Sermaye nakit mi ödenir? Şirket kuruluşu sırasında nakit veya gayrimenkul taahhüt edilebilir.
Ödeme yapmak için hissedar, kendi hesabından EFT yolu ile, banka veznesinden ya da ATM'ler'den şirket hesabına ilgili tutarı gönderir, açıklamaya da ödemeyi yapanın ad ve soyadını yazar ve “sermaye ödemesi” ibaresini ekler.
Taahhüt edilen sermaye, şirket hesabına ödenir. Hissedarlar, yönetim kurulunda görev almamak şartıyla kendi şirketlerinde SGK'lı olabilir. Hissedarlar, vergi ve amme borçlarından yatırdıkları sermaye kadar yükümlüdür. Şirket iflas ederse, sermaye paylarını kaybederler.
Söz konusu sermaye bedelleri yürürlükteki Kambiyo Mevzuatı hükümleri çerçevesinde döviz veya Türk lirası olarak kullanılabilir.
Nakdî sermaye tutarı, ilgili hesap dönemi içinde ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdî sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı olarak tanımlanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Nakdi sermaye, nakit paranın sermaye olarak konulmasıdır. Bunun yanı sıra doktrinde alacaklar ve kıymetli evrakların nakdi sermaye olarak konulabileceği şeklinde görüşler vardır. Bu tartışma yazımızın konusu olmadığı için daha fazla detaya girmeye ihtiyaç yoktur.
Nakdi sermaye artışı da sermaye şirketlerince ilgili hesap döneminde ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi artışlar ile yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı olarak tanımlanıyor.
Mevzuatta, sermaye ödemelerinin döviz cinsinden yapılmasını doğrudan yasaklayan bir düzenleme yok; gerek TTK gerekse 32 Sayılı Karar bu konuda sessiz kalıyor. Uygulamada ise bu ödemeler gerek yabancı gerek Türk kişiler tarafından döviz cinsinden yapılabiliyor.
Yapılan düzenleme ile dövizle ödeme yasağının uygulanma esasları yeniden düzenlendi. Buna göre, tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu kaldırıldı. Düzenlemede yer alan 6 maddedeki hallerle geçmişe dönük yükümlülükler dövizle yerine getirilebilecek.
Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür. Lakin ana sözleşmede sermayenin ödenmesi için vade öngörülmemişse sermaye borcunu ödemeyen ortak ancak bu çağrı sonucunda temerrüde düşmüş olur.
Şirket sermayesinin %0,04'ünün “Rekabet Kurumu Payı” olarak, bu kurumun banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Bu işlem için ayrıca bankaya gidilmesine gerek bulunmamaktadır. Diğer kuruluş işlemleriyle birlikte bu bedel ticaret sicili müdürlüğünde ödenebilmektedir.
Buna göre; Anonim şirketler için en az sermaye tutarı 250.000 TL olarak belirlenmiştir (Önceki tutar 50.000 TL) Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketler için en az başlangıç sermayesi tutarı 500.000 TL olarak belirlenmiştir.
Anonim şirket kuruluşunda, sermayenin % 0,04'üne tekabül eden harç, Rekabet Kurumu adına ticaret sicili veznesine yatırılır.
Şirket kuruluş sürecinde zamanı daha etkin kullanma imkanımız genişlemiş bulunmaktadır. Limited şirketler için sermayenin belirli bir kısmının bankaya yatırılması zorunluluğu kaldırılmıştır. (Anonim Şirketler hariçtir).
Limited şirketin belirli bir sermaye gereksinimi yoktur, ancak en az 10.000 TL sermaye ile kurulabilir. Limited şirketin kuruluşu için T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan işletme açma ve faaliyet belgesi alınması gerekmektedir.
Ödenmiş sermayeye şu örnek verilebilir: A şirketinin hisse adedi tutarı 50 milyondur. Bahsi geçen firmanın hisse nominal değeri ise 1000'dir. Bu sermayeyi bulmak için “hisse adedi x hisse nominal değeri” formülü uygulanır.
[Tek Cümlede Özet: Söz konusu zorunluluğa aykırı davranan her biri tarafa ayrı ayrı uygulanmak üzere 2022 yılı için 14.200 TL'den 118.500 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecektir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile dövizle ödeme yasağı 6 yıl sonra bazı alanlar için kaldırıldı.
Tebliğin, “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı 8'inci maddesinin 7'inci fıkrasında yer verilen ve istisnai durumlardan sayılan; ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimlere ilişkin hizmet sözleşmelerine dayalı bedelleri döviz olarak ödenebilmektedir.
Esas olarak, Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından akdedilecek menkul ve gayrimenkul alım satım, her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing, iş, hizmet ve eser sözleşmeleri, Karar'da döviz yasağı kapsamında sayılan sözleşme tipleridir.
Ticaret siciline tescil edilmiş olan sermaye tutarı, 500 sermaye hesabında ve taahhüt edilmiş ancak henüz ortaklarca ödenmemiş olan sermaye, 501 ödenmemiş sermaye hesabının borcunda takip edilir. Ödenmemiş sermaye hesabı, sermaye şirketlerinde kullanılır. Şahıs işletmelerinde ise sadece 500 sermaye hesabı kullanılır.
13.09.2018 tarihinde 85 numaralı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile sözleşmelerin ve sözleşmelere bağlı yükümlülüklerin döviz cinsinden yapılma yasağı getirilmiştir.
Sermaye artırımı kuruluşta olduğu gibi nakdi taahhüt ve ödeme, ayın taahhüdü veya şirketin borçlarını sermayeye dönüştürmek suretiyle yapılabilir. Her pay sahibi yeni çıkarılan payları mevcut sermaye pay oranına göre alma hakkına sahiptir.
Yeni kurulan veya nakit sermaye artıran şirketlerde, konan veya artırılan nakit sermaye üzerinden, TCMB faiz oranın %50'sine isabet eden kısmı kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.
01.07.2022 tarih ve 7417 sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle, nakit sermaye artırımında faiz indiriminden süresiz yararlanma hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemiyle sınırlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri