Meridyen aynı zamanda boylam olarak ifade edilir ve adından da anlaşılacağı üzere güney ve kuzey kutbu eşliğinde boydan çevreler. Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir? Farklı özellikleri ile öne çıkan meridyen aynı zamanda boylam olarak ifade edilmektedir.
Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylara ise meridyen denir.
Dünyayı kuzey ve güney yarım küre diye ikiye ayıran ekvatora paralel dairelere paralel ya da enlem daireleri denir. Paralel daireleri kuzey ve güneyde 1° aralıklı 90'ar tane olmak üzere toplam 180 tanedir. Ekvatora dik ve kutuplarda birleşen dairelere de meridyen ya da boylam daireleri denir.
Meridyenler paraleller gibi tam çemberler değildir. Meridyenler Dünya'yı çepeçevre sarmaz. Meridyenler Kuzey Kutbundan başlayıp, Ekvator'u tam dik kesip Güney Kutbunda sona ererler. İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alan Greenwich Gözlemevi'nden geçen meridyen başlangıç meridyeni olarak kabul edilir.
Meridyen üzerindeki noktalar 0° doğu
Başlangıç meridyeni için günümüzde kabul edilen yaygın kanı Londra'nın Greenwich kasabasından geçtiği yönündedir. Uluslararası meridyen ya da Greenwich meridyeni gibi adlarla da anılır.
İlgili 26 soru bulundu
Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır.
Matematikte sıfır noktası (orijin) düz uzayda O harfi ile gösterilen özel bir noktadır. Kartezyen eksenler sisteminde eksenlerin kesiştiği nokta sıfır noktasıdır. Düz uzayda sıfır noktası herhangi bir uygun nokta olarak seçilebilir. Bu seçim işlem sonucunda herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler. Dünya üzerindeki aynı enleme sahip noktaların birleşmesi ile oluşan varsayımsal çemberlere ise paralel denir.
Dünya'nın üzerindeki temsili enlem ve boylamlar ve eksenler koordinatları belirlemek için kullanılır.
Ekvator ya da eşlek, kuzey ve güney yarımküreleri birbirinden ayıran hayalî dairesel hattır. Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Doğusuna doğu yarımküre, batısına ise batı yarımküre denir
Meridyenlerin doğu tarafı Doğu Yarımküre, tam tersi olan batı tarafı da Batı Yarımküre olarak bilinir.
Başlangıç meridyeninin doğusunda 180, batısında 180 olmak üzere toplam 360 meridyen olduğu kabul edilir. Başlangıç meridyeninin doğusundaki meridyenlere doğu meridyenleri, batısındakilere de batı meridyenleri denir.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Kutup noktalarına eşit uzaklıkta yer alan ve noktaları birleştiren, Ekvator'dan başlayarak yer ekseni ile Ekvator düzlemi arasında yer alan 90°'lik açıya bağlı olarak 1°'er aralıklar ile çizilen hayali yani izafi çizgiler paralel olarak tanımlanır.
Dünyayı portakal dilimlerine benzeyen şekilde bölümlere ayıran ve bir kutuptan diğer kutba uzanan varsayımlar meridyen terimidir. Boylam Neyi Etkiler? Boylam yerel saatlerin oluşumunu ve zaman kavramını etkilemektedir. Yani bu etkiden de anlayabileceğimiz gibi boylam bir yerin yerel saatini belirlemektedir.
Paralel (coğrafya) - Diğer bir adı enlem olan ve dünyayı yatay olarak kestiği farz edilen 180 tane çizgi.
Ekvator'a göre kuzeye ve güneye doğru 90 ar adet enlem çemberi vardır ve toplam olarak 180 adettir. Karakter olarak bu çember grupları farklı yapılardadır.
Her dairenin enlem numarası yaklaşık olarak dairenin ekvator ile yaptığı açıya eşittir. Bu durumda ekvator 0°, ve Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla 90° kuzey ve 90° güneyde yer almaktadır. Ekvator en uzun enlem dairesi olup ayrıca bir süper dairedir.
Bugün yukarı Mezopotamya'nın büyük bölümü Türkiye sınırların içinde yer almakta olup bu bölge tarihte “Bereketli Hilal” olarak tanımlanmış. Denizden 770 metre yükseklikte bulunan Göbeklitepe, tarih boyunca peygamberler şehri diye bilinen Şanlıurfa'nın 15 km doğusunda yer almakta.
Milyon Taşı, İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nın giriş kısmının yakınında bulunan bir taştır. Bugüne kadar birçok kişinin fark etmeden yanından geçtiği bu taş, tarihi bir özellik taşıyor. Milyon Taşı, İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nın giriş kısmının yakınında bulunan bir taştır.
Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri