Türkiye'de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Nüfus tahminlerine göre kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200, 2040 yılında 1.116, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi öngörülüyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyarı bulmasanın beklendiği 2025 yılında ise kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4.800 m3'e düşeceği tahmin edilmektedir. Tüketimdeki bu azalış su kaynaklarının kıtlığına bağlanacaktır. Kaldı ki 2025 yılına kadar şu an kullanılabilir durumda olan bir çok su kaynaklığı kirlenecektir.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye'de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor.
Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.
Yetersiz su kaynakları, hayvancılık ve tarım sektörüne zarar verirken aynı zamanda insanların temel geçim kaynaklarını da riske atıyor. Salgın hastalıklar, zorunlu göçler ve gıda kıtlığı gibi tehlikeleri de beraberinde getirerek insanlığın yaşamını tehdit ediyor.
Dünya'daki suyun ise sadece %2,5'ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor. Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor.
Yağışların giderek azaldığı son yıllarda, yağışlardan beslenemeyen yer altı sularında, çekilen su miktarı beslenmeden fazla olduğunda yer altı suyunun bitmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.
Yeryüzünde su miktarı yıllar içiresinde sabit kalmakta ve nüfus, tarımsal ve endüstriyel su kullanımı arttıkça, su kaynakları üzerindeki baskı da derinleşmekte. Arz ve talep arasında oluşan bu dengesizlikler su kıtlığı adı verilen küresel bir sorunu ortaya çıkarıyor.
Buna göre çok yüksek su stresi yaşayan 17 ülke bulunuyor: Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Bu ülkelerden 12'si Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yer alıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin Su Riskleri Raporu'na göre, mevcut durumda 1,2 milyar kişi su sıkıntısı çekilen yerlerde yaşarken, 2050'de dünya nüfusunun yarıya yakını su sıkıntısı çekecek.
Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO başta olmak üzere ilgili kuruluşların raporlarına göre, dünya ve Türkiye'de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle suya talep artarken, tatlı su kaynakları her geçen yıl azalıyor.
Yeraltı suyu ayrılmadan önce Dünya yüzeyinin altında 10.000 yıldan fazla zaman geçirebilir. Özellikle eski yeraltı sularına fosil su denir. Toprakta depolanan su çok kısa bir süre orada kalır, çünkü Dünya'ya ince bir şekilde yayılır ve buharlaşma, terleme, akarsu akışı veya yeraltı suyu şarjı ile kolayca kaybolur.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Elde edilen veriler ise bizi daha çok endişelendirmektedir. Çünkü verilere baktığımız zaman 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısı tatlı su kaynaklarına ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşayacak. 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75'i tatlı su kaynaklarına ulaşmakta olumsuzluklar yaşayacak.
Su Olmasaydı, evrendeki tüm canlılar için yaşam alanı olmazdı, yeryüzünde en fazla bulunan maddelerden olan su hayatın temel taşıdır. Okyanuslar ve denizler yeryüzünün yaklaşık olarak onda yedisini kaplamaktadır. Atmosferde, toprakta ve yeryüzün de yaşayan tüm canlılarda su vardır.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Bakanlık, damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği, bu durumun ülke ekonomisine ve küçük ölçekli işletmelere mali açıdan zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıllık süreyi 5 yıl olarak değiştirdi.
Su, hal değiştirir, sürekli hareket halindedir ve bulunduğu bölgelerdeki seviyesi devamlı değişir. Ancak miktarı artmaz veya azalmaz. Volkanik püskürme ve meteorlar tarafından atmosfere eklenen küçük su miktarları dışında Dünya'nın toplam su miktarı değişmez.
Hesaplamalar ışığında dünya üzerinde toplam tatlı su miktarının sadece 35,2 milyon km3 söylenebilir.
Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve uzun bir dönemi kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri