Serotonin seviyelerinin ölçülmesi, özellikle psikiyatrik bozuklukların teşhisinde ve tedavisinde yardımcı olabilir. Ancak, serotonin seviyeleri yalnızca birçok faktörün etkisi altında olduğu için tek başına bir tanı aracı olarak kullanılmamalıdır.
Bu üç biyokimyasal bozukluktan biri meydana geldiğinde, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu, panik ve hatta aşırı asabiyet ortaya çıkabilir. Serotonin eksikliğinin depresyonda önemli bir rol oynadığı genel olarak kabul edilse de, yaşayan bir beyinde serotonin düzeyini ölçmek mümkün değildir.
Düşük Serotonin Düzeyleri
Kandaki mutluluk hormonu düzeyinin ölçülmesi mümkündür. Ancak kanda dolaşan bu hormon, beyin yerine sinir sisteminden kaynaklandığından ötürü düşüklüğü tanı amaçlı kullanılmaya uygun değildir. Bu sebeple serotonin eksikliği tanısı için laboratuvar bulguları yeterli değildir.
Genel olarak, kanınızdaki serotonin seviyeleri için normal aralık mililitre başına 101-283 nanogramdır (ng / mL).
İlgili 19 soru bulundu
Vitaminleri ihmal etmeyin
Çünkü B6 vitamini serotonin seviyesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra B9 ve B12 vitaminleri de serotonin seviyelerini etkilemektedir. Peynir, keten tohumu, kırmızı et ve karaciğer gibi besinler bu vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Merkezi sinir sisteminde ve kan trombositlerinde bulunan serotoinin temel aminoasitlerden olan triptofandan üretilir. Dışardan vücuda alınan triptofan çoğunlukla fındık, peynir, kırmızı et gibi gıdalarda bulunur ve eksikliği durumunda serotonin seviyesi düşer bu da mod düşüklüğüne neden olur.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Sinir hücreleri ve beynin çalışması için gerekli olan serotonin, vücutta üretilen kimyasal bir maddedir. Vücutta normalden fazla serotonin olması, titreme, ishal, kas sertliği, ateş gibi semptomlara neden olabilir.
Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili olan D vitamini, serotonin seviyelerini de etkileyebilir. Özellikle D vitamini eksikliği görülen bireylerde serotonin seviyelerinde de düşüklük gözlemlenebilir.
Serotonin, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kanınızdaki trombositler tarafından salınır. Ayrıca en küçük kan damarlarının daralmasına neden olarak kan akışını yavaşlatır ve pıhtıların oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede yaraların iyileşmesine katkıda bulunur.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Yapısal olarak monoamin grubuna girer ve triptofan aminoasiti ile triptofan hidroksilaz enziminin tepkimesi sonucu sentezlenir. Beyinde serotonin kimyasalı salındığında kan damarları kasılarak daralır; serotonin düzeyi düştükçe genişler.
Serotonin: Ne Zaman ve Nasıl Salgılanır? Serotonin hormonu, herkesin bildiği gibi, mutlulukla özdeşleştirilen bir hormon. Bu hormon yalnızca ruh hali ile değil; iştah, uyku, sindirim, öğrenim becerisi ve hafıza ile de ilişkili. Serotonin oranları, mide bulantısında ve uyku esnasında zaman zaman artış gösterebilir.
Yapılan araştırmalara göre güneş ışığından faydalanmak bedendeki serotonin ve endorfin hormonlarının çoğalmasına yol açar. Bundan dolayı, her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak etkili olabilir. Egzersiz yapmak: Egzersiz insan sağlığı için fiziki yararların yanı sıra ruh hali üzerinde de oldukça yararlıdır.
3. Ağır serotonin toksisitesi: kas rijiditesi ile ilişkili hızla yükselen ateşle karakterizedir ve eğer saatler içerisinde tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliğine ilerler. Bu tıbbi bir acil durumdur ve hemen her zaman farklı bölgelere etkili ilaçların kombinasyonlarında görülür (MAOI ve SSRI'lar gibi).
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Serotonin eksikliği ise depresyon, anksiyete ve diğer duygudurum bozuklukları ile ilişkilendirilebilir. Bu gibi ruhsal problemlerin tedavisinde kullanılan birçok ilaç genellikle beyindeki serotonin düzeyini arttırmayı amaçlar.
Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor. Mutluluk veren besinleri tüketmek de vücuttaki serotonin miktarının artmasını sağlıyor.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Sebzeler; Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahana , ıspanak , kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler, serotoninden zengin, kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda iyi kaynakları . Soya ürünleri ( tofu , soyasütü , soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı.
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Oksitosin eksikliği mutsuzluğa sebep olur. Beraberinde stresli, gergin, huzursuz, depresyona eğilimli durumlar oluşabilir. Oksitosin hormonu, tıbbi tedavilerde de yerini almıştır, ilaç olarak da kullanılır. Endorfin hormonu vücudumuzun morfinidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri