Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
Ancak “gelicem” demek yazı değil, konuşma dilidir. Yani “geleceğim” yazıldığında zaten “gelicem” diye okunur.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Bu kelime genellikle Yaradana kurban (olayım), yaradana kurban (olayım) şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Yaradan'a kurban (olayım) şeklinde olmalıdır.
GEL DE KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle gelde şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gel de şeklinde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Gelgit kelimesinin doğru yazılışı "gelgit" olarak ifade edilmektedir. Farklı şekillerde yazılması durumunda ise kelimenin yanlış olduğunu söylemek mümkündür. Kelimenin doğru yazılması için ise gelgit şeklinde yazılması gerektiği söylenebilir.
Sen de bizimle gel derken senin de gelmen istendiği ve anlamda yönelme durumu olduğu için ayrı yazılır.
Bu bağlamda kelimenin doğru biçimde ele alınış hali, 'Sabretmek' şeklindedir.
Göçmek fiili de dilimizde vardır fakat göç eylemi daha çok "göç etmek" şeklinde ifade edilir. Ulama olduğu için Ç ile E harfi aynı heceymiş gibi söylenir fakat bu iki kelime birleşik yazılmaz, ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu da Dil Derneği gibi otoriteler de ayrı yazımı doğru kabul etmektedir.
seyretmek, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'y', 'r', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. seyretmek kelimesinin tersten yazılışı kemteryes diziliminde gösterilir.
"Yapayım, yapmayayım/ geleyim, gelmeyeyim" yazılır; "yapıyım, yapmıyım/ geliyim, gelmiyim" okunur.
Cevap. "Geleyim" şeklinde yazılır. Beğenip en iyi seçersen çok sevinirim iyi derslerr...
GELGELELİM NE DEMEK: Ne var ki anlamındadır. GELGELELİM NASIL YAZILIR? Bu kelimenin gelgelelim mi, gel gelelim mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı gelgelelim şeklinde olmalıdır.
Bu iki kelimenin ikisi de doğru değildir. Doğrusu ''geleceğim'' şeklindedir.
Bu kez eylem kökü gel- olsun. Gelecek zaman hali gelecek, okunuşu “gelicek” olmalı.
"Gelse de olur gelmese de" cümlesi doğru yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yeter ki sözcüğünde olduğu gibi kelimelerin sonunda bağlaç olarak kullanılan eklerin her zaman ayrı yazılması gerekir. TDK'ya göre yeterki sözcüğünün doğru yazılışı "yeter ki" şeklindedir.
Sözcük gruplarında yer alan kelimeler tek başına anlam ifade ediyorsa, ayrı yazılma kuralına uyulması gerekir. Buna göre sağ salim doğru yazılışı şöyledir: Sağ salim (doğru kullanım) Sağsalim (yanlış kullanım)
dolayısıyla genel kural benle, senle, onla, bizle, sizle, onlarla, ahmet'le biçiminde ortaya çıkıyor. ve günlük kullanımda "senle" de "seninle" de doğru gibi görünüyor, her ikisi de kulağa doğru geliyor, hatta seninle demek senle demekten daha bir nazik bir ifade gibi...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri