Serbest zaman etkinlikleri bireylerin sosyal ve kişisel bir takım sorumluluklarını yerine getirdikten sonra eğlenmek ve dinlenmek için bir takım faaliyetlerde bulundukları zamanlardır.
Öğrencilerin ders yükünü azaltmak ve öğretim ortamını eğlenceli bir hale getirmek için 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul ders programlarımıza girmiş olan serbest etkinlikler dersi bireylerin bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır.
Serbest etkinlikler, BEP birimi tarafından örnek etkinlik listesinden seçilir. Ancak kurumun, çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, yetenek, performans ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeni etkinlikler belirlenir ve uygulanabilir. Serbest etkinlikler notla değerlendirilmez.
Serbest etkinlikleri uygulama velinin isteği doğrultusunda okul yönetiminin kararına bağlı olup zorunlu değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu saatler; ilkokul birinci sınıf için 26 saat zorunlu ders, 4 saat serbest etkinlik, ikinci ve üçüncü sınıflar için 28 saat zorunlu ders, 2 saat serbest etkinlik ve dördüncü sınıflar içinde 30 saat zorunlu ders şeklinde dağılmaktadır (İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi, Ttkb, 11.06.2018).
İlkokul 1. sınıfta serbest etkinliklerin 2 ders saati; 2 ve 3. sınıflarda 1 ders saati masal ve geleneksel oyun saati olarak değerlendirilecektir.
"Ortaöğretim Genel Müdürlüğü internet sayfasında yer alan Haftalık Ders Çizelgeleri ve Program Açıklamaları dokümanına göre Sosyal Etkinlik dersinin notla değerlendirilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ders e-Okul sisteminde not girişlerinde yer almamaktadır.
Serbest zaman eğitiminin genel amaçları başlıca şu noktalarda toplanmaktadır: 1-Bireylere temel bilgi edindirmek, 2-Kişiliğin geliştirilmesi, 3-Mesleki ve toplumsal yaşam durumlarına hazırlama.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Hallmark (özellikli) , bir kasaba, şehir ya da bölgenin ruhu ve değerlerini taşıyan, düzenlendiği yer ile aynı adla anılan, yaygın bir kabul ve farkındalık kazanan etkinliklerdir. Hallmark (özellikli) etkinliklerde yöre ve etkinlik ayrılmaz bir algı oluşturmaktadır.
Okul içinde, çevresinde veya okulun dışında yapılabilen bu etkinliklere genel olarak ders dışı sosyal etkinlikler adı verilmektedir. Bunlar; sportif etkinlikler, sanat etkinlikleri, kültürel etkinlikler, toplantılar veya törenler, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanma ve öğrenci kulüpleridir.
DERS DIŞI ETKİNLİKLER. Derslerin dışında düzenlenen sınıflar arası yarışmaları, okul takımlarının haftalık çalışmaları, izcilik faaliyetlerini, beden eğitimi faaliyet alanı içerisine her türlü hazırlık ve halk oyunları çalışmalarını kapsayan etkinliklerdir.
Ortaöğretim kurumlarında okutulacak olan sosyal etkinlik dersinin amacı, öğrencileri bir bütün olarak eğitmek ve sorumluluk duygularını geliştirmektir. Formal akademik çalışmaların yanında hayattaki pek çok fırsatın da fark edilmesini desteklemektir.
Serbest zaman ya da boş zaman, iş ve gerekli kişisel faaliyetler dışında geçirilen zaman dilimidir. Bir başka deyişle yemek, uyku, işe gitme, şirket idaresi, okula gitme, ödev yapma ve ev işleri gibi mecburi faaliyetlerin öncesi veya sonrasında dinlenmeye ayrılan keyfî zamandır.
İş için harcanan zaman işin yapıldığı an, hazırlıklarının olduğu ve işe gidiş gelişin de içinde olduğu zaman olarak tanımlanmaktadır. Yaşam süreci içerisinde yer alan çalışma ve zorunlu ihtiyaçlar için kullanılan zamanının dışında kalan zaman dilimi, serbest zaman olarak tanımlanır.
Rekreasyon, çok kısaca, insanların “varoluş (uyuma-yeme-içme vb.) ve geçim (çalışma, işe gidiş-geliş, çocuklar için okul, kadınlar için ev işleri vb.) için gerekli olanın dışındaki tüm zamanlar” olarak tanımlanan boş zamanlarında yaptıkları aktiviteleri ifade eden bir kavramdır.
Bir dersten kaç tane ders etkinliklerine katılım puanı verilecektir? Sınav tercihi kullanılan ders/dersler için, bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2 (iki), haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 (üç) defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecektir.
Mazeretsiz olarak sınava girmeyen öğrencilerin yazılı puanlarına ve ders etkinliklere katılım puanlarına “G” yazılmalı, sürekli devamsız öğrencilere ise herhangi bir giriş yapılmayıp boş bırakılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarını sürdürdüğü düzenleme, öğrencilere, liseye geçişte sosyal etkinlikler, sanat ve spor etkinlikleri üzerinden ek puan verilmesine olanak sağlayacak.
3. sınıf dersleri toplam 30 saatlik bir süreden oluşmaktadır. Bu 30 saatin 28'i zorunlu derslere, 2 saati ise Serbest Etkinlikler dersine ayrılmaktadır.
İşte, merak edilen detaylar. İlkokul 2. sınıf dersleri neler ve kaç saat? İlkokul 1. Sınıf dersleri toplam 26 saat zorunlu dersi içermektedir.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
MEB serbest etkinlik dersi ile öğrencilere ilgi alanı oluşturmayı, onların sanatsal, sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı toplumlar oluşturabilme adına önemlidir.
Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri