Sendikal Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Sendikal Tazminat Davaları takriben 1 sene içerisinde sonuçlanmaktadır.
Sendikal tazminat hesaplama konusuna Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yer alan “Sendika Özgürlüğünün Güvencesi” başlığı altında yer verilmiştir. Buna göre ilgili kanun maddelerine aykırı hareket etmesi hâlinde işçinin bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere sendikal tazminata hükmedilir.
6356 sayılı Kanun 25/6 düzenlemesi uyarınca sendikal tazminatta ispat kuralları şu şekildedir; Sendikal nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğinin ispat yükü davacı işçidedir. İşçinin bu feshin sendikal nedenle yapıldığını ispat etmesi gerekir. Sadece tanık ifadesi feshin sendikal nedenle yapıldığı göstermez.
Sendikal tazminat, bir yıldan az olmamak üzere aylık çıplak üzerinden hesaplanır. Aylık çıplak ücret ile 12 ayın çarpımı sonucu sendikal tazminat belirlenir. İlk fesih tarihindeki ücret hesaplamaya esas alınır.
Sendikal tazminat Sendika Kanunu 31'inci maddeye göre hesaplanmaktadır. Sendikal tazminatın hesaplanması hâkimin takdir yetkisine bırakılmış olan bir durumdur. Ancak hâkim sendikal tazminata karar verirken işçinin 1 yıllık çıplak brüt ücretinden az olmayacak şekilde vermesi gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25. maddesinin dördüncü fıkrasına göre sendikal tazminat tutarı, çalışanın 1 yıllık ücretinden az olamayacaktır.
Sendikal Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Sendikal Tazminat Davaları takriben 1 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. İstinaf Mahkemelerinin kurulması için uzun süren temyiz incelemeleri kısmen son bulmuştur. Bu halde normal şartlar altında bir işçi alacağı davası kanun yolu ile birlikte ortalama 2 yıl sürmektedir.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekle birlikte sendika toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılı için %2 barajının üzerindeki sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altındaki sendikalar için 188,02 TL'dir.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekte. 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödenecektir.
İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar bu kapsamda değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır.
Sendikal tazminatlar 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu 80. madde kapsamında tanımlandığı şekilde ücret niteliğinde olmadığından, çalışana ödenen sendikal tazminat bedelleri üzerinden prim kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Yapılan bu açıklamalara göre sendikal tazminatın gelir vergisinden muaf olup olmadığının değerlendirilmesi bakımından sendikal tazminatın tamamının gelir vergisinden muaf olduğunun kabulü ile uyuşmazlığın giderilmesi gerekir.
Sendikal fesih karinesi; iş ilişkisinin devamında kronolojik olarak gerçekleşen olaylardan yola çıkarak, işveren tarafından yapılan fesih işleminin gerçek nedeninin işçinin sendika üyeliği veya sendikal faaliyet olduğunun ortaya çıkarılmasıdır.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
İşe iade davasını, iş sözleşmesi hiçbir sebep gösterilmeksizin feshedilen veyahut fesih sebebinin geçerli olmadığı iddiasını öne süren; İş güvencesi kapsamında, En az 6 ay kıdeme sahip, En az 30 işçinin çalıştığı iş yerinde çalışan işçiler açabilir.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödeme yapılıyor.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Zam Oranı Hesaplaması Zam oranı, bir ürün veya hizmete yapılan zammın arttırılmış fiyatın normal fiyata oranını ifade eder. Hesaplama için artırılmış fiyat normal fiyata bölünüp ve 100 ile çarpılır. Ardından 100 çıkarılarak artış oranı yüzdesi sonucuna ulaşılır.
2 yıl boyunca aralıksız olarak çalışmış olduğu iş yerinden kıdem tazminatı şartları oluşarak ayrılan işçinin 2 yıllık tazminatı ne kadar olduğu sıklıkla sorulmaktadır. 2 YILLIK KIDEM TAZMİNATI 35.058,57*2 = 70.117,14 TL DİR.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
Bir Yıllık Kıdem Tazminatı Ne Kadar? Sadece bir yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatı, son aldığı brüt aylık ücretin bir yıllık çalışma süresi ile çarpılması sonucu bulunur. Ancak, kıdem tazminatı hesaplamasında aylık brüt ücretin bir tavan sınırı vardır. 2024 yılı için kıdem tazminatı tavanı 35.058,58 TL'dir.
Genellikle 7 ay ile 14 ay arasında kıdem tazminatı davaları sonuçlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Kıdem tazminatı ne kadar sürer sorusuna binaen Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 2-3 yıla kadar uzamaktadır.
İş davası için süreçlerde uygulama açısından tebligat süresi, tanıklar, keşif yapılması ve davanın işleyişi gibi birçok farklı bölümlendirme yer alır. Bu noktada nesnel değerlendirmeler sayesinde davalarda genellikle 4 ile 18 ay arasında işleyiş süreciyle karşılaşılması mümkündür.
Sendikal Tazminat, çalışanların haklarını koruma ve sendikalarına üye olma özgürlüğünü güvence altına alma amacıyla düzenlenen bir haktır. Sendikal tazminat sürecinin nasıl işlediğini anlamak, çalışanların bu haktan en iyi şekilde yararlanmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri