Bir parafin balmumu tedavisi sırasında, ayağınızı balmumuna birkaç kez daldırarak birkaç kat cila uygulayıp ayaklarınızı plastikle sarın. Balmumu sertleştikten sonra çıkarabilirsiniz. Ayaklarınızdaki ölü deri, ağda ile birlikte temizlenir ve yumuşak hissettirir.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Limon ayaklardaki ölü deriyi arındırmada da oldukça etkili. l Bunun için öncelikle ayaklarınızı 10-15 dakika limon karışımlı ılık su içerisinde bekletin. Ilık limonlu su ayak tabanında bulunan ölü derilerin yumuşamasını kolaylaştıracaktır. l Daha sonra limon kabuğunun iç beyaz kısmı ile ayak tabanlarınızı ovun.
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
Sklerodermada ana bulgu, cildin kalınlaşması ve gerginliğidir. Yalnızca deride değil, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi vücudun birçok bölgesinde, inflamasyon ve skarlaşmaya neden olur. Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Bir kabın içinde maden suyu ve limon suyunu karıştırın. Başka bir kapta diş macunu, tuz ve karbonatı karıştırarak macun kıvamına getirin. Macun karışımını ayaklarınıza (tırnaklara temas ettirmeden) uygulayın ve streç film ile sarın. 10 dakika beklettikten sonra ayaklarınızı sıvı malzemeli karışımda 5 dakika bekletin.
Ayaklar da herhangi bir sağlık sorunu yoksa ayaklar çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli aralıklarla uygun sabunla yıkanmalı ve parmak araları unutulmadan iyice kurulanmalı.
Ayaklarınızı Temiz ve Kuru Tutun
Bu, ayaklarınızı her gün sabun ve ılık suyla yıkamak ve ardından iyice kurutmak anlamına gelir. Özellikle terliyorsanız veya ayaklarınız ıslaksa, çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı da düzenli olarak değiştirmelisiniz.
Ayaklarınızın düzenli bakımını sağlamadığınızda da ölü derilerle karşılaşabilirsiniz. Ayağınızın altındaki ölü deri kuru, çatlak veya soyulma şeklinde görünebilir. Ayak mantarı (tinea pedis), egzama veya başka bir enfeksiyon türünden kaynaklanmadığı sürece genellikle bu durum ağrılı değildir.
Topuk çatlağı için ne yapılır sorusu için cevap arayanlara çözüm olacak en iyi çözüm vazelindir. Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Ayak Bakımı
Ayağımızda oluşan çatlak ya da nasır olan bölgeye düzenli olarak vazelin uygulandığında bu bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak çatlak ve nasır tedavisine destek olur.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Kabartma tozu ayak mantarı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir kaba sıcak su ve kabartma tozu ekleyin, ayaklarınızı bu karışıma batırın ve yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı kurulayın.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Öncelikle çoğu şehir efsanesinde olduğu gibi süt ürünleri tüketiminin deriyi kalınlaştırdığını ispatlayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktur.
Bu sebeple ödem oluştuğunda bu dokuda birikebilir. Ödem, dokulardaki sıvı artışıdır ve dehidrasyon, aşırı tuz tüketimi, hareketsizlik, ilaç kullanımı gibi sebeplerden oluşabilir. Ödemle gelen şişlik geçicidir ve deri kalınlığını doğrudan etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri