Anonim şirketlerin ortaklarının elde ettiği kâr payı ise GVK'nın 75/1. maddesine göre, hisse senetlerinin kâr payı olduğundan gelir unsurlarından menkul sermaye iradı sayılmakta ve gelir vergisi kapsamında vergilendirilmektedir.
Verginin Konusu
Buna göre, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisine tabidir. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşmaktadır.
Şirketler kaç çeşit vergi öder, türüne göre değişmekle birlikte ödemekle yükümlü olunan 5 şirket vergisi mevcut: Damga vergisi, katma değer vergisi (KDV), geçici vergi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi.
Muafiyet sadece tek konuta sahip emekli aylığından başka geliri olmayan ya da geliri olmayan, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar için sağlanan kolaylık. Tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri varsa muafiyetten yararlanılıyor.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Limited şirketlerde %25 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %10 oranında (şirket olarak bu kesinti yapılır. diğer kesintiler yıllık beyanname ile aşağıdaki şahıslar için uygulanan vergi dilimlerine göre aradaki fark tlep edilir.) vergi ödemesi gerekir.
Gelir vergisi, bireylerin ve kurumların belirli bir dönemde elde ettikleri kazançlar üzerinden devlete ödedikleri yükümlülüktür. Türkiye'de gelir vergisi, kişisel kazançlar üzerinden alınır ve girdinin türüne göre farklı oranlarda uygulanır.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Buna göre, muafiyet kapsamında elde edilen hasılatın 2024 yılı için 1.100.000 TL'yi aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacaktır.
Gelir vergisi, gelir üzerinden ödenen bir vergi türüdür. Gerçek kişiler yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmış kişilerin gelirleri, gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların (gelir getiren mülk) safi tutarıdır.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Holdinge dağıtılan kâr payı üzerinden, kar dağıtımına bağlı gelir vergisi/kurum stopajı yapılmamaktadır. Ana şirket veya holding şirketin karları nihayetinde gerçek kişi ortaklarına dağıtıldığından, vergi bir süre gecikme ile ödenmekte, bu sebeple vergi grup tarafından finansman olarak bir süreyle kullanılmaktadır.
Gelir Vergisi, her mart ayının 25'ine dek ilgili vergi dairesine sunulması gereken Gelir Vergisi Beyannamesi ile birlikte mükellefin ikametgâhının ya da iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine ödenir. Ödeme bankadan da gerçekleştirilebilir.
3 ayda bir Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verirler. Her ay damga vergisi beyannamesi verirler. Anonim şirketler kar payı dağıtıklarında; dağıttıkları kar payı üzerinden %15 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmaktadırlar. Anonim şirketler verdikleri beyannamelerde maktu damga vergisi ödemekle yükümlüdürler.
Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Vergi Muafiyeti Nedir? Basit bir ifadeyle vergi muafiyeti, bir bireyin veya bir grup vergi mükellefinin gelir veya faaliyetleri üzerinden vergi ödemekten muaf tutulmasına izin veren bir hükümdür. Muafiyet, verginin türüne ve Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre kısmen veya tamamen olabilmektedir.
8. Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2024 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 200.000 TL olarak tespit edilmiştir.
Özetlemek gerekirse; sadece konut kira geliri elde edenler, gelirinin 2023 yılı için istisna tutarı olan 21.000 TL'yi aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vereceklerdir. 2023 yılı içerisinde 21.000 TL ve altında konut kira geliri elde edenler yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir.
Vergi ödevinin düzenlendiği 73'üncü maddenin 1'inci fıkrasına göre ise; “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür”.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
2024 Yılı Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenecek? 2024 yılı mevzuata göre Mart ayının son günü yıllık gelir vergisinin beyannamesinin verilmesi gerekirken, Mart ve Temmuz ayının son günü ise ödemesinin yapılması gerekiyor.
Anonim ve limited şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri