VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Bu işlem borsada, "short açmak" olarak da bilinir. Short pozisyon açmak için öncelikle düşüş beklentisi bulunan bir finansal varlık seçilir. Ardından, aracı bir kurum veya broker ile anlaşma sağlanarak bu varlık ödünç alınır. Ödünç alınan varlık hemen piyasada satılır.
Kaldıraç, düşük teminatlarla yüksek hacimli pozisyon açabilmemizi sağlar. Kaldıraç Oranı, Pozisyon tutarının (hacmin) teminat tutarına bölünmesiyle hesaplanır. Örnekle ifade etmek gerekirse; USDTRY sözleşmesinde 31.10.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak başlangıç teminatı 190TL olarak belirlenmiştir.
Borsada açığa satış ne demek sorusunun da cevabı olan kısa pozisyon işlemi, yatırımcının ödünç aldığı varlığı teslim etmesiyle tamamlanır. Bu süreçte yatırımcı açık piyasadan varlık alıp satarak ödünç alınan varlığın yerini doldurur. Finansal varlığı sahibine teslim ederek short pozisyonu sonlandırır.
Kısa pozisyon, ya da 'shorting', fiyatların düşmesini bekleyen bazı yatırımcıların kullandığı bir stratejidir ve düşüş eğilimlidir. Kısa bir pozisyona giren bir yatırımcı, bir varlığı ileri bir tarihte daha ucuza geri alma beklentisiyle--sahip olmadan--başka bir partiye satar.
İlgili 43 soru bulundu
Yatırımcılar, herhangi bir kripto para birimi fiyatının düşmesini beklediklerinde short pozisyon almalıdırlar. Genellikle belli bir varlığın fiyatı gereğinden fazla yükselip doygunluğa ulaştığında short pozisyon açılır.
VİOP'ta yatırımcı vade sonunu beklemeden uzun (alış) pozisyonunu satış; kısa (satış) pozisyonunu ise alış yaparak kapatabilir.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz. Eğer yatırımcılar vade sonuna kadar beklerse VİOP'ta vade sonunda açık kalan pozisyonlar uzlaşma fiyatı üzerinden otomatik olarak kapatılır.
VİOP'ta XU030 kodu ile işlem görmekte olan BİST30 Endeksi, BİST'te yoğunlukla işlem gören pay senetlerinin belli bir formülle 30 tanesinin değerini ifade eden finansal araçtır. Borsanın genel görünümü ifade etmesi açısından ekonomiye ilişkin hedge ve spekülasyon imkanları sunan önemli bir yatırım aracıdır.
VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Borsa İstanbul bünyesinde alım satımının gerçekleştirildiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısa adıdır. VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
“10X” Yapmak Ne Anlama Gelir? “10X”, bir yatırımın değerinin on katına çıkması anlamına gelir. Örneğin, bir yatırım enstrümanı 10 TL iken, 10X yapması durumunda, bu enstrümanın değeri 100 TL olacaktır.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Kısa pozisyon ya da “shorting”, bir yatırımcının önce bir menkul kıymeti geri satın almak veya daha sonra daha düşük bir fiyattan kapatmak amacıyla sattığında oluşturulur. Bir yatırımcı, o menkul kıymetin fiyatının yakın gelecekte düşeceğine inandığında bir menkul kıymeti açığa çıkarmaya karar verebilir.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP'ta Temerrüte Düşme
Teminat tamamlama çağrısının, belirtilen sürede (T+1 günü saat 15:00'a kadar) yerine getirilmemesi durumunda müşteri hesabı temerrüde düşer.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Örneğin bir sözleşmede on adet uzun pozisyonunuz varsa, aynı sözleşmenin aynı vadesinde 10 adet ya da daha az sözleşme satarsanız yaptığınız satım işlemi “ters işlem” veya “pozisyon kapatma işlemi”dir.
VİOP İşlem Öncesi Risk Yönetimi
Sürdürme teminatının [Toplam Teminat+_Geçici Kar/Zarar] tutarına oranı olarak tanımlanan risk oranı %100'den büyük ise ilgili hesap riskli duruma düşer. Risk seviyesinin 1 veya 2 olması uyarı niteliğinde iken, 3 seviyesi riskli statüsüne yaklaşıldığını/riskli olduğunu gösterir.
Bir yatırımcının sattıktan sonra geri almayı planladığı varlık ile açmış olduğu pozisyona ise 'kısa pozisyon' veya açığa satış adı verilir. Bu pozisyonun amacı, değeri düşeceği tahmin edilen varlıktan kâr elde etmeye çalışmaktır.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri