Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır. Deri altı dokusu kan damarları açısından zengin olmadığından ilaç emilimi intra müsküler enjeksiyona göre daha yavaş, intra dermal ve oral yoldan daha hızlıdır. İlaç emilimi kapiller yolu ile olmaktadır.
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
İlgili 43 soru bulundu
Amaç: Bu uygulama sonunda katılımcı hastaya zarar vermeden rahatlıkla deri altı (subkutan ) enjeksiyon yapabilecektir.
Subkutan (derialtı) enjeksiyon için deri başpar- mak ile işaret parmağı arasında sıkılarak bir kıvrım oluşturulur. İğne tamamen bu deri kıv- rımının içine sokulur. Yandaki şekilde iğnenin deri ile kas tabakası arasında son bulduğu gö- rülmektedir.
Enjeksiyon bölgesi antiseptik solüsyonla temizlenmektedir. Sık sık yapılan enjeksiyon varsa uygulama bölgeleri değiştirilmektedir. Böylelikle hastada doku hasarı oluşumu önlenir. Hava kilidi uygulaması sayesinde enjeksiyon içindeki hava kontrol edilir.
İğne girince doku serbest bırakılır 8.13. Heparin ve insülin dışında bir ilaç uygulanmışsa kan kontrolü yapılır 8.14. Eğer kan yoksa piston itilerek ilaç enjekte edilir 8.15. Kan gelirse iğne geri çekilir ve aynı işlem tekrarlanır 8.16.
'İĞNE VÜCUTTA DOLAŞIR'
Ameliyat ekibinden Dr. Deniz Ersayın Güner, Ramazan Kanat'ın uzun zaman önce iğneyi yutmuş olabileceğini veya dışarıdan batarak vücuduna girmiş olabileceğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Dikiş iğnesi gibi cisimler vücuda girdikten sonra dolaşırlar. Genellikle kalp etrafına gelirler.
Literatürde subkutan enjeksiyon uygulamalarında uygun olan bölgeler üst kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, skapula altı ve abdominal bölge olarak sıralanmaktadır (Rosdahl, 1995; Potter & Perry, 1997; Timby, 1996; Craven & Hirnle, 2003; Akça Ay, 2008; Sabuncu, 2008).
Üst kolun arkası veya yan tarafı, Uyluğun üstü, Kalçanın tepesi ideal bölgelerdir. Her hastada farklı seviyelerde subkutan yağ bulunduğuna dikkat etmek önemlidir. ;Enjeksiyon, 90 derecelik bir açıyla veya 45 derecelik bir açıyla doğrudan verilebilir.
Deri altı dokusuna sınırlı miktarlarda ve tahrişe neden olmayan ilaçlar enjekte edilir. Bu uygulamada ilacın emilimi yavaştır; etki süresi damar içine uygulanan ilaçlara göre daha uzundur. İlacın en etkin olduğu düzeye ulaşma süresi 30. dakikadır.
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
Enjeksiyona bağlı travmayı önlemek için iğnenin doku içindeki hareketi en aza indirilmelidir. Bunun için subkutan heparin uygulamalarında iğnenin hareketine ve negatif basınca yol açması nedeni ile ilacı vermeden önce aspirasyon yapılmamalı, iğnenin doku içine girdiği açı ile geri çekilmesine özen gösterilmelidir.
Z Tekniği. Z- yöntemi , deri altı dokusu ile ilaç etkileşimini engelleyen, enjeksiyonun kas içinden ilaç sızdırmazlık ve ilaç ile ilgili iritasyonunu en aza indirmek için bir yöntem.
Akut ST-segment yükselmeli miyokard infarktüsü için, tedaviye tek bir IV bolus enjeksiyonla başlanmalı ve bunun ardından hemen bir subkutanöz enjeksiyon uygulanmalıdır. Böbrek fonksiyon bozuklugunun olmaması halinde yaslılarda herhangi bir doz azaltımına gerek yoktur.
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
Deri kalınlıklarına göre 4 mm iğne ile subkutan bölgeye tüm vücut bölgelerinde rahatça ulaşılabileceği gösterilmektedir Bu sonuçlar kısa iğne uçlarının da diyabetlilerde güvenle kullanılabileceğini desteklemektedir.
Göbekten 5 cm uzaktaki abdomen bölgesine, içerisinde önceden hazır olan hava kabarcığı çıkarılmadan, doku hafifçe elle kavranarak en az 5 cm yükseliyorsa 90 derecelik açı en az 2-2.5 cm yükseliyorsa 45 derecelik açı oluşturacak şekilde iğneyi batırarak yapılan 30 saniyelik uygulamanın ağrı şiddeti ve enjeksiyon sonrası ...
Periton (karın zarı) sıvısı olan hastalar ve karında kist ve tümörü olan hastalara yapılır. Parasentez Niçin Yapılır? Parasentez, karın içinden sıvı alma işlemine verilen isimdir. Özel bir iğne kullanılarak bu işlem gerçekleştirilir.
İnsülin protein yapıdadır ve ağızdan alındığında gastrointestinal sistemde parçalanmaktadır. Bu yüzden insülin preperatları subkutan yolla uygulanmaktadır (9). üzerinde fazla durulmamıştır (10). Subkutan tabaka doku derinliğinden bağımsız olarak yavaş ve stabil bir insülin emilimi sağlar.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri