Şeriat, İslam'ın getirdiği hükümlerin genel adıdır. Devlet yönetimi de bunun içine girmektedir.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
İnanç ve ahlak esaslarıyla temel hükümleri ifade eden "Din" tek, ancak şeriatlar farklıdır (Maide 5/48). Daha özel anlamda ise şeriat İslam dininin ana kaynakları olan Kur'an, sünnet ve icma yoluyla belirlenen kesin ve değişmez hükümleri ifade etmek için kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
İçi gösteren kumaşlar, kadın giyiminde olduğu gibi, erkekte de kullanılmaz. Hanefî, Şafii ve Malikilerin anlayışında Şeriat kurallarına göre hünsâ olarak tanımlanan ara cinsiyet (hermafroditler, interseksüeller) kadınlar gibi örtünmeye zorlanır.
Elbette, ceza hukuku yönünden de İslâm'ın koyduğu birçok hükümler mevcut. Bunlar da şeriat ve bunlara da inanmak farz.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
ŞERİAT HÜKÜMLERİ ARTIK UYGULANAMAZ
Şer'i hükümlerin olanaksız oluşunun ana nedeni, Peygamberin şeriat hükümlerinin uygulanmasındaki otoriteyi, hilafetin süresi olan otuz yılla kısıtlamış olması, dolayısıyla süreli hilafetin sonrası için şerî cezayı zımnen (Üstü örtülü, dolaylı) kaldırmış olmasıdır.
Herhangi bir dinin lehinde ya da aleyhinde propaganda yapamaz. Bu, gerçekte dine aykırılık veya dinsizlik değil tersine dine kişilik, mü'minin vicdanına özgürlük vermek onun, inandığı dini özgürce ve içtenlikle benimsemesini, ibadetini özgürce yapmasını sağlar.
Kur'ân'da Casiye Sûresi 18 ayette “Şeriat” kelimesi, ayrıca Necm Sûresi 49 da aynı kökten gelen”Şir'a” kelimesi vardır. Hazreti Muhammed'den önce de bu kelimeye, Mekke'li müşriklerin şiirlerinde rastlıyoruz. Araplar, yerin altından kendiliğinden çıkan suya ve bunu kesintisiz akmasına “şeri'a” derlerdi.
Ulu Önder Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, düşmanları yurdumuzdan koyduktan sonra gerçekleştirdiği ve hepsi bir bütün olan devrimlerinin en önemlisi laikliktir.
Kanunlarında dini kuralların geçerli olduğu devlet düzenidir. Teokratik sistemle yönetilen devletlerin tamamı şeriat devletidir. Hukuk ve ceza sistemleri kutsal kitaplardaki kurallardan oluşturulmuştur.
2011 yılında Suriye'nin kuzeyinde bulunan halklar Kuzey Suriye Federasyonu kurarak fiili özerklik ilan ettiler. Federasyona bağlı bölgelerde katı bir lâiklik politikası uygulanmaktadır. Hukuk tamamen medeni yasalar üzerine oturmaktadır.
Şeriatla yönetilen devlette de ceza hukukunda hükmü hakim verecek, infaz ve icrayı devletin görevlisi yapacaktır. İster şeriat devletinde ister laik devlette, eğer devlet cezaya hükmetmemiş veya mesela bazı konularda af çıkararak uygulamamışsa, mağdur hüküm veremez ve uygulayamaz. Ceza ahirete kalır.
Sultan Fatih'in kendi kanunnamelerini hazırlatarak, özellikle İslam ceza hukuku hükümlerini kaldırdığı ve İslam'a aykırı kanunlar yaptığı söylenmektedir.
Müslümanların vazifesi şeriatın uygulanmasını kendinde, ailesinde, toplumda... tamamlamak için çalışmaktır. Bugün şeriatın uygulanmasının önündeki engel, şeriatın uygulanamaz olması değil, uygulama, işlerine gelmeyenlerin engellemeleridir.
Tazir bir ceza olarak tanımlanmaktadır. İslam hukukunda Kısas ve had suçlarına verilen ceza dışındakiler Tazir cezası olarak tanımlanmaktadır. Tazir cezası fiilen ıspatı yapılmamış veya yapılamamış olan Allah ile kul veya iki insan arası ispatlanamayan suçların karşılığı verilen cezalardır.
Osmanlı padişahı monarşinin karakterine uygun olarak yasama ve yürütme erklerini elinde tutar. Teorik olarak yargı erki de Sultan'ın uhdesindedir. Ancak kendisi yargının başı olmakla birlikte Osmanlı padişahı bu yetkisini kurumsallaşmış bir yargı teşkilatı eliyle kullanmaktadır.
Şer'i konularda yargı yetkisi hükümdar tarafından tayin edilen ve kadı adı verilen bir devlet görevlisine aittir. Kadı, şeriat adına ve onun kurallarına göre hüküm vermekte ve verdiği hükümler ise kesin bir nitelik taşımaktadır. Örfi hukuk alanında ise padişahın bizzat kendisi yetkilidir.
İslam hukukuna göre köle statüsünde olan cariyeler, başta devlet erkânı vasıtasıyla olmak üzere çeşitli biçimlerde hareme alınırlardı. Müslümanlaştırılan cariyelere harem adabına uygun bir terbiye verilirdi.
Şeriat nedir, şeriat Allah'ın koyduğu kanunlardır. Şeriat her zamanın ihtiyacına göre cevap verecek genişlikteki ilahi kanunlardır. Şeriat, Allah'ın emirleridir, nizamdır, İlahi bir nizamdır. Kuran'dan ve hadislerden çıkan hayat nizamıdır.
Vahiyle gelen şeriat (hukuk) dini, Hz. Nuh ile başlamıştır. Buna Kur'ân tanıktır. “Biz Nuh'a, ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik“ (Nisa: 163).
Allah, Kur'an ile şeriatı 1411 yıl önce getirmiş, Resulü Hz. Muhammed Mustafa'sı aracılığı ile de insanlığa tebliğ etmiştir. Şeriatın gelmesinden 1327 yıl sonrada ülkemizde 1937 yılında laiklik ilkesi Atatürk tarafından ilan edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri