SMM makbuzu kime kesiliyorsa, kesilen taraf bunu gider, kesen ise gelir olarak gösterir. Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
Serbest meslek makbuzu geç kesilirse ne olur? Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabiidir.
Geçmişe Dönük Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Kesilebilir Mi? Bir ürün veya hizmetin verildiği anda e-SMM'nin düzenlenmesi gerekir. Yani geriye dönük Elektronik Serbest Meslek Makbuzu kesilmesi mümkün değildir.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
8. Geçmişe Dönük e-SMM Kesilebilir mi? e-Serbest meslek makbuzlarının ürün ya da hizmetin verildiği, işin tamamlandığı ya da tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple, geriye dönük e-SMM kesilmesi mümkün değildir.
Yukarıda yapılan tanım gereği, avukatlar yaptıkları hizmet dolayısıyla tahsil ettikleri paralar için serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundadırlar. Yani serbest meslek faaliyetinde hem gelir vergisi açısından vergiyi doğuran olay için, hem de makbuz düzenleme zorunluluğu için “tahsil esası” geçerlidir.
Mükellefler 01.06.2020-30.06.2020 tarihleri arasında e-imza veya mali mühür edinmek zorunda olup, 01.07.2020 tarihinden itibaren Serbest Meslek Makbuzunu e-smm olarak düzenlemek zorundadır.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Merhaba, e-Arşiv Fatura portal üzerinden imzalanmış/onaylanmış e-SMM, e-MM ve e-Arşiv Fatura hiç bir şekilde iptal edilemez. Fakat tevsik yükümlülüğü tarafınıza ait olmak üzere kayıtlarınıza almayıp, yeniden doğru bir biçimde makbuz veya fatura düzenleyebilirsiniz.
Peki, serbest meslek makbuzu stopajsız kesilir mi? Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda hazırlamak için özel entegratörler veya GİB Portal'ı kullanmanız mümkün. Makbuzunuzu kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti bildiriminde bulunun.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor. Serbest meslek makbuzu, ticari faaliyet sonucunda ücretin tahsil edildiğini kanıtlıyor.
Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesine göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği belirtilmiştir.
e-Serbest Meslek Makbuzunun iptal süresi 8 gündür. İptal işlemi e-SMM'nin alıcıya iletilme tarihinden itibaren 8 gün içinde yapılmalıdır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
Serbest meslek makbuzu düzenlenmesi için öncelikle Vergi Dairesine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılan başvuru doğrultusunda serbest meslek mükellefiyeti olarak kayıt yaptırılarak hesap açılması gerekir. Açılan bu hesaptan serbest meslek makbuzu bastırılarak hizmet verilmeye başlanmalıdır.
✓ e-Serbest meslek makbuzu kesme için serbest meslek erbabının; adı, soyadı, adres bilgisi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası yer almalıdır. ✓ Müşteri adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası olmalıdır.
Dolayısıyla sadece avukatların, Avukatlık Kanunu gereği müvekkillerden aldıkları vekâlet ücretlerine değil, aynı zamanda kar- şı taraftan, mahkeme ilamı, icra işlemleri (vb.) gereğince tahsil ettiği vekâlet ücretleri için de VUK'nun ilgili hüküm gereği serbest meslek makbuzu kesmesi zorunludur.
İlgili yasalara göre; avukat, doktor, diş hekimi, danışman, mimar, mühendis, müşavir, yazar, ressam, noter, rehber, yönetmen gibi kişiler serbest meslek erbabı olarak tanımlanmıştır. Bu kişilerin serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir.
2019 yılı için artık avukatların kendi muhasebesini tutmasının çok daha kolay bir hal aldığını söylememiz mümkündür. 2017 yılında yayımlanan tebliğ ile avukatların zorunlu olarak tutması gereken defter ve belgeler “elektronik ortamda” tutulabilir hale gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri