkolu düzeyinde ücret farklılıklarını azaltıcı yönde toplu pazarlık sürecine müdahale ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri