Sabunu kalıptan hızlı çıkarmak istiyorsanız, formülünüzde sert (doymuş) yağlara daha çok yer vermelisiniz. Hindistan cevizi yağı, palm yağı gibi oda koşullarında katı olan yağlar, sabunun sertliğini arttırarak daha kalıptan kolayca çıkmasına yardımcı olur.
Muhafaza süresinden sonra sabun kalıptan alınıp kullanım boyuna göre kesilir. Sabunlaşma reaksiyonu tamamlandığından, sabunun bu aşamada kullanılması güvenlidir. Yine de, soğuk yöntemle üretilen sabunlar, kullanıma sunulmadan önce 2-6 hafta kurumaya bırakılırlar.
Bunun için ocağınızın üzerine kaynayan su dolu bir tencere, tencerenin içerisine de parçalanmış sabun bazınızı içeren ısıya dayanıklı kabınızı yerleştirin. Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir.
The Guardian'da yayınlanan makaleye göre sabun kesme insanlarda ASMR olarak adlandırılan ve yemek yeme, fısıldama gibi aktiviteler sırasında çıkan seslerle ilişkilendiriliyor. Bu sesleri duymak bizi tatmin ediyor çünkü bizlere anne karnındayken duyduğumuz sesleri hatırlatıyor. Bu da bizi güvende hissettiriyor.
İki çeşit kostik vardır; birisi potasyum hidroksit (KOH) diğeri ise sodyum hidroksit (NaOH)dir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Sabunu kalıptan hızlı çıkarmak istiyorsanız, formülünüzde sert (doymuş) yağlara daha çok yer vermelisiniz. Hindistan cevizi yağı, palm yağı gibi oda koşullarında katı olan yağlar, sabunun sertliğini arttırarak daha kalıptan kolayca çıkmasına yardımcı olur.
Bu sürecin tamamlanması için 1- 2 gün gerekir. Ardından sabun kalıplardan çıkarılarak gerekirse kesilir ve kurumaya bırakılır. Kalıplardan çıkartılan sabunların kuruması için birkaç hafta beklenir. Bu süre içerisinde sabunun içindeki fazla alkalinin uzaklaşması gerekir.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
❤️ Malzemeler; 1 kalıp sabun 5 lt su Yapılışı; Sabunu rendeleyip kaynayan 5 lt suya dökelim ve karıştırarak eritelim. Sabunlar tam anlamıyla eridikten sonra ocağın altını söndürüp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. 5 lt sıvı sabunumuz hazır.
Saf Zeyinyağlı Sabun 1 Kg (6 Kalıp)
Elimizi yıkamak için ıslattığımız katı sabun ıslak kalıp kurumayınca bakterilerde sabunun üzerinde kalmaya devam ettiği gibi bu bakteriler sabunun üzerinde de üreyebilir. Dolayısıyla katı sabun zararlı olabilir. Ayrıca katı sabun kullanımının cildimize de olumsuz etkisi olabilir.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar. Soğuk proses sabun yapımında yüksek sıcaklıklara çıkılırsa, oluşan gliserin katılaşabilir. Bu da gliserinin yüzeyde görünür olmasına neden olur. Eğer katılaşan kümeler bir kısımda toplanırsa, o kısım doğal olarak daha yumuşak bir formda olabilir.
Kullanımla, zaman içinde yumuşayan sabunun, daha uzun ömürlü olması için arada değiştirilip kurutmak gerekir (oda sıcaklığında kuru-nemsiz ortamda, güneş ışığına direk maruz bırakmadan).
Kalıp sabunların çoğunun süresi iki ila üç yıl sonra dolar. Doğal veya el yapımı sabunların süresi, uçucu yağlar ve kokular küflenebileceğinden, bir yıl içinde kullanmak en doğru olanı.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Parlak sabun boyası olarak da bilinen sedef boyalar, sabun yapımında en iyi sonucun verilmesini sağlayan ürünlerden biridir. Bu ürünler sabun yapımı esnasında bir miktar yağ içinde çözünerek kullanılır. Sabun boyaları kokulu taş ve saça renk vermek için de kullanılır.
Biliyoruz ki sabun yaparken minimum su:kostik oranını 1:1 alabiliyoruz. Bu kostiğin tüm yağlarla buluşup sabunlaşabilmesi için kullanılabilir en düşük oran (her tarif için uygun değil ve acemilik dönemi için uygun değil). Bunun yanında genel olarak önerebildiğimiz oran ise 1.8:1.
Alkali metaller kullanılarak elde edilen sabunlar suda çözünürken toprak alkali metallerin sabunları suda çözünmez. NaOH) ile ısıtılmakta ve gliserin ve yağ asitlerinin sodyum tuzuna sabunlaştırılmaktadır. Yağların sabunlaştırılması sırasında NaOH yerine KOH kullanılırsa “arap sabunu” elde edilir.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri