Tuzlu Kahve Sözsüz Bir İletişim Aracıdır Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İstemede kahve ne zaman verilir diye merak ediyorsan, isteme anından önce gelin kahve pişirir.
Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış.
Çay – Kahve Servisi
Günlük aile yemeklerinde ya da önemsiz, samimi küçük ziyaretlerde kahve, yemek odasında içilebilir, fakat büyük bir ziyafette kahve salonda içilir. Fincanlar ağızlarına kadar doldurulmaz. İlk fincan en saygıdeğer konuğa sunulur.
İlgili 21 soru bulundu
Tuzlu Kahve İle Verilen Sözler Vardır
Eğer damat adayı, gelin adayının kendisine ikram ettiği tuzlu kahveyi hiç itiraz etmeden ve keyifle içerse bu damadın gelin adayı için her şeyi yapabileceğine dair verilen ufak bir söz olarak kabul edilmektedir.
Ancak her hikaye maalesef ki güzel bitmiyor. Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş.
Çünkü tuz bir lezzet arttırıcıdır. Acı kahve tadını maskeleyip, doğal tatlı kahve tonlarını ortaya çıkarır. Araştırmalara göre tuz, acılığı nötrlemede şekerden çok daha iyidir!
İlk hikâyeye göre; tuzlu kahve geleneği, görücü usulü evlilikler sırasında ortaya çıktı. Damat ve gelin, ilk kez isteme töreninde birbirini görürdü. Eğer gelin, damadı beğenmiyorsa kahvenin içine tuz eklerdi; beğendiği zaman da damada şekerli bir kahve ikram edilirdi.
İsteme çikolatası bir varlık göstergesidir diyebiliriz. Bu yüzden çikolatalar, gelenek icabı gümüş tepsinin içine konulur. Yani evlenecek çiftimiz sanki daha önce hiç, bi tane hamburgeri ortak ödememiş gibi, damadın ailesinin zenginliği vurgulanmak istenmektedir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Sözde Erkek Tarafı Ne Alır? Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Kız istendikten sonra, aile büyükleri tarafından yüzükler takılır ve düğün için söz alınır.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Tuzla kahvenin yanına genellikle şekerli herhangi bir şey konulur. Bazı bölgelerde tuzla kahvenin yanında gelen suya da tuz eklenmektedir. Damat kahvesinin yanında gelen suya balda ilave edildiği bilinmektedir. Tuzla kahvenin tepsisine isteğe bağlı olarak yapay veya gerçek çiçek konulmaktadır.
Günümüzde damat kahvesine tuz eklemek biraz eğlenceli bir hale gelip anlamından şaşırtılmış olsa da, eskiden damat kahvesini tuzlu yapmak gelin adayının bu birlikteliği istemediği anlamına gelirmiş. Kahveye bal koymak ise tam tersi, kızın damada olan ilgisini belirtme şekliymiş.
Evliliğe giden yolda ailelerin buluştuğu, tanıştığı ve evliliğe rıza verdiği kız isteme törenlerinde, isteme aşamasından önce aile büyükleri, gelin adayı kız tarafından yapılan kahveleri içer. Burada bulunan damada, daha özel bir kahve ikram edilir. Damat kahvesi olarak bilinen bu kahvenin farkı, tuzlu olmasıdır.
Ev sahipleri ve misafirler arasında kurulan koyu sohbet devam ederken gelin adayı herkese kahve ikram eder. Damada tuzlu kahve ikram edilmesi ise kız isteme seremonisinin olmazsa olmazlarından biridir.
Kız isteme aile büyüklerinin katılımıyla gerçekleşir. İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
“Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine câizesini versin!”. Ashâb-ı kirâm: “Yâ Rasûlallah, misafirin câizesi nedir?” diye sorunca Peygamber (s.a) şöyle cevap verdi: “Onu bir gün ve bir gece ağırlamaktır. Misafirlik üç gündür.
Ana yemekten sonra ise salata servisi başlıyor. Buradaki amaç, damağı temizlemenin yanında aslında sindirimi de başlatmak. Tatlıdan önce gelen son tabak ise peynir tabağı. Bunu sebebiyse, Fransızların peyniri olduğu gibi tüketmeyi ve tadını baskılamamayı tercih etmelerinden kaynaklanıyor.
Hz. Peygamber'e (sas) göre misafire ikram, Allah'a (cc) imanın bir yansıması ve Müslüman olmanın bir gereği idi. O (sas), "Kim Allah'a (cc) ve âhiret gününe inanıyorsa misafirini iyi ağırlasın. Bunun uygun süresi bir gün ve bir gecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri