Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız. Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin.
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama, Maydanoz Çok Su İster mi? Maydanoz, üretim dönemi boyunca toprak ve hava nemine duyarlı bir sebzedir. Maydanozun çimlenme ve gelişme sürecinde toprakta yeterli miktarda nem olması önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Ekimini yaptığınız maydanoz, 3-4 hafta içinde filizlenmeye başlar. Ancak yenilebilmesi için 1-2 hafta daha beklemeniz gerekir. Maydanozu yiyebilmek için, en az 5-6 hafta gelişimini beklemeniz önerilir. Maydanozun hasat zamanı geldiğinde, bahçe makasıyla düzgünce kesmeniz gerekir.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Maydanoz, gevşek ve besin değeri açısından zengin topraklarda çok daha kolay yetiştiğinden bu şekilde bir toprak seçmeniz önemli. Torf ve humuslu toprakları alıp karıştırarak hem gevşek, hafif ve rahatça hava alan hem de besin değeri yüksek topraklar elde edebilirsiniz.
Üreticilere yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik gelirde önemli bir yer tutar. Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgelerinde üretilirken, uygun iklim koşullarında bütün bölgelerimizde bahçelerde küçük çaplı olarak yetiştirilir.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz Tohumu Nasıl Çimlenir?-Maydanoz Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Maydanoz tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz maydanoz tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
On-oniki adet taze yeşil maydanoz (saplarıyla beraber). Maydanozun yapraklarının sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Mutfakta pek çok şekilde kullanılan maydanoz, yetiştirilmesi çok kolay olan bir bitkidir. C vitaminleri ve antioksidan maddeler bakımından zengin olan maydanoz saksıda, ev ortamında yetişebilen bir sebzedir.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle nemini kaybetmesi sonrasında özellikle sabah saatlerde sulama yapılması gerekmektedir. Ardından maydanozlar toplanmaya başlar.
Maydanoz, 20 derece ve üzeri nemli ortamları seven bir bitkidir. Bu yüzden, ilkbahar ve yaz aylarında balkonda ve diğer zamanlardaysa iç mekanda, sabah güneşini görecek bir yere yerleştirebilirsiniz.
Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor. Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
Hasat, dikimden sonraki 60 ila 70 gün arasında yapılabilir. Bu, bitki 12 ila 16 cm boyunda olduğunda meydana gelecektir. İki yılda bir bitki olduğu için yılda iki kez hasat yapabileceksiniz. Maydanoz bienaldir, yani ilk yıl yaprak çıkaracak, ikinci yılında çiçek açacak, tohum ekecek ve ölecektir.
Dereotu bitkisi sürekli gün ışığı alan ve gölge olmayan ortamlarda çok daha verimli bir şekilde büyüme şansı bulur. Bu sebeple evinizin en çok güneş ışığı alan yerine saksınızı koymanız doğru olacaktır.
Maydanoz tohumunu 0,5-1 cm derinliğine gömmek yeterlidir. Maydanoz tohumları arasında 1-2 santim olursa daha iyi olur. Maydanoz tohumunu hızlı çimlendirme tekniği suda bekletmektir. Eğer Maydanoz tohumunu ekmeden 1 gün önce ıslak peçete veya 1 bardak suda bekletirseniz tohumlar daha hızlı çimlenir.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Ekim: Semizotu, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, nane, taze soğan ve dereotu ekilir. Kasım: Brokoli, ıspanak, bakla ve turp ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri