Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
Hamurun sertliğini ayarlamak için püf noktası tüm malzemeleri eklerken un miktarını tarifte belirtilenden daha az eklemektir. İhtiyacınıza göre azar azar eklemeye devam ederek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ancak sert hamuru yumuşatmak için su eklediğinizde yoğurmak bir hayli zor olacaktır.
Kuruyan oyun hamurunu yumuşatmak için tek ihtiyacınız olan şey ise, sudur. Hamuru ıslatarak eski yumuşak formuna kavuşturabilirsiniz. Fakat suyu eklerken kontrollü davranmanız gerekir. Çok fazla su eklerseniz hamur çok yumuşak bir form alabilir.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle kapatınız. Nem yumuşamasına neden olacaktır. - Tavanın içerisine 2 ile 3 damla su ilave ederek sertleşmiş poğaçayı tavanın içerisine koyunuz ve suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayınız.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Soğuk su, mayanın ürettiği gazları hapseden ve ekmeğe lezzet katan glüten yapısını korur. Çavdar veya karabuğday gibi glüten oranı düşük unları kullanırken sıcak su kullanılmasını önerir.
Vücutta ezilen darbe alan yere yağlı hamur veya çiğ et sarılır. Çarpma veya düşme sonucunda oluşan vücuttaki ezikleri, yaraları iyi etmek için ekmek çiğnenip sarılır. Ezilme, burkulma ve incinmeler sonucu oluşan ağrı ve şişliklerin tedavisinde incinen, ağrıyan, şişen yerin üzerine hamur sarılır.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
İnstant mayayı ununuza direk karıştırmanız yeterli oluyor. Yaş mayayı ılık su içinde eriterek hamura ilave ediyorsunuz. Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Yumurtayı derince bir kaba kırın, üstüne sıvı yağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hazırladığınız hamuru 2 eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi hafifçe unlanmış tezgahta açın. Açtığınız hamuru bir bıçak yardımıyla kare kare kesin.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle veya kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Unu ekliyoruz. Üzerine kabartma tozu kullanıyoruz ve ele yapışmayacak kıvamda yoğuruyoruz. Daha sonra içine peynir koyup, istediğimiz şekli verip, fırın tepsisine koyuyoruz.
3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
Suyun buharlaşmasıyla hamur daha kolay bir şekilde mayalanacaktır. Maya eklemek: Sıcak ortam işe yaramadıysa, yeni bir maya paketi açın. 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı şeker ile karıştırın. Bu karışımı 2 cm köpük elde edene kadar, ortalama 10 dakika, mayalandırın.
Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri