Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin.
Revaninin şerbeti iyice çekmesi çok önemlidir. Bunun için Revani üzerine şerbeti dökmeden önce mutlaka dilimlemelisiniz. Şerbetinizin dökmeden önce soğuk olduğuna dikkat etmelisiniz.
Öncelikle şerbeti hazırlamalısınız. Derin bir tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır ve soğumaya alınır. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır.
Şerbetli İrmik Tatlısı Tarifinin Püf Noktası
Şerbetli tatlılarda şerbetin kıvamı ve dökülme zamanı çok önemlidir. Bu tür tatlılarda tatlı fırından çıkınca yani sıcakken üzerine ılık şerbet dökülmelidir.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
İlgili 18 soru bulundu
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şeker suda eridikten yani şerbet kaynamaya başladıktan sonra kıvama gelmesi için kısık ateşte ortalama 20 dakika kaynatılır ve ara sıra kaşık testi yapılarak kıvamı kontrol edilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Revani pişerken şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye alın harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
3 yumurta. 1 su bardağı şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1 su bardağı irmik.
3 su bardağı su, 3 su bardağı şekeri 6-7 dakika kaynatalım. Portakal suyunu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatalım altını kapatalım. Soğuk olan revaniye sıcak şerbeti dökelim ve 3 saat dinlendirip servis edelim.
İlk önce şerbetimizi kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Daha sonra yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yağı, yoğurdu, irmiği, unu, kabartma tozu ve vanilini karbonatı ekleyip iyice çırpıyoruz. Tepsiye döküp 180 derecede pişiriyoruz. Tatlımız iki üç dakika dinlendikten sonra soğuk şerbeti tatlımıza döküyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Şerbet için de su, şeker ve limon suyunu 10 - 15 dk. kadar kaynatın. Revaninin ilk sıcağı geçince dilimleyin. Ilıktan biraz daha sıcak olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Yağlanmış bir fırın kabına karışım dökülerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede ağzı açılmadan takriben yarım saat kek gibi pişirilir. Üzeri kızarıp sertleşmeden fırın açılırsa revani kabarmaz, çöker.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım.
Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
O arada içine limon suyu damlatıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Bu arada revaninin kekini hazırlıyoruz. Yumurtaları bir kaseye alıp şekerle iyice çırıyoruz. Çırptıktan sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip yeniden karıştırıyoruz.
Tatlının pişip, pişmediğini kürdan batırarak, test edebilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Revani piştikten sonra fırından çıkartın.
Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli. Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Kişiyi ya da evi nazardan, kaza beladan ya da cinlerden korumak için şerbet döküldüğü olurmuş. Şerbet hazırlanır, üç İhlas ve bir Fatiha okunarak şerbete üflenir, gece yarısı, görülmeyeceği bir yere, mümkünse bir dört yol ağzına besmele çekilerek dökülürmüş.
Baklava şerbeti ölçüsü ve kıvamı nedir? Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri