Şeriat, İslam'ın getirdiği hükümlerin genel adıdır.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Din, insanlığın var edilmesinden itibaren Şâri'in tevhid akidesi üzerine kurduğu bütün insanları kapsayan vahye dayalı evrensel kanunlar manzumesidir. Şeriat ise insanın toplum içerisinde huzurlu bir hayat sürebilmesi için yaşadığı dönemde oluşturulan ve her an değişime açık kanunlar bütünüdür.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
- Kuran hükümlerinin uygulanmamasında devletin günahı var mıdır, yoksa şeriat toplumun düzelmesiyle ile mi farz olur? Değerli kardeşimiz, Şeriat ile amel her Müslümana farzdır. Allah hiçbir kimseyi gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Herhangi bir dinin lehinde ya da aleyhinde propaganda yapamaz. Bu, gerçekte dine aykırılık veya dinsizlik değil tersine dine kişilik, mü'minin vicdanına özgürlük vermek onun, inandığı dini özgürce ve içtenlikle benimsemesini, ibadetini özgürce yapmasını sağlar.
İçi gösteren kumaşlar, kadın giyiminde olduğu gibi, erkekte de kullanılmaz. Hanefî, Şafii ve Malikilerin anlayışında Şeriat kurallarına göre hünsâ olarak tanımlanan ara cinsiyet (hermafroditler, interseksüeller) kadınlar gibi örtünmeye zorlanır.
İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim. Bir devletin kuruluş ve işleyiş esaslarını, organlarını, bunların görev ve yetkilerini, fertlerin sahip oldukları hak ve hürriyetleri belirleyen ana kanun ve prensipler.
Allah, Kur'an ile şeriatı 1411 yıl önce getirmiş, Resulü Hz. Muhammed Mustafa'sı aracılığı ile de insanlığa tebliğ etmiştir. Şeriatın gelmesinden 1327 yıl sonrada ülkemizde 1937 yılında laiklik ilkesi Atatürk tarafından ilan edilmiştir.
ŞERİAT HÜKÜMLERİ ARTIK UYGULANAMAZ
Şer'i hükümlerin olanaksız oluşunun ana nedeni, Peygamberin şeriat hükümlerinin uygulanmasındaki otoriteyi, hilafetin süresi olan otuz yılla kısıtlamış olması, dolayısıyla süreli hilafetin sonrası için şerî cezayı zımnen (Üstü örtülü, dolaylı) kaldırmış olmasıdır.
Hayrettin Karaman'a göre İslam hiçbir şekilde laiklik ile bağdaşmaz.
Şeriatla yönetilen devlette de ceza hukukunda hükmü hakim verecek, infaz ve icrayı devletin görevlisi yapacaktır. İster şeriat devletinde ister laik devlette, eğer devlet cezaya hükmetmemiş veya mesela bazı konularda af çıkararak uygulamamışsa, mağdur hüküm veremez ve uygulayamaz. Ceza ahirete kalır.
Kur'ân-ı Kerimde “Şeriat” kelimesi “Şir'a” (Mâide, 5:48) “şerea” (Şura, 42:13) “şereû” (Şura, 42:21) ve “şeriat” (Câsiye, 45:18) kelimeleri ile dört ayette geçmektedir.
Vahiyle gelen şeriat (hukuk) dini, Hz. Nuh ile başlamıştır. Buna Kur'ân tanıktır. “Biz Nuh'a, ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik“ (Nisa: 163).
“Çarşafınızın rengini değiştirmeniz yasak. “Orta öğretim, lise veya üniversitede okumanız yasak. “Kocanızdan boşanmanız yasak.
2011 yılında Suriye'nin kuzeyinde bulunan halklar Kuzey Suriye Federasyonu kurarak fiili özerklik ilan ettiler. Federasyona bağlı bölgelerde katı bir lâiklik politikası uygulanmaktadır. Hukuk tamamen medeni yasalar üzerine oturmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
Değerli kardeşimiz, Şeriatın Maksatları, Makasıdu'ş-Şeria terimi ile ifade edilir. İnsanların yararına olan şeyleri gerçekleştirmek ve bu maslahatları korumak, insanlara bu maslahatlarla ilgili gelebilecek zararları def etmek, dinin asıl maksadı kabul edilir.
Atatürk'e göre “Din bir vicdan meselesidir” dine saygı, inanan kişinin haklarına saygının bir sonucudur. Laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir (1930).
Elbette, ceza hukuku yönünden de İslâm'ın koyduğu birçok hükümler mevcut. Bunlar da şeriat ve bunlara da inanmak farz.
Dubai yasaları
Dubai'nin yasaları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin federal yasaları temelinde şekillenir, ancak aynı zamanda özerklik ve yerel karar alma yetkisine sahiptir. Dubai, modern ve gelişmiş bir şehir olarak kabul edilir ve şeriat yasaları, özellikle aile ve miras konuları gibi belirli alanlarda uygulanır.
Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin çoğu, büyük bölümü Orta Doğu'da olmak üzere, İslam'ı sadece resmî devlet dini olarak kabul eder (Irak, Cezayir, Fas, Mısır vb.).
Şeriat ise bir yaşama biçimi değil, temelini Kur'an'dan alan bir hukuk sistemidir ve bir memlekete İslamî örtünme modellerinin, meselâ türbanın yahut değişik giyim kuşam biçimlerinin serbest bırakılmasıyla değil, mutlaka ve mutlaka bazı temel kanunların değiştirilmesiyle gelir.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Kuran'da başörtüsü yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri