CEO ile SEO nun farkı Görüldüğü üzere Türkçe ya da İngilizce analiz yapıldığında CEO kelimesi ile SEO kelimesi okunma ve yazılma benzerliğinden başka bir benzerlik taşımamaktadır. Yani CEO Uzmanı diye bir kavram yoktur, doğrusu SEO Uzmanı'dır.
CEO, yönetim kurulu başkanı olarak bilinir. Bir şirketin stratejik ve operasyonel kararlarının sorumluluğunu üstlenir ve çalışanlarının performansını yönetir. CEO, şirketin vizyonunu ve misyonunu gerçekleştirmek için gerekli önlemleri alır.
Kısaca SEO olarak adlandırılan arama motoru optimizasyonu, arama motorlarının içeriğinizi anlamasına ve kullanıcıların da sitenizi bulup bir arama motoru aracılığıyla ziyaret edip etmeyeceklerine karar vermelerine yardımcı olur.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Uzmanı maaş beklentisi aylık ortalama 30.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Minimum süre olarak 6 ay dememizin nedeni, SEO'nun çalışmasının zaman alması ve SEO ile ilgili değişikliklerin bir web sitesindeki etkisini görmek için birkaç ay (veya daha fazla) beklemeniz gerekebileceğidir. SEO Eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
İlgili 31 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, CEO 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 126.200 TL maaş alıyor. CEO, 2024 yılında en düşük 78.200 TL alırken, en yüksek 195.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda CEO, Temmuz 2023 yılında ortalama 99.400 TL maaş alıyordu.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
CEO, COO, CFO, CIO, CMO & CTO Nedir? Üst düzey yöneticiler; şirketin stratejilerini kısa ve uzun vadeli olarak değerlendiriyor ve bağlı bulunduğu ekiplere liderlik yapıyor. CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
İş dünyasında yönetimini alanında uzman iki kişiye emanet eden şirketlerin sayısı artıyor. Co-CEO ya da eş -CEO sistemi, iki ya da ikiden daha fazla kişinin şirketin en üst seviyesinde aynı rol ve sorumluluğu paylaşmasıyla oluşuyor.
Çoğu durumda genel müdürler daha genç ve CEO'lardan daha az deneyime sahip oluyor. CEO bir kuruluştaki en üst düzey kişi diyebiliriz.
CEO olmak için belirli bir eğitim şartı yoktur çünkü farklı alanlarda görev yapan şirketlerde CEO olmak mümkündür. Fakat genelde İşletme Bölümü, İktisat Bölümü mezunları CEO olur. İyi bir CEO olmak için kişinin alanında deneyim kazanması, yabancı dil bilmesi gerekir.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
CEO Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekli
CEO olmak için belirli bir dereceye sahip olmak geleneksel bir kariyer yolunun bir parçası olabilir, ancak her CEO'nun mezun olduğu bölüm farklıdır. Çoğunluğu işletme, ekonomi veya mühendislik gibi bölümlerden mezun diyebiliriz.
48 milyar dolar ciro yapan Coca Cola CEO'su Muhtar Kent'in yaklaşık 4.67 milyon dolarlık maaşı çalışanları 89'a katlarken şirkette çalışan memnuniyeti yüzde 70'i buluyor.
Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı ve Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'ın, diğer yöneticilere fark attığı söyleniyor. Büyük bir holdingde CEO pozisyonunda olan yöneticilerin yıllık kazançlarının 450 bin dolar civarında olduğu biliniyor.
CEO'lar En Az 35 Yaşında Olmalı
Genel müdür pozisyonu için ise adayların 35 yaşın üstünde olması bekleniyor.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
İngilizce adıyla “Chief Executive Officer”, yani CEO, en özet tabiri ile şirketin yönetimiyle ilgili en fazla yetkiye sahip olan yönetici pozisyonudur, ancak CEO şirketin sahibi veya kurucusu değildir. Şirketin sahibi olmadığı için bir CEO her zaman şirketin kurucusuna veya sahibine rapor vermek durumundadır.
COO şirketlerde icra kurulu başkanı olan CEO'nun ardından gelen en yetkili kişidir. İngilizce açılımı Chief Operating Officer olan COO'nun Türkçe karşılığı ise operasyon direktörü, operasyondan sorumlu başkan olarak ifade edilmektedir.
Dünyanın en büyük 100 şirketindeki CEO'lar büyük oranda Harvard mezunu ve işletme yüksek lisans derecesine sahip. CEO'nun eğitim arka planı ise performansıyla birebir orantılı değil. 2017 yılında ilk 500 şirketin CEO'larının yüzde 6.4'ü kadınken bu oran 2018'de yüzde beşe düştü.
Türkiye'nin CEO fabrikası üniversiteleri belli oldu. Türkiye'deki üst düzey yöneticilerin yüzde 16.5'i ODTÜ mezunu. ODTÜ'yü yüzde 15'le Boğaziçi Üniversitesi, yüzde 11'le İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) takip ediyor.
Peki, gelelim sorumuzla ilgili kısma: Kadınlardan CEO olur mu? Olur da, maalesef olamıyor. Yukarıda sıraladığım sebeplerden dolayı yönetim kurullarında da cinsiyet çoğunluğunu bir türlü sağlayamayan kadınlar, doğal olarak iş gücünde yönetici olarak soyu tükenmek üzere olan tavus kuşu gibiler.
Ekipteki üst düzey yöneticiler, şirketin vizyonunu belirlemek, stratejik hedeflere ulaşmak ve sürdürülebilir başarı elde etmek için oldukça önemli roller üstlenir. Dolayısıyla şirketlerde sıkça karşılaşılan CEO, CFO, COO, CIO, CMO ve CTO gibi yönetici ünvanları, şirketin farklı alanlardaki liderlerini temsil eder.
Manager: Manager denildiğinde fiilen işi yöneten, iş yapan kişileri direkt olarak kontrol eden yöneticileri anlamaktayız. Executive: Üst kademe yöneticiler için kullanılır. Manager'ın üzerinde bir kişidir. Başkalarına yön göstermek, strateji belirlemek gibi üst kademe işlerle ilgilenen kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri