Aşırı miktarda istemsiz hareketlere eşlik eden hızlı ve ritmik kas kasılmaları vardır. Bu nedenle emme, yutkunma ve konuşmada zorlanırlar. Kas tonusları gün içinde veya günden güne farklılık gösterebilir. Ataksik Serebral Palsi: Hastanın sabit duramadığı ve koordinasyon kaybının belirgin olduğu serebral palsi tipidir.
Genel olarak hareket bozukluklarına ve bunlarla ilgili anormal reflekslere, uzuvların ve gövdenin gevşekliğine veya sertliğine, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye veya bunların bir kombinasyonuna neden olur.
Serebral Palsi; beyinde oksijensiz kalma gibi nedenlerle oluşan hasarların beyin ve kas grubu arasındaki iletişimi etkilemesi ve kasların kullanımında güçlük çekilmesine yol açan nörolojik bir rahatsızlıktır. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda görülmektedir.
Ataksik serebral palsi: Ataksik SP tipi, beyincik hasarından kaynaklanır. Beyincik, beynin denge merkezi olduğu için bu SP tipinde hastalar denge ve koordinasyon sorunu yaşarlar. Yürümek, nesneleri kavramak, hızlı hareket etmek, yazmak gibi ince motor fonksiyonlarını yerine getirmekte zorluk çekebilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Epilepsi, serebral palsili hastalara eşlik eden en sık nörolojik bozukluklardan biridir. Serebral palsili çocuklarda epilepsi ortalama %50 oranında görülmektedir.
Ataksi, kol ve bacaklardaki kas kontrolünü kaybetmeye neden olan koordinasyon eksikliğidir.
Serebral palsi hastalarının yaşam süresi çoğunlukla çok kısa değildir; bu kişilerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir. Yürüyen, el becerilerini kullanan, zeka geriliği görülmeyen serebral palsili çocuklarda normal bir hayat süresi beklenir.
Nöbetlerle seyreden bir serebral palsi varlığında EEG (elektroensefalografi) çekilerek, hastanın beyin dalgalarında herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılabilir.
Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde bulunan anormallikler serebral palsiye sebep olur. Zaman içinde ilerleyen bir hastalık değildir. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu çeşitli rehabilitasyon uygulamaları ve tedavilerle önemli gelişmeler sağlanabilmektedir.
Anne karnında başlayan ve doğum sonrasında teşhis edilen bir hastalıktır. Serebral palsi hastalığına yol açan nedenleri ayrıntılı olarak şu şekilde inceleyebiliriz; Doğum Öncesi Döneme Bağlı Nedenler: Bebeğin anne karnında olduğu sürece iltihaplanma gibi riskleri yaşaması etkili olmaktadır.
Hipotonik serebral palsi kas tonusunun azalmasıyla karakterize olan bir türdür. Bu durum bebeğin normalden daha gevşek hissetmesine neden olur. Hipotonik çocuklar hareket etme, oturma konusunda zorluk yaşayabilir. Ayrıca bu tip merkezi sinir sistemi hasarının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
— Engelli bireyin %40 ve daha fazla oranında engelli olduğunu gösteren engelli sağlık kurulu raporu ile beraber, bulundukları il ya da ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapılarak alınır.
'Zihinsel engelli değiller'
Serebral Palsi (Cerebral Palsy) yani beyin felci geçirmiş kişilere spastik adı veriliyor. Bu hastalığı geçiren kimseler ve halk arasında “spastik” denilen engelliler, zihinsel engelli değildir.
Serebral palsi için cihaz tedavisi ve fizik tedavi ile sonuç alınamayan kas-iskelet sistemi durumlarında diğer bir tedavi seçeneği ameliyattır. Serebral palsi ameliyatı hareketliliği iyileştirmeye, ağrıyı azaltmaya ve serebral palsinin ortaya çıkardığı istenmeyen durumları önlemeye yardımcı olabilir.
SEREBRAL PALSİ KİMLERDE GÖRÜLÜR? Serebral palsi çocuklarda doğum öncesi sonrası veya doğum sırasında gerçeleşebileceği için bebekler her zaman risk grubuna dahildir. Bebeğin durumunun yanı sıra madde ve alkol bağımlısı anneler, beyin kanaması, enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşan bebekler risk grubuna dahildir.
Ataksili bir kişide görülen temel şikayetler dengesiz yürüme, düşmeler, peltek veya zorlanarak konuşma, ellerde titreme ve beceri kaybı, gözlerde titremedir. Kelimenin kökeni Latincedir ve “a-taxia” yani koordinasyon bozukluğu anlamına gelir.
Spino serebellar ataksi (SCA) beyincik ve omurilikte denge ile ilgili hücrelerin kaybı ya da doğru çalışamaması sonucu oluşan dengesizliğin izlendiği bir hastalıktır. Ataksi tıbbi bir terim olarak dengesizliği ifade etmektedir.
Doğuştan olan serebral palsi, doğumdan önce beyin hasar gördüğünde ortaya çıkar ve birçok vakayı açıklar. Daha az yaygın olan, doğumdan 28 gün sonra meydana gelen beyin hasarı için ise edinsel (sonradan kazanılmış) serebral palsi tanımı yapılır. Bazı durumlarda serebral palsi nedenleri ise bilinmemektedir.
İlerleyici bir özelliği yoktur
Klinik bulguları ile daha kötüye gidici özelliği bulunmayan SP, gebelik öncesinde, gebelik sürecinde, doğum sırasında ve doğumu takibeden ilk beş yıl içerisinde, çeşitli nedenler sonucunda beyin dokusunda oluşan ve ilerleyici özelliği olmayan zedelenmeler sonucunda oluşmaktadır.
EKG, Akciğer Röntgeni, Beyin MR ve Beyin Tomografisi, kanda bulunan oksijen seviyesi ölçülerek oluşan hasarın beyindeki konumu ve seviyesi belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri