Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz. Olmamalıdır, bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur. Sendikamız çalıştığınız kurumda çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi sürecini başlattığında işvereniniz üyelik durumunuzu öğrenebilir.
Madde 22 – (Değişik birinci fıkra: 25/5/1988 - 3449/6. md.) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı zamanda ve aynı işkolunda birden çok sendikaya üye olamazlar.
Temel insan hakları arasında düzenlenmiş olan sendikaya üye olma hakkı, ekonomik hakların korunması için sağlanan demokratik bir haktır. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya zorlanamayacağı gibi, üye olduğu bir sendika nedeniyle sorgulanamaz ve ayrımcılığa tabi tutulamaz.
Sendikal örgütlenme hakkı anayasal bir hak olup, yasalarca korunmaktadır. Ancak, bu yasaların sağladığı haklardan yararlanabilmek yine örgütlü mücadeleyle mümkün olmaktadır. Kimse sendikaya üye olması veya olmaması için zorlanamaz. Bu, Türk Ceza Kanunu Madde 118'e göre 2 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
İlgili 37 soru bulundu
Sendikalı olmak bir ayrıcalıktır. Gücünün Farkında Olmaktır.
Daha iyi ücret ve çalışma ortamını sağlar. Alacaklarımız zamanında ve eksiksiz ödenir. Meslek hastalıkları için önlemlerin alınmasını sağlar. İş Kazalarının önlenmesi için gerekli eğitimler yapılır.
6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır. İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
Anayasamızın 51. Maddesi bütün işçilere; ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek amacıyla, kimseden izin almaksızın, sendikalara üye olma hak ve özgürlüğünü tanımaktadır.
Toplu iş sözleşmesine taraf sendika üyesi olan işçi, talebi gerekmeksizin üye aidatı ödeyerek üye olmayan işçi ise talebi üzerine dayanışma aidatı ödemek suretiyle sözleşmenin parasal hükümlerinden yararlanmaktadır.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsa- mında kamu görevlisi olmalarına karşın, bazı kamu görevlileri 4688 sayılı Kanun'un 15 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarına üye olamayacak ve sendika kuramayacaklardır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
sendika üyeliği nedir Sendika üyeliği hangi durumlarda sona erer ? Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı ya da toptan ödeme alarak işten ayrılan işçilerin sendika üyeliği sona erer. İşkolunu değiştirenin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.
İşçilerin sendika üyelikleri ve sendikadan çekilme işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. 4688 sayılı kamu sendikaları kanununa tabi olan memurların da üyelik işlemlerinin e devlet üzerinden yapılması büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Sendika üyeliğinde çekilen işçinin, çekildiği sendikadaki üyeliği, Ka- nunda öngörülen bir aylık sürede de devam etmektedir. Dolayısıyla, ta- raflar, aidat ödeme ya da sendika disiplinine uyma borcu ile yükümlü- dürler.
a)Askere alınan üyenin üyeliği, askerlik hizmeti sona erinceye kadar askıda kalır. b)Sendika üyesinin geçici olarak kamu görevinden mahrum bırakılması halinde üyeliği askıya alınır. c) Sendika üyesinin hizmet kolu içinde kalmak kaydıyla başka bir kuruma atanması halinde üyeliği devam eder.
Üyelikten çıkarılma kararı genel kurulca verilir. • Karar, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa elektronik ortamda bildirilir ve çıkarılana yazı ile tebliğ edilir. Kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde mahkemeye itiraz edilebilir. Mahkeme iki ay içinde kesin olarak karar verir.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
TC kimlik numaranız ve şifrenizle kişisel sayfanıza erişim sağlayın. Adım 2: E-devlet arama motorunu kullanarak, istifa etmek istediğiniz sendika ismini aratın. Adım 3: İlgili sendikanın sayfasına ulaştıktan sonra, yönergeleri takip edin ve sendikadan ayrılma işlemini başlatın. Bu kadar basit!
İşçi sendikal nedenlerle işten çıkarıldığında tazminat alma hakkı doğar. İşçilerin sendikalara üye olma hakkı vardır. Anayasa'da ve çeşitli kanunlarda da kendisine yer bulan sendikal haklar işçi tarafından kullanıldığında ve bu sebeple işten çıkarılırsa işçi işverene dava açabilir.
Dava Açma: Eğer gerekiyorsa, işçi hakarete uğrayan tarafı mahkemeye verebilir. Bu, tazminat talebinin yasal bir platformda çözülmesini sağlar. Tazminat Talebi: İşçi, mahkemede tazminat talebinde bulunmalıdır. Bu talep, işçinin yaşadığı zararların ve mağduriyetin boyutuna dayalı olarak hesaplanır.
1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri