Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan 81. madde, kasten adam öldürme suçunun cezasını müebbet olarak belirlemiştir. Bu kanuna göre, mahkeme içerisinde cinayete teşebbüs tespit edilmesi ile beraber alınacak ceza 9 ila 15 yıl arası olacaktır.
Yani basit kasten öldürme suçuna teşebbüs 9 yıldan 15 yıla kadar, nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüs ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.
Gerçekleştirilmesi gereken bir sorumluluğun gerçekleştirilmemesi (ihmali) sebebiyle kasten adam öldürme suçunun cezası, ağırlaştırılmış müebbet yerine 20 ila 25 yıl hapis, müebbet yerine 15 ila 20 yıl hapis ve diğer hallerde 10 ila 15 yıl hapis olarak belirlenmiştir.
Mağdur kişiye yönelik saldırı esnasında fail, elinde olmayan nedenlerle işlemeyi planladığı suçun uygun fiillerini tamamlayamazsa, öldürmeye teşebbüs söz konusudur. Başka bir deyişle, suçlunun amacı insanları öldürmek iken, elinde olmayan bir nedenle bunu başaramaz.
Kasten öldürme suçuna teşebbüs nedeniyle yargılama yapma görevi ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Suça Teşebbüsün Cezası : TCK madde 35: Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on üç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda failin öldürme kastı ile hareket ediyor olması şarttır. Eğer fail öldürmek istemiyor ve yalnızca yaralamak gayesi ile hareket ediyorsa kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi değil, kasten yaralama suçu oluşur.
Teşebbüs, işlenmesine karar verilen suçun, elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icrasına başlanmasına karşın, elde olmayan nedenlerle tamamlanamamasıdır. Örneğin A'nın hırsızlık maksadıyla B'nin evine girmesi ama ancak evden eşyalarla çıkmadan önce yakalanması durumunda teşebbüs söz konusu olur.
Ayrıca CMK m. 100/3 hükmünde bazı suçlar katalog olarak yer almıştır. Bu suçlar için tutuklama nedenleri karine olarak var kabul edilir. Kasten öldürme ve dolayısıyla kasten öldürmeye teşebbüs suçu da bunlardan biridir.
Bilinçli olarak taksirli adam öldürme ise kusurlu davranış sebebiyle kişinin ölebileceği fail tarafından öngörülmesi ve şansa bırakılması veya kişisel becerilere güvenerek öldürme teşebbüsünün gerçekleşmesidir. Taksirli adam öldürme neticede failin isteyerek de olmasa kişinin ölümüne sebep olması anlamına gelir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Eğer ölüm neticesinin hangi failin hareketi sonucu gerçekleştiği belli değilse (kalbe giren kurşunun hangi failin silahından çıktığının belirlenememesi gibi), her iki faile de öldürmeye teşebbüsten ceza verilecektir.
Kasten adam öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır.
Yargıtay kasten yaralama amacıyla kullanılan pek çok cismi silah olarak saymaktadır. Bu itibarla bıçak da silahtır ve kasten öldürme suçunun bıçakla işlenmesi de cezayı ağırlaştıran nedenler arasındadır. Kasten yaralama suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Suça teşebbüs Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kişi;işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da, elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulacaktır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Suça teşebbüs halinde faile mutlaka bir ceza verilir, ancak verilen cezada indirim yapılır. Gönüllü vazgeçme halinde kural olarak faile ceza verilmez, ancak failin vazgeçme anına kadar sergilediği davranışlar başlı başına başka bir suç oluşturuyorsa fail bu suç nedeniyle cezalandırılır.
4/4 Ceza Ne Demek? Hakkında adi suç sebebiyle 4 yıl hapis cezasına hükmedilen kişinin bu cezasından şartlı salıverilme süresi çıkarıldığı takdirde 2 yıl hapis cezası yatarı söz konusu olur. Sonuç ceza süresi 1 yıldan fazla olduğu için direkt denetimli serbestlik hükümlerinden istifade edemez.
Yaşlılık, sakatlık ve hastalık nedeniyle Cumhurbaşkanının herkesi affetmesi mümkündür, ancak devletin şahsiyetine karşı suç işleyenlerle (Ay.md 87), Ormanları yakma yok etme ve daraltma amacıyla işlenen suçlar affa konu olamazlar ( Ay md. 169/3).
Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan 81. madde, kasten adam öldürme suçunun cezasını müebbet olarak belirlemiştir. Bu kanuna göre, mahkeme içerisinde cinayete teşebbüs tespit edilmesi ile beraber alınacak ceza 9 ila 15 yıl arası olacaktır.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
İhmali suçlarda, yapılması gereken hareketin, yapılması gereken süre içinde yapılmaması söz konusudur. Süre geçtiği anda, suç ortaya çıkar. Sırf ihmal suçlarına kural olarak teşebbüs mümkün değildir. Ancak parçalara bölünebilen, bir “suç yolu”nun olduğu suçlarda olabileceği kabul edilir.
Suça teşebbüsün cezalandırılmasının nedeni, failin gerçekleştirmiş olduğu fiille hem suç işleme iradesini ortaya koyması hem de icra hareketine başlayıp tamamlayamadığı ya da neticeyi gerçekleştiremediği halde fiiliyle kanunun koruduğu hukuki menfaati tehlikeye sokmasıdır.
Fiili işlediği sırada on beş yaşını doldurmuş olup da on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on sekiz yıldan yirmi dört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri