Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Söz ve Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa Takılmaktadır? Evlilik öncesi söz ve nişanlanma olduğu taktirde çiftler nişan yüzükleri için sağ ellerindeki yüzük parmaklarını kullanırlar. Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
Söz yüzüğü tıpkı nişan yüzüğünde olduğu gibi sağ elin dördüncü parmağı olan yüzük parmağına takılır. Gerek söz gerekse nişan merasimlerinde evlenecek olan çiftler, birlikteliklerinin bağlılığını göstermek için yüzüklerini sağ elin yüzük parmağına takarlar.
“Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır?” sorusunun cevabı, yeni nişanlanacak çiftlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır.
İlgili 24 soru bulundu
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Nişanlıyken Tektaş Yüzüğünüz Sol Elinizde Olmalı!
Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta. Öyle ki, tektaş yüzüğünüz, evlendiğiniz zaman sağ elinizden sol elinizin yüzük parmağına yani alyansınızın yanında yer almalı.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik. Toplumda herkesin bildiği ve gelenek olduğu üzere; bir kadına evlilik teklifi edilirken tektaş yüzük verilir, sonra alyans seçilir ve söz ya da nişanda ikisi birlikte sağ elin yüzük parmağına takılır.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Söz, nişan gibi simgesel yüzükler evlenmeden önce genel olarak sağ yüzük parmağına takılır. Evlilik sonrasında ise bu yüzükler el değiştirir ve sol elin yüzük parmağına geçer.
ERKEKLERDE YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILIR? Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Birçok kültürde farklı gelenek olarak evlilik yüzüğü yani alyans, kadın ve erkeğin sol elinin 4. parmağına takılır. Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler.
Baget yüzükler ellerin yüzük parmaklarına takılabilir. Evlenmeden önce sağ elin yüzük parmağı tercih edilirken evlendikten sonra sol elin yüzük parmağı tercih edilebilir. Sağ ele baget yüzük takılması nişanlı veya sözlü anlamı taşır. Sol ele takılması ise kişilerin evli olduğu anlamına gelir.
Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Kişiler nişanlandıkları zaman yüzüklerini sağ ellerinin yüzük parmağına takmaktadır. Kişiler evlendikleri zaman bu yüzükler sağ elden sol el yüzük parmağına geçmektedir. Son zamanlarda kişiler yüzükleri daha farklı şekillerde de kullanmaktadır. Son zamanlarda gümüş yüzükler çok kullanılmaktadır.
Yüzük parmağının adı çiftlerin evlendiklerinde yüzüklerini sol ellerinin yüzük parmaklarına takmalarıdır. Bu geleneğin sebebi ise eski bir Latin Avrupa inancıdır. İnanca göre sol elin yüzük parmağında bulunan damarlardan biri kalp ile doğrudan bağlantılıdır.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri