sıfır motorlarda ruhsat ve plaka çıkarma süresi 3 aydır.
Size ruhsatı almanız ve plakayı bastırmanız için iki tane kağıt veriliyor. Ruhsat genelde 3. iş günü çıkıyor ve gidip alıyorsunuz. Plaka için de ilçenin Şoförler Odası plaka basım yerine gidip plakayı hemen bastırabilirsiniz. Plaka basımı 12,50 TL (2014 yılı) tutuyor.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Güncel olarak fiyatlar 714 TL noter ve 135 TL plaka basım ücreti var. Sigorta kişiye göre değişecektir. Bunlar dışında ödeme yapmanıza gerek yok.
Plaka Yenileme Ücreti: Motosiklet sahipleri, plakalarını yenilemek istediklerinde belirli bir ücret ödemek zorundadır. 2023 fiyatlarına göre, tek plakanın basım ücreti 200 TL, çift plaka basım ücreti ise 450 TL'dir.
İlgili 41 soru bulundu
Plaka ve Ruhsat İşlemleri
İkinci el bir motor alıyorsanız, satıcının plaka ve ruhsatı devretmesi gereklidir. Eğer sıfır bir motor aldıysanız, motora plaka çıkarma işlemi için satıcının size gerekli belgeleri teslim etmesini sağlamanız gerekmektedir.
Araç Ruhsatı Çıkarma ve Yenileme Ücreti 2023
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 kapsamında motorlu araç tescil belgesi ücreti 557 TL, noterde araç alım-satım işlemleri için toplam ödemeniz gereken tutar ise 930,09 TL'dir.
2023 Kayıp Ruhsat Çıkarma ve Yenileme Harç Ücreti
Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2023 yılında; Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 557 TL. Araç alım satım ücreti için toplam ödenmesi gereken ücret: 933 TL.
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Özel plaka nereden alınır? Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz.
İki veya Üç Tekerlekli Araçlar (L kategori motosiklet ve motorlu bisikletler) İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Geçmişte ruhsat ile ilgili işlemler için noterler dışında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren bazı birimlere de gidilmesi gerekirdi. Günümüzde ise plaka basımı dışında tüm işlemleri noterler aracılığı ile kolayca halledebilirsiniz.
Trafik sigortası motosikletler için de zorunludur. cc farketmez.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
Eksiklikler giderildikten sonra yapılacak başvurudan sonra 15 gün içinde ruhsat verilir.Verilen inşaat ruhsatının süresi 5 yıl olup, ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekmektedir.
Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
2022 yılında noterlere gelen zamlarla birlikte sıfır araç tescili 259 TL olarak belirlendi.
Motosiklet Katlanır Plakalık Yasal Mıdır? Katlanır plakalık kullanımı, Karayolları Trafik Kanunu'na göre yasaktır. Genellikle uzaktan kumanda aracılığıyla kontrol edilebildiği ve radarda ya da trafik kameralarında görünmediği için katlanır plakalık yasak sayılan bir kullanım şeklidir.
Herhangi bir sebepten dolayı ruhsat zarar gördüyse ya da kaybolduysa geçici belge başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu süreçte öncelikle ruhsatın kaybolduğunu ya da artık kullanılamaz hale geldiğini emniyete bildirmeniz gerekiyor. Orada düzenlenen belge ile kısa bir süre geçici ruhsata sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri