Triger kayışı, Motorlarda silindir kapağında bulunan eksantrik ile motor bloğunun en alt kısmında yer alan krank mili çıkıntısı arasında çalışan, kasnaklar ve rulmanlar yardımı ile boylamasına yerleştirilen kayıştır.
Triger kayışı motorun önünde tevzi kapağının altındadır. Ancak motorun içinde kuvvete uğrar. Ayrıca belli bir süre ve kilometrede değişmesi gerekmektedir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
300 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Triger Kayışı Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Triger Kayışı Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Supap ve pistonların ilgili olduğu tüm parçalarda kasmalar meydana gelir ve bu kasmalardan kaynaklı zorlanmalar hasar verir. Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar. Valf ve pistonlar birbirine çarpar. Bunun sonucunda çok ciddi mekanik hasarlar meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde motor tamamen çalışmaz duruma gelir ve çok ciddi onarım gerekir.
Triger Kayışı Değiştirilmezse Ne Olur? Triger kayışını önerilen zamanda değiştirmezseniz; motor arızası, kırık veya bükülmüş valfler, silindir kapağı veya eksantrik mili hasarı ve piston ve silindir duvarında hasar meydana gelebilir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Yumuşak olan ve triger kayışı üretiminde kullanılan malzeme gereğince, zaman içerisinde kilometreye bağlı olarak kopar. Bu durum bu süreç boyunca motor içindeki sürtünme ve ısınmadır. Zamanında değiştirilmeyen ve bakımı aksatılan triger kayışı da bir süre sonra kopabilir.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır.
İçten yanmalı motorların tümünde triger zinciri veya triger kayışı vardır. Araç üreticilerin tercihine göre, bazı araç modellerinde triger zinciri varken bazılarında ise triger kayışı bulunur. Triger kayışı, devirdaim pompası ve gergi rulmanının bütününe triger seti adı verilir.
Triger kayışı diğer adıyla zamanlama kayışı belirli periyotlarla yenilenmesi gereken ve motorun senkronizasyonunu sağlayan en kritik parçalarından biridir.
Bu yüklü maliyetin altına girmemek için devirdaim pompasına bir periyot belirlememiz bizim için maddi anlamda bir artı olacaktır. Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır.
Triger kayışı gerektiği sürede değiştirilmezse kopar ve triger kayışı kopmuş bir aracın motoru çalışmayacağından araç da hareket edemez. Yani V kayışı konusunda gerekli bakımları ve değişimleri sağlamazsaniz aracınız sizi her an yarı yolda bırakabilir.
Triger, yani eksantrik zinciri koparsa ne olur diye düşünüyorsanız cevabı aracınızın çalışmamasıdır. Eksantrik zinciri, yani triger kayışı kopan aracın motoru düzgün çalışamaz.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Triger kayışları eksantrik mil ile krank mili arasında bağlantı görevi gören kayışlardır. Bu kayışlarda bir arıza olması durumunda performanstan ziyade aracın hareket etmesi dahi imkansızdır.
Otomobillerde ortak olan üç tür kayış vardır: fan kayışı, çok kamalı kemer ve zamanlama kayışı. Otomobil kayışının kurulum pozisyonu: otomobil uygulamasında, esas olarak otomobil motoru krank milinin kam, su pompası, jeneratör, klima kompresörü, hidrolik direksiyon pompası vb. 1.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
V kayışı ve triger kayışı aynı şey değillerdir. Triger kayışı, eksantrik mili ve krank mili dönüşünü uyumlu hale getirmekle görevlidir. V kayışı ise motordan aldığı gücü aracın alternatör, hidrolik direksiyon ve klima kompresörü gibi parçalarına iletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri