Sert lehim yönteminin en yoğun kullanıldığı üretim alanları; ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, bisiklet ve motosiklet imalatı, otomotiv sanayi, metal mobilya ve beyaz eşya sanayidir. Sert lehim malzemeleri, DIN 8512, DIN 8513, AWS A5.8 ve ISO 3677 gibi standartlarda sınıflanmış saf metaller veya alaşımlardır.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
Çeliklerin ve dökme demirlerin sert lehiminde, bakır-çinko ve bakır-çinko-nikel alaşımı sert lehim telleri ile kullanılanır. Bakır-çinko ve Bakır-çinko-kalay alaşımı sert lehim telleri ile galvanizli çeliklerin, pirinç ve bakır alaşımlarının sert lehim uygulamalarında kullanılır.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
İlgili 30 soru bulundu
Yumuşak Lehimleme: Genelde ergime sıcaklığının 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda ve yük taşımayan bağlantılarda kullanılır. Fazla yük taşımayan ve düşük sıcaklıklarda çalışan hassas sistemlerde kullanılır. Elektronik sistemlerde, teneke ve su borularının birleştirilmesinde kullanılırlar.
Erimiş metal, sert lehimlenecek parçaların arasında kapiler etki ile (kılcal boru kuvvetleri ile) yayılarak katılaşır. Kapiler etkiden yararlanabilmek için sert lehimlenecek parçaların aralığının 0.05-0.5 mm. arasında ayarlanması tavsiye edilir. Daha büyük lehimleme aralıklarında kapiler etkiden faydalanılamaz.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Lehim, içeriğinde ağırlıklı kalay ve kurşun elementlerinin bulunduğu birleştirici malzemedir. Erime ve kaynamasıyla bazı malzemelerin birbirine bağlanması olanağı sağlar.
Kurşunlu lehim teli genellikle kurşun ve kalay alaşımından yapılır. Kalay, daha düşük bir erime sıcaklığına sahip olduğu için genellikle kurşunla birlikte kullanılır. 63/37 veya 60/40 alaşım oranına sahiptir. ROHS standartları aranmayan bileşenlerle çalışırken 63/37 en iyisidir.
Sert lehimleme işlerinde en yaygın kullanılan dekapan borakstır. Boraksın etki sıcaklığı 741°C' den başlar. Dekapanlar, iş parçalarının tavlanmaya başlanmasıyla aktif duruma geçer ve etki sıcaklığına ulaşıldığında yüzeyde oluşan oksit tabakasını çözer.
Galvanizli Sacın Özellikleri Uzun Ömürlüdür, Katlandığı zaman çinko kaplaması dökülmez, derin çekme ve sıvamaya karşı elverişlidir, kolay lehim tutar, çok basit boyanabilir, ateşe karşı dayanıklıdır, ekonomiktir, kolaydır ve birçok dış faktörlere dayanıklıdır.
En tipik kurşunsuz lehim alaşımları kalay/gümüş, kalay/bakır, gümüş, bakır/fosfor olup bileşimlerine bağlı olarak 250 °C (482 °F) civarında erirler.
Erime sıcaklığı: 650-800 °C. İşlem sıcaklığı: 710 °C. Kullanım yerleri: Bakır, kırmızı pirinç, pirinç ve bronz.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Lehimlemeden önce zımpara ile iyice temizlerseniz lehim pastası bile işe yarayacaktır. Pirinç normal kurşun/kalay lehimi tutar.
Kalem havyaların uçları bakır, dökme çelik, alüminyum-bakır alaşımı gibi maddelerden yapılmaktadır. Kalem havyalar yavaş ısındıkları için çalışma sırasında genellikle fişe takılı bırakılmakta ve sıcak kalmaktadır.
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Güçleri 5 - 300 watt arasında değişebilmesine rağmen kullanımı en rahat ve en çok tercih edilen havya modelleri 60 watt ve 80 watt kalem havyalardır.
Oldukça dayanıklı ve dirençli bir yapıya sahiptir. •Neredeyse tüm lehim uygulamaları için uygundur. Kurşunlu lehimler insan sağlığına zarar verir. Fakat kurşunsuz lehimler sağlığa zarar vermez.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Kaliteli bir lehimleme yapmak istiyorsanız paslanmaz çeliği, boraks veya lehim asidi kullanmak yerine saf kurşunla lehimlemeniz önerilir.
Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. %55'ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Lehim pastası 20g Bilgisayar ve telefon cip i ve Cep telefonunun ve diğer tür elektronik anakartların onarımı için gerekli bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri