Seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubundan olan ilaçlar; depresyon, anksiyete ve diğer duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Bu ilaçların beyindeki mutluluk aktivitesini artırması ile ruhsal durumun iyileştirilmesi amaçlanır.
Serotonin, ruh halinden, vücut fonksiyonlarının çalışmasına kadar her alanda etkilerde bulunarak uyku kalitesinin artmasında ve sindirim sistemi problemlerinin düzenlenmesinde yarar sağlar. Doğal bir ruh hali dengeleyicisi olan serotonin, dopamin gibi mutluluk hormonları arasında yer alır.
Serotonin, ruh halinizden barsak hareketlerinize kadar her şeyi etkileyen önemli bir nörotransmitterdir. Serotonin adı verilen nörotransmitter maddesini vücudunuza doğrudan gıdalardan alamazsınız. Triptofan adı verilen aminoasiti içeren gıdalar tüketildiğinde bu madde beyinde serotonin yapımında kullanılır.
Yan etkilerinin az olması, etkinlikleri ve tolere edilebilirlikleri nedeniyle sıklıkla depresyon ve diğer birçok psikiyatrik bozukluk için birinci basamak ilaçlar olarak kullanılırlar. Bu gruba dahil etken maddeler arasında sertralin, sitalopram, fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin, essitalopram vb. yer alır.
İlgili 20 soru bulundu
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Bazı durumlarda ilgili hormonun miktarını artırmaya yönelik serotonin ilaçları reçete edilebilir. Mutluluk hormonunun düzeyini artırmak için egzersiz en etkili yöntemlerden birisidir.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Cilt için bolca su ve bol oksijen gerekli. Bu arada mutluluk hormonu olan serotonini unutmayalım, mutluyken kan akışı dengelenir, cilt pembeleşir ve güzelleşir. Cilt için yemeği unutmayın; Antioksidanları kullanın, cildi ve damarları korur.
Sebzeler; Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahana , ıspanak , kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler, serotoninden zengin, kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda iyi kaynakları . Soya ürünleri ( tofu , soyasütü , soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
3. Ağır serotonin toksisitesi: kas rijiditesi ile ilişkili hızla yükselen ateşle karakterizedir ve eğer saatler içerisinde tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliğine ilerler. Bu tıbbi bir acil durumdur ve hemen her zaman farklı bölgelere etkili ilaçların kombinasyonlarında görülür (MAOI ve SSRI'lar gibi).
Serotoninin vücutta birçok etkisi bulunur. Başlıca aşağıdaki gibi özetlenebilir. Ruh hali: Beyinde bulunan serotonin olumlu ruh halinden sorumludur. Normal düzeydeki mutluluk hormonu sayesinde duygusal olarak dengeli, sakin, konsantre olmuş ve mutlu hissedilir.
Öğrenme ve hafıza ile bağlantılı olan serotonin, ruh halini dengeleyen, iyi olma duygularını artıran, ağrı toleransını yönetmeye yardımcı olan, kaygıyı azaltan, depresyonla mücadeleye ve iyi bir uyku için uyku düzenine yardımcı olan önemli bir hormondur.
Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir (1) kapsül.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Egzersiz serotoninin öncü maddesi olan L-triptofan salgısını artırarak serotonini yükseltir. Ayrıca, L-triptofan besin desteği ve B6 vitamini kullanabilirsiniz.
Fluoksetin (Prozac), Paroxetin (Paxil), Sertralin (Lustral), Fluvoxamine (Faverin), Citalopram (Citol), Essitalopram (Cipralex) gibi ilaçlar psikiyatristlerin en tercih ettiği selektif serotonin geri alım inhibitörleridir.
Serotonin hormonunu sağlamakta olan madde, amino asit olan triptofan olarak bilinmektedir. Bundan dolayı triptofan açısından zengin besinlerin de tüketilmesi önerilmektedir. Triptofan bakımından zengin gıdalar; hindi ve kırmızı et, yumurta, süt, peynir gibi ürünlerdir.
Serotonin Nasıl Ölçülür ? Serotonin ölçümü için genellikle kanda veya idrarda serotonin seviyesini belirlemek için testler kullanılır. Bu testler, serotonin seviyesini doğrudan ölçer ve klinik olarak serotonin düzeyinin normal olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), majör depresif bozuklukta etkili bir tedavi olduğu gösterilen bir ilaç sınıfıdır ve en çok reçete edilen antidepresan sınıfıdır.
Tam pirinç, baklagiller (soya, fasulye, bezelye, mercimek), brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yumurtalar, süt ürünleri, etler, yağlı balıklar, bitter çikolata, muz, fındık ve tohumlar tüketerek serotonin düzeyini artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri