48-Hisse devri – Adres değişikliği - Sermaye artırımı veya diğer tadilleri aynı kararda yazabilir miyiz? MERSİS sistemi üzerinde aynı anda hem hisse devri hem de sermaye artırımı işlemi başvurusu yapılamamaktadır. Bunun dışında ki ana sözleşme tadilleri aynı kararda yapılabilmektedir.
Sermaye artırımına ilişkin genel kurul ya da yönetim kurulu kararı alındığı tarihten itibaren üç ay içerisinde tescil edilmelidir. Aksi takdirde karar ve alınmışsa izin geçersiz hale gelir. Ayrıca, tescil, sermaye artırımı bakımından kurucu etkiye sahiptir.
🕘 SPK Bedelsiz Sermaye Artırımını Ne Zaman Onaylar? Bunun için herhangi bir tarih söylemek mümkün değil. Sermaye Piyasası Kurulu, şirketlerin işlem sırasına ve başvuru detayına göre değerlendirmede bulunur. Bu süreç bazen 1 hafta bazen de aylarca sürebilir.
Şirket ana sözleşmesiyle genel kurulun pay devrine (hisse devrine) onay şartı kaldırılabilir. Ayrıca genel kurul tarafından onay 3 ay içinde yazılı olarak verilmediği takdirde kabul edilmiş sayılır. Genel Kurul onayından sonra, esas sermaye payının devri ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Ayni Sermaye Konulmak Suretiyle Oluşan Anonim Şirket Hisselerinin Devri İki Yıl Süre İle Yasaktır ve Geçersizdir: TTK'nın 404. maddesi hükmüne göre, ayni sermaye karşılığı çıkartılan payların devri iki yıl süreyle yasaklanmıştır. Yasağa rağmen devir yapılırsa, devir zamanaşımı olmaksızın mutlak butlanla batıldır.
İlgili 16 soru bulundu
Hisse Devrinde Kanuni Sınırlamalar (Kanuni Bağlam)
Temel ilke, nama yazılı payların serbestçe devredilmesidir. Bu durumun tek istinası TTK m.491'de düzenlenmiştir. Bu hükme göre; bedeli tamamen ödenmemiş paylar, ancak şirket onayıyla devredilebilir.
Ayni sermaye artırımı, bir şirketin ayni sermaye kaynaklarını arttırması anlamına gelmektedir. Kaynakların arttırılması açısından en çok tercih edilen yollardan biridir. Aynı zamanda ortaklardan para ya da ayni sermaye toplanarak, bu yolla şirketin piyasadaki hisselerinin değer kazanması da sağlanabilir.
TTK m. 595/2 uyarınca pay devri genel kurulun onayıyla geçerlilik kazanacaktır. Şirket müdürlerinin hisse devrinin tescili için 30 gün içinde ticaret siciline başvurmaması halinde, ayrılan ortak TTK m. 598/2'ye göre adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir.
Limited şirket paylarının devri halinde devir dolayısıyla devredenin elde ettiği kazanç gelir tabi olabilir. Ayrıca devir işlemi katma değer vergisine, devir sözleşmesi damga vergisine-d4vir işlemleri harca tabi olabilir. Vergi istisna ve muafiyetleri vergilemeyi önler.
*Hisse devir kararını ayrılan ortak/ortakların da şirketi devam ettiren ortaklarla birlikte imzalaması gereklidir. * Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir.
Şirketler bedelsiz sermaye artırımı yaptıklarında yeni hisse senetleri çıkarırlar fakat hisselerin fiyatı düşer. Şirketin hisselerindeki bu değişiklik hisse senedi piyasasına da yansımaktadır.
Buna göre, sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararı, şirket sermayesinin en az yarısının(1/2) temsil edildiği genel kurulda mevcut oyların çoğunluğu ile alınır (TTK m. 421/1). İlk toplantıda öngörülen yetersayı sağlanamadığı takdirde en geç bir ay içerisinde ikinci toplantı yapılabilir.
Sermaye artışlarında, nakit arttırılan kısmın ¼'ü, tescilden önce ödenmelidir.
Sermaye artırımı temelde bedelli sermaye artırımı ve bedelsiz sermaye artırımı olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bedelsiz sermaye artırımı iç kaynaklardan yapılmaktadır. Bedelli sermaye artırımı ise şirketin ortaklarından ek fon temin edilerek yapılmaktadır.
Anılan hükme göre anonim şirkette sermayenin artırılan kısmını, iç kaynaklardan karşılayan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğu, onaylanmış yıllık bilanço ve yönetim kurulunun vereceği açık ve yazılı bir beyanla doğrulanır.
Esas sermaye sisteminde artırım, genel kurul kararı ile yapılır. Kayıtlı sermaye sistemine tabi olması halindeyse, yönetim kurulu kararı ile sermaye artırılır. Dolayısıyla, anonim şirketin sermayesini artırabilmek için genel kurul veya yönetim kurulu kararı alınması gerekir.
Hisse devri, hisse devrine ilişkin yazılı sözleşme imzalanıp noter tarafından onaylandıktan sonra ana sözleşmede aksi belirtilmemişse ortaklar genel kurulunun onaylanmasının ardından kayıtlı olunan ticaret sicilinin yaptığı tescil ve ilan ile gerçekleştirilir.
Hisse devrine ilişkin bildirimler ile katılım, birleşme ve adi şirkete yeni ortak eklenmesine ilişkin işyeri bildirgelerinin e-Devlet üzerinden elektronik ortamda SGK'ya gönderilmesi gerekmektedir.
Limited şirket hisse devir işlemleri yazılı şekilde ve noter tarafından onaylanarak yapılır. Buna göre limited şirkette hissesi olan kişi söz konusu hisseleri devretmek istediği zaman hisse devir sözleşmesi hazırlanı ve taraflarca imzalanır, imzalanan bu sözleşmenin ayrıca noter tarafından onaylanması gerekir.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde hisse devri yapılabilmektedir.
Devrin şirkete karşı hüküm ifade etmesi için, pay defterine kaydedilmesi de gerekmektedir. Şirket, kuruluş ve sermaye artırımları dışında, payların pay defterine kaydını kendiliğinden yapmaz. Söz konusu husus mutlaka ilgililerince ve özellikle de hisseleri devralan tarafından talep edilmelidir.
Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için kaynak ihtiyacı, sermaye artırımı ile sağlanabilir. Şirketlerin sermaye artırımının en önemli sebebi kaynak bulma ihtiyacının ortaya çıkması, vergi avantajları ya da hisse senedi değerlerinin yükseltilmesinin istenmesidir.
Bir şirket finansal durumu, hedefleri ve piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak sermaye artırımını iki şekilde yapabilir: Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı. Sermaye artırımının nasıl yapılacağına karar verilme aşamasında ise yine dikkat edilmesi gereken bazı faktörler var.
Yukarıda değindiğimiz üzere pay sahiplerinin bedelli sermaye artırımına katılmamaları halinde, sahip oldukları hisselerin şirket sermayesine olan oranı düşecektir. Buna bağlı olarak pay başına defter değerinde de düşüş gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri