Yumuşak lehim ise daha çok bir bağlantı elemanı olarak kullanılır. Yumuşak lehimler: kalay, kurşun ve çinko lehimleri. Sert lehimler: pirinç, bakır, gümüş alaşımlı ve alüminyum-çinko alaşımlı lehimler.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
Yumuşak lehim ise uygun fluks, lehim ve havya kullanarak 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılır. Sert lehime göre daha kolay tamir edilir ve daha iletkendir ve takviye almadan yüksek sıcaklıklarda eriyebilir. Daha düşük dayanıma sahiptir.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
İlgili 24 soru bulundu
Yumuşak lehimlemede ısıtma bakır havya ile yapılır. Bakırdan yapılan havyanın üzeri oksit tabakalarından eğe ile temizlenir. Lehimleme sırasında eğer lehim pastası kullanılıyorsa bir nişadır parçasına sürülerek temizlenir. Parçaları ısıtmak için elektrik direnç ve indüksiyon metodları da kullanılır.
Erimiş metal, sert lehimlenecek parçaların arasında kapiler etki ile (kılcal boru kuvvetleri ile) yayılarak katılaşır. Kapiler etkiden yararlanabilmek için sert lehimlenecek parçaların aralığının 0.05-0.5 mm. arasında ayarlanması tavsiye edilir. Daha büyük lehimleme aralıklarında kapiler etkiden faydalanılamaz.
Aslında, paslanmaz çelik doğru seçilirse ve paslanmaz boru kalitesi yüksekse lehimleme işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Hayır, bir mıknatıs tamamen mıknatıslandığında (doymuş), daha güçlü hale getirilemez. Neodyum mıknatıslara kesinlikle lehim veya kaynak yapamazsınız. Isı mıknatısı demanyetize eder ve bir güvenlik riski oluşturarak alev almasına neden olabilir.
Yumuşak Lehimleme: Genelde ergime sıcaklığının 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda ve yük taşımayan bağlantılarda kullanılır. Fazla yük taşımayan ve düşük sıcaklıklarda çalışan hassas sistemlerde kullanılır. Elektronik sistemlerde, teneke ve su borularının birleştirilmesinde kullanılırlar.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
En tipik kurşunsuz lehim alaşımları kalay/gümüş, kalay/bakır, gümüş, bakır/fosfor olup bileşimlerine bağlı olarak 250 °C (482 °F) civarında erirler.
Çeliklerin ve dökme demirlerin sert lehiminde, bakır-çinko ve bakır-çinko-nikel alaşımı sert lehim telleri ile kullanılanır. Bakır-çinko ve Bakır-çinko-kalay alaşımı sert lehim telleri ile galvanizli çeliklerin, pirinç ve bakır alaşımlarının sert lehim uygulamalarında kullanılır.
Galvanizli Sacın Özellikleri Uzun Ömürlüdür, Katlandığı zaman çinko kaplaması dökülmez, derin çekme ve sıvamaya karşı elverişlidir, kolay lehim tutar, çok basit boyanabilir, ateşe karşı dayanıklıdır, ekonomiktir, kolaydır ve birçok dış faktörlere dayanıklıdır.
Lehimlemeden önce zımpara ile iyice temizlerseniz lehim pastası bile işe yarayacaktır. Pirinç normal kurşun/kalay lehimi tutar.
Lehimleme ile alüminyum metali dıĢındaki bakır, pirinç, çelik DKP sac, paslanmaz sac, çinko ve kalay kaplı sacların birleĢtirilmesi yapılabilir. Aynı veya farklı yapıdaki iki metali ergitmeden birleĢtirilmelerini sağlayan alaĢım maddesine lehim denir.
Uzaması % 8 -12 olur. ➢ Zamak lamda alaĢımı: Döküme çok elveriĢli bir alaĢımdır. Elektrik telleri çekimi için hazırlanır. Çok sağlamdır. % 18 kalaylı lehim ile lehimlenebilir.
Lehimleme, kaynak işlemine benzer şekilde, metal parçalarını bir araya getirme işlemidir. Bunu, bağlanacak parçalar arasında lehim olarak adlandırılan ayrı bir alaşım yerleştirerek gerçekleştirirsiniz. Daha sonra lehimi eriyene kadar ısıtın. Lehim soğuduğunda, metal parçalar arasında sertleşir ve bir bağ oluşturur.
Gümüş, Gümüşte çok iyi lehim tutar.
Sert lehimleme işlerinde en yaygın kullanılan dekapan borakstır. Boraksın etki sıcaklığı 741°C' den başlar. Dekapanlar, iş parçalarının tavlanmaya başlanmasıyla aktif duruma geçer ve etki sıcaklığına ulaşıldığında yüzeyde oluşan oksit tabakasını çözer.
Lehim pastası 20g Bilgisayar ve telefon cip i ve Cep telefonunun ve diğer tür elektronik anakartların onarımı için gerekli bir malzemedir.
Kuru lehim: Fazla pasta kullanılmasıyla oluşur. Lehim bölgesi kararır ve elemanlar birbirine iyi yapışmaz (şekil 2-c). d. Delikli lehim: Kötü malzeme kullanılması sonucu oluşur.
Kurşunsuz lehim teli genellikle kalay, gümüş ve bakır içerir. ROHS standartlarına uygun üretim yapmak isteyenler bu alaşımları kullanmak zorundadırlar. Kurşunsuz teller kurşun alaşımlı lehim tellerine göre daha pahalıdır, ayrıca erime sıcaklıkları daha yüksektir (Kurşunlu Lehim 183C, Kurşunsuz Lehim 217) .
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri