Hedef pazarlara ulaşma imkânının kolaylaşması (özellikle komşu ülkeler bakımından). Ürün ve hizmetlerin daha hızlı teslim edilmesi. Anlaşmaya üye ülkelerin ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunması. Artan ihracat ile üretimin genişlemesi (ör: ürün çeşitliliğinin artması).
Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkelerin birbirleriyle imzaladıkları ve aralarındaki ticareti arttırmak için karşılıklı olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırdıkları ikili anlaşmalardır.
Hem ithalat hem de ihracat işlemlerinde, eşyaların gönderildiği ülkeye bağlı olarak çeşitli özel vergilendirme sistemleri de ortaya çıkmaktadır. Serbest Ticaret Anlaşması ise üye olan ülkeler arasındaki eşitsizliği minimum düzeye getirmek ve bu ülkelerin çıkarlarını korumak için ortaya çıkarılmıştır.
Serbest ticaret, mal ve hizmetlerin devlet kısıtlamaları olmaksızın ülkeler arasında veya ülkeler içinde transfer edildiği bir iş modelidir. Bu kısıtlamalar vergileri ve tarifeleri içerir.
Bugüne kadar, ülkemizce 39 STA imzalanmış olup bunlardan Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleriyle akdedilmiş olan 11 STA, bu ülkelerin AB üyelikleri nedeniyle feshedilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Bugün Türkiye'de faaliyet göstermekte olan 21 serbest bölge şu şekilde sıralanmaktadır: Adana-Yumurtalık, Ege, Antalya, Avrupa, Bursa, Denizli, Doğu Anadolu, Gaziantep, İstanbul İhtisas, İstanbul Deri ve Endüstri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Trakya, İzmir Menemen Deri, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Mersin, ...
Serbest bölge,ülke içerisinde bulunduğu halde dış ticaret, vergi ve gümrük mevzuatının dışında bırakıldığı bölgeler olarak tanımlanabilir. Vergilerden ve kısıtlamalardan arındırılmış bu bölgeler uluslararası ticaretin gelişmesinde potansiyel bir öneme sahiptirler.
Serbest bölge, coğrafi bir alanı temsil eder ve ihracat başta olmak üzere ithalat için daha uygun koşullar oluşturur. Yatırım çeken bu bölgeler, ekonomik faaliyetlerin artması için vergi muafiyetleri sunar. Ülkenin gümrük prosedürlerinden muaf bir bölge olduğu için ticaret yapmaya oldukça elverişlidir.
Bölgesel çabalar içerisinde yer alan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) başta EFTA, NAFTA, FTAA, ASEAN, SADC, TPP, TTIP ve APEC'dir. Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) yaygın olarak tercih edilmesinin nedenleri, STA'ların ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi için bir araç olarak görülmesidir.
12 Eylül 1963'te Türkiye ile Federal Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, Lüksemburg Dışişleri Bakanları ve AET Konsey Dönem Başkanı arasında ortaklık anlaşmasının imzalanmasıyla görüşmeler sonuçlanmıştır.
En Çok Kayrılan Ülke Kuralı: Bu kural, tarifeler ve diğer uygulamaların ithal ve ihraç edilen mallar bakımından ülkeler arasında ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını öngörmektedir. Buna göre bir üye ülkeye uygulanan herhangi bir taviz veya kolaylık, tüm diğer ülkelere de tanınacaktır.
Türkiye'nin AB'nin tercihli rejimini üstlenme yönündeki girişimlerinin ilk adımını, Türkiye ile EFTA ülkeleri arasında 10 Aralık 1991 tarihinde imzalanan ve 1 Nisan 1992 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması oluşturmuştur.
Avrupa Birliği Gümrük Birliği, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve bazı komşu ülkelerin (Andorra, Birleşik Krallık, Monako, San Marino, Türkiye) oluşturduğu bir gümrük birliğidir.
Ankara. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'dan oluşan Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması (STA) 1 Nisan 1992'de yürürlüğe girerken, Türkiye'nin akdettiği ilk STA olma özelliğini taşıyor.
Kurucuları, İngiltere, Norveç, Danimarka, Avusturya, Portekiz, İzlanda ve İsviçre'dir. Günümüzde ise EFTA'nın üyeleri şunlardır: Avusturya, İzlanda, Norveç, İsveç ve İsviçre. Finlandiya ortak üye statüsündedir.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) bugün Ukrayna'da imzaladıklarını bildirdi.
Ticaret, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlar. Ticaret, kar amacı gayesiyle yapılır. Ticarette her zaman üretici ile tüketici karşı karşıya gelmez. Çoğu zaman üreticiler ve tüketiciler arasında aracılar görev alır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Serbest bölgelerde Katma Değer Vergisi muafiyeti vardır. Bu bölgelerde kullanılan enerji diğer bölgelere göre daha ucuz fiyatlandırılmaktadır. Esnek ve ticari yapılarıyla Serbest Bölgeler ticaret hacminin artmasına katkı sağlar. Ülkemizde olduğu gibi bu bölgeler Transit ticaretin gelişmesini sağlar.
Serbest bölgelerde; Yüksek Planlama Kurulunca uygun görülecek her türlü sınai, ticari ve hizmetle ilgili faaliyetler yapılabilir. Yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Ticaret Bakanlığından ruhsat almak kaydıyla serbest bölgelerde faaliyette bulunabilirler.
Bölge içinde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin üretime ilişkin istihdam ettikleri tüm personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisna edilecektir.
“Serbest bölge müdürlükleri, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 465 inci maddesi uyarınca doğrudan Bakanlığa bağlıdır.”
Şimdi sorumuza bakalım, Serbest Ticaret Bölgesi Değildir? Bursa, Kayseri ve Gaziantep Serbest Ticaret Bölgesidir. Fakat Ankara değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri