Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
İstanbul'da gerçekleşen kongrede 120 ülke arasından Bingöl yayla balının kalitesiyle ikinci seçildiğini ifade eden Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, dünya birinciliğinin "nem oranı fazlalığı" nedeniyle kaçırdıklarını söyledi.
İlgili 20 soru bulundu
Bingöl balı denmesinin sebebi ise Bingöl ilimizde çiçek çeşitliliği fazladır ve arıcılık ilimizde çok gelişmiştir. Yüksek rakımlarda binlerce çeşit çiçek olacağından arılar farklı farklı polenler toplar ve balların tadı her çiçek de değişiklik gösterir.
Bingöl balı, arıların yüksek rakımlı Bingöl yaylalarındaki bitkilerden ürettiği yöresel bir bal çeşididir. Orta düzeyde tatlılık oranına sahip olan bu bal, hafif lezzeti ve yoğun çiçeksi kokusu ile öne çıkmaktadır.
Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde gerçekleştirilen uluslararası bal yarışmasında 120 ülke 600 bal üreticisi arasından Bingöl yayla balı Türkiye'de birinci Dünya'da ise en iyi ikinci bal seçilmiştir .
Türkiye'de yaygın olarak yapılan arıcılık en çok Muğla, Adana ve Ordu illerinde yapılır. Bu üç il ülkemizdeki bal üretimi ve arıcılık konusunda en gelişmiş yerlerdendir. Çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde arılar daha verimli bir şekilde bal toplarlar.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Bu yüzden Kaçkar Akasya balı diğer ballar arasında en iyi baldır. Doğal Kaçkar Akasya balı son derece değerli, çok kaliteli ve besin değeri yüksek bir baldır.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan tahliller sonucunda Türkiye'nin en kaliteli kestane balı olarak belirlenmiştir.
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.
Adana kovan başına verimde lider
Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Çiçek balı üretiminde ilk sırada, arıcılık işletme sayısı bakımından ikinci, bal üretiminde de dördüncü sırada yer alan Sivas, geçmişten gelen arıcılık kültürünü de sürdürüyor. Üretilen bal, özel işletmelerin dışında Zara Bal Üreticileri Birliği tarafından da satılıyor.
A- Antalya İlinin Türkiye Arıcılığındaki Yeri ve Önemi:
Antalya ili koloni sayısı ve bal üretimi bakımından ülkemiz arıcılığında ilk sıralarda yer almaktadır. Bölge iklimi, coğrafik yapısı, bitkisel ürün çeşitliliği ve ekolojisi ile önemli bir arıcılık merkezidir.
Dünya Koloni Varlığı ve Bal Üretimi
Dünyada 65,4 milyon koloni ile 1,5 milyon ton bal üretilmektedir. Bu üretim dalı içerisinde Türkiye yaklaşık 5 milyon koloni varlığı ile Çin'den sonra 2.sırada yer alırken,82.003 ton bal üretimi ile Çin ve Arjantin'den sonra 3. sırada yer almaktadır (Çizelge1).
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor. Bu ili sırasıyla Adana, Muğla, Sivas ve İzmir takip ediyor.
Bingöl'ün, eşsiz doğasında üretilen süzme çiçek balının kalitesi dünya çapında da tescillendi. Londra'da düzenlenen Uluslararası Bal Yarışmasında Bingöl balı birinci seçildi.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Fakat yaylalarda binlerce farklı bitki ve çiçekten elde edilen balların kalitesi, diğer çiçek ballarından çok yüksektir. Çünkü yüksek rakımlı yaylalarda yetişen binlerce yabani çiçek, daha alçak yerlerde bulunmaz. Yayla ballarını çiçek ballarından ayıran en önemli özellik budur.
Erzincan'ın nektarı oldukça yüksek 1200'e yakın çiçeğinden karakovan balını toplayan, özel yetiştirilmiş Kafkas Arılarının balını Doğal Pazarım sizlere sunmaktadır.
Dünyada ve Türkiye'de doğal balıyla meşhur olan Hakkari balı, yüzlerce insan geçim kaynağı.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri