Klasisizm'de yazar olayları anlatırken kendini gizler, kendi duyguların, zaaflarını, tutkularını, sırlarını söylemekten kaçınır. Ona göre eser yazarın iç dökme yeri değildir. Okuyucunun ya da seyircinin dikkati sadece konu içindeki tipler üzerinde toplanmalıdır.
Edebiyatta klasisizm
Mükemmeliyetçidir ve ana dil esas alınmıştır. "Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur.
Bu özelliğiyle Klasisizm'de görülen insan, sıradan bir insan değildir; aksine eğitim görmüş soylu bir insandır. Tüm bunlara ek olarak Klasisizm'de yazar olayları anlatırken kendini gizler, kendi duygularını, zaaflarını, tutkularını, sırlarını söylemekten kaçınır. Çünkü yazara göre eser yazarın iç dökme yeri değildir.
PARNASİZM. Fransa'da doğmuştur. Realizm ve natüralizmin şiire uygulanmasıdır. Şiirde, şairin şahsi duygular gizlenerek, tabiat manzaraları ve felsefî düşünceler anlatılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Klasisizmin Başlıca Özellikleri (Özet)
Mükemmeliyetçilik esas alınmış, konuya değil; anlatıma önem verilmiştir. Onun için anadili en güzel biçimde kullanılmaya dikkat edilmiştir. Sanat sanat içindir, anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar, yapıtlarında kişiliklerini gizlemişlerdir.
Klasisizm, Rönesans ile birlikte ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. ''Kuralcılık'' ve ''1660 ekolü'' ismiyle de bilinir. Romantizme tepki olarak doğan klasisizmde akılcılık ön plandadır. Akıma bağlı sanatçılar daha çok tiyatro oyunu ve şiir türünde eserler kaleme almıştır.
Elbette bu insan çevresinin bir ürünü olan, çevresindeki şartlara göre karakter kazanmış biridir. Realizm'de, sanatçı eserle okuru başbaşa bırakmak için kendini gizler. Bu yönüyle Klasisizm'e benzer. Olaylan yan tutmayan, nesnel bir bakışla inceler sanatçı.
Yani insan davranışlarının temelinde soya çekim vardır. Kalıtsal özellikler çevre koşullarıyla birleşip kişinin karakterini oluşturur. Elbette böyle bir insanın davranışlarını içgüdüleri yönlendirir. Natüralizm'de yazar, kendi kişiliğini gizler, sadece olanları yazar, bir tutanak yazmanı gibi davranır.
Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselci yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
Klasisizm, felsefede, edebiyatta ve sanatta aklı ve sağ duyuyu öne çıkaran, düşsel öğeleri ve duyguları geri plana atan bir fikir akımı, yaklaşımdır. 16. yüzyılın sonlarına doğru oluşmaya başlasa da 17. yüzyılda gelişmiş ve etkili olmuştur.
Klasisizm'de insan doğası ön plana çıkarken romantizmde ise, gerçek doğa ve dış dünya ön plana çıkar. Romantizm sanatçıları, doğanın betimlenmesine büyük önem verir. Romantizmde karşıtlıklara (iyi ve kötü, güzel ve çirkin) çok sık yer verilir. Aynı zamanda sanatçılar da genelde güzelden ve iyiden yana olmuşlardır.
Yunan ve Latin geleneğini yansıtan klasisizm akımı eserlerinde soylu kimseler ana kahramanlar olarak seçilir ve halktan karakterler ana karakter olmaz. Yani; "Eserlerde seçkin, soylu kişiler değil, halktan kişiler kahraman olarak seçilir" klasisizm hakkında doğru bir önerme değildir.
Klasisizm akımı kurucusu Fransız şair Nicolas Boileau Despréaux olarak kabul edilmektedir. Klasisizm temsilcileri arasında ise; tiyatroda Moliere ve Corneille, düzyazıda ise Montaigne ve Madame de La Fayette, şiirde ise Boileau yer almaktadır.
Antik Yunan ve Latin sanatını örnek alan, sanat ve edebiyatta akıl ve sağduyuyu, kurallılık ve ihtişamlı söyleyişi, kalıcılık ve açıklığı önemseyen, 17. yüzyıl ortalarından 18. yüzyıl sonlarına kadar etkili olmuş sanat ve edebiyat akımıdır.
Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz. Olay en fazla bir gün içerisinde başlayıp bitmelidir.
Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır. Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Sembolizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Anlamda kapalılığı benimseyen edebi akımda, dış dünyayı sembollerle anlatmak esastır.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Klasik realistler, uluslararası sistemin doğasını tanımlarken, bu sistemde genel bir güç olmadığını ve sistemdeki her devletin her şeyi yapma özgürlüğüne sahip olduğunu iddia ederler. Diğer bir deyişle, Klasik realistlere göre sistem anarşiktir ve bu durum bir neden-sonuç ilişkisinin ürünüdür.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Örneğin romantizm akımının klasisizm akımına, realizm akımının da romantizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır. İlk önce Batı edebiyatlarında ortaya çıkan bu akımlar, Türk edebiyatının Batı'ya yönelmeye başladığı Tanzimat edebiyatıyla birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Klasizm Sanat Akımı, (Klasisizm) Rönesans sanat geleneklerine uygun resim yapma anlayışının hakim olduğu bir sanat akımıdır. Perspektif, ölçü, plan, kompozisyon ve ışık-gölge gibi ana kurallara bağlı kalınarak daha çok realist anlamda resim yapma olarak tanımlanabilir.
Klasisizm akımında akıl ve sağduyu en önemli ölçüttür. Hayaller ve duygusallık akıl yolu ile denetim altına alınır. Aklın denetiminden geçmeyen hiçbir duygu eserde yer alamaz. Sanatçının görevi, tabiatı akla uygun bir biçimde taklit etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri