Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Serim (İngilizce: Exposition); Oyun, roman, hikâye, masal, senaryo vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı, konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür.
Edebiyatta yer alan serim, düğüm ve çözüm aslında herkesin bildiği kavramlardır. Çünkü bu kavramların diğer adları giriş, gelişme ve sonuçtur. 1.
Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir. Bu olaydan sonra öyküde gelişmeler ve karakterlerin yaşantısında değişiklikler olur. Çözüm bölümünde ise düğüm bölümünde ortaya konulan olaylar bir sona ulaşır. Tüm karakterler bu çözümle yüzleşir ve öykünün tüm öğeleri bir araya gelir.
edebiyatında modern romanın ilk örneğini vermiştir. Plânı “serim, düğüm ve çözüm” bölümlerinden oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Olay hikâyesi; serim, düğüm ve çözüm bölümünden oluşur. Serim: Olayın geçtiği yeri, zamanı ve kişilerinin betimlendiği bölümdür. Düğüm: Olayın neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak geliştiği ve merak unsurunun zirveye çıktığı bölümdür. Çözüm: Merak edilen soruların çözüm bulduğu, merak unsurunun giderildiği bölümdür.
Rüya aleminde kişinin bir düğüm çözdüğünü görmesi, rızkının artacağına veya güçlüğünden korktuğu, zorluğundan çekindiği bir işinin kolaylaşacağına işaret eder denmiştir. Bazı yoruma göre de, düğüm çözmek sihrin (büyünün) bozulmasına işaret eder.
Yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Büyük ölçüde aynı anlama gelen bu anlatı yapısını daha iyi anlamak için, aşağıdaki şemaya göz atabilirsiniz. Serim – düğüm – çözüm yapısının standart ve geleneksel bir yapı olduğunu, özellikle modern edebiyat eserlerini okurken her romanda ve her hikayede karşınıza çıkmayacağını akılda tutmak da çok önemlidir.
Hikayede olduğu gibi, durum hikayesinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri belirgin değildir. Geniş zamana yayılan herhangi bir olayı değil, gün içerisinde yaşanabilirliği olan kısa anları konu edinen hikaye türüdür. Bu bakımdan, kesin bir sonuca bağlanmayan ve havada kalabilen öykülerdir.
Herhangi bir konu için yazı yazılırken ilk olarak giriş bölümünden başlanır. Giriş bölümüne genellikle konuyla ilgili ufak bilgiler verilir. Giriş bölümü okuyucuların konu hakkında önceden bir bilgilendirme almasına yardımcı olur.
Arıcı'ya göre: “Masalın kendine özgü bir anlatım şekli vardır. Hayvan masalları hariç diğer bütün masallar üç bölümden meydana gelir. Bunlar, döşeme (giriş), gövde (gelişme) ve sonuç bölümleridir.”
Genellikle bir olgu veya bir olayı neden sonuç ilişkileri içinde aktarılmasına olay örgüsü denilmektedir. Pek çok kişi tarafından bir mevzu anlatılırken olay örgüsü kullanılmaktadır. Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Döşeme ya da döşemelik, yaygın şekilde koltuk döşeme olarak da bilinen özellikle koltukların veya kapaklı mobilyaların deri, kumaş ve dokuma ile kaplanması, dolgu ve yaylarının tamamlanması anlamında kullanılan bir terimdir.
Çözüm bölümü, hikayenin çözüme ulaştığı ve sorunların çözüldüğü aşamadır. Burada, kahramanın başarısı ve zaferi anlatılır. Düğüm bölümündeki zorluklar ve engeller kahraman tarafından aşılmış ve hikayenin olumlu bir sonuca ulaşması sağlanmıştır. Çözüm bölümü genellikle destanın en rahat ve sakin kısmıdır.
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Vaka (olay) zamanı, hikayenin başlama noktası ile bitiş noktası arasında geçen zamandır. Vaka zamanı, nakledilen olay örgüsünün içinde yaşandığı zamandır. Çoğu metinde zaman uzundur. Günümüz edebi eserlerinde ise zaman kısa tutulur.
Düğümünü çözmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
anlaşılmaz bir şeyi anlaşılır duruma getirmek.
Düğüm üstüne düğüm vurmak (atmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
parasını pintilik ederek saklamak.
Tüm dünyada makrome örgü olarak bilinen Çin Düğüm Sanatı, Çin kültürünün geleneksel halk sanatlarındandır. El yapımı bu örgüler – düğümler – halkın günlük işlerde kullanageldiği, işlevsel, sıradan düğümlerin bir dekorasyon aracı haline dönüşmesiyle oluşmuştur.
Olay hikayeleri zaman ve mekân hakkında kısa fakat açıklayıcı bilgilerle başlar, gittikçe olay hakkında bilgi veren bir forma dönüşür ve en sonunda ortadaki problem merakları giderecek düzeyde bir netlikle çözer. Bu özelliğiyle olay hikayelerine oldukça sürükleyicidir diyebiliriz.
Bu bağlamda, durum öyküleri genellikle “serim – düğüm – çözüm” gibi bir mantıkla rahat bir şekilde ele alınamaz ve sonları da çoğu zaman olay öykülerinin finalleri kadar fazla şey ifade etmez: Çoğu zaman, durum öykülerinin sonları belli açılardan ucu açık bırakılır.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri