Sert su içilebilir mi? Sert su insan sağlığı için zararlıdır. Tüketilmesi önerilmez. Sıklıkla tüketildiğinde sağlık sorunları meydana getirir.
Sert yapıdaki suların özellikle böbreklere zarar verdiği, bunun nedeninin ise magnezyum ve kalsiyum minerallerinin yüksek oran ihtiva etmesi sebebiyle özellikle böbrek taşı oluşumuna neden olduğu iddia edilmektedir. Bununla birlikte bu tarz suların mesane taşı ve safra taşına neden olduğu da söylenmektedir.
“Kireçli su içmek zararlı mı?” sorusunun yanıtını; suyun içinde bulunan çözünmüş tuzlar, özellikle kalsiyum ve magnezyum varlığı verir. Çünkü bu maddelerin su içinde bulunduğu miktarın etkileri farklı olabilir. Magnezyum alımında artış, ishale neden olabilir.
Sert su içmek insan sağlığına zararlıdır. Böbreklerde ciddi hasarlara sebep olan bu suların yumuşatılarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Sert suyun içindeki kimyasallar arıtma işlemiyle engellenir ve yumuşak su elde edilir.
Suyun içindeki kalsiyum miktarı 250 mg'a, magnezyum miktarı 75 mg'a, bikarbonat miktarı 600 mg'a yakınsa bu su elektrolit açısından zengindir diyebiliriz. Suyun sertliği kalitesini belirler. Sert sular sağlıklı sulardır.
İlgili 37 soru bulundu
SERT SU NEDİR? Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlar Kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır ve suda sertliğe neden olur. Yağmur Suları yeraltında ve yerüstünde ilerlerken kireçli topraktan geçtiklerinde kireci çözerler.
Sert suyun böbreklere zararı gibi insan sağlığına olumsuz etkileri vardır. Bunun yanında bulaşık ve banyolara leke ve iz bırakır, ev aletlerine daha da fazla zarar verir. Sıhhi tesisatın tıkanmasına neden olan, kazanlarda ısı kışını bozan ve aşırı ısınma yaratan tortu, kireç gibi birikintileri bırakır.
Sert su, 1 GPG'nin üstünde sertlik minerali yer alan sular olarak tanımlanabilir. Kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller en yaygın sertlik mineralleri olarak karşınıza çıkar.
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin.
1İçme suyu sertliği kaç PPM olmalı? Suyun sağlıklı olarak içilebilmesi için özellikle TDS ve pH değerlerine dikkat edilmesi önemlidir. Bu nedenle sudaki TDS değeri en fazla 120 ppm (içme suyu sertliği) olması gerekir. pH değeri ise 7 ile 8.5 değer aralığında olması içme sularında ideal olarak tanımlanır.
Saf su neden içilmez? Saf su içerisinde insan vücuduna fayda sağlayacak kalsiyum, sülfatı magnezyum gibi mineralleri içinde barındırmadığı için içilmez.
Sert su ile yumuşak su sıklıkla birbirine karıştırılan ancak etkileri açısından çok farklı sonuçlar doğuran sulardır. Sert sular, magnezyum ve kalsiyum açısından yüksek miktarda çözünmüş mineralleri içerirler. Ancak saf hali ile sular, sert sularda bulunan mineralleri içermezler yani doğal sular yumuşak sulardır.
Toplam derişimi 0,6 mmol/lt'den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt'den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.
Vücudumuz için içilebilir ve sağlıklı suyun, daha az magnezyum ve daha az kalsiyum iyonları içermesi, bunun yanı sıra yüksek oranda da sodyum elementine sahip olması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olan sular ise yumuşak su olarak adlandırılır.
KALICI SERTLİK
Kalsiyum ve magnezyumun klorür, nitrat, sülfat, silikat ve fosfatlarından ileri gelen sertliklerdir ve suyu kaynatmakla giderilmez. Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Sert sular, sahip oldukları yüksek iyon konsantrasyonu nedeniyle daha yüksek bir kaynama noktasına sahiptir, bu nedenle sert suların ısıtılmasında daha fazla enerji sarf edilir. Suyun ısıtıldığı yüzeylerde daha da artan kireçlenme, yalıtkanlığa sebep olur ve yakıt tüketimini artırır.
Kireçli su böbrek taşı yapar mı? Yapılan araştırmalar, kalsiyum açısından çok yüksek, kireçli sular araştırıldığında böbrek taşına neden olmadığı fakat böbrek taşını geliştirme riskini arttırdığı göstermiştir.
Yumuşak su fiziksel olarak insan sağlığını olumlu etkiler. Sadece içme suyunun değil duş almak ya da farklı işlemler için kullanmak için de yumuşak su tercih edilmelidir. Yumuşak su ve sert suyu ayırt edebilirsiniz.
Sert sularda bulunan Ca+2 veya Mg+2 iyonları sabunla tepkimeye girerek sabunun köpürmesini engeller, böylelikle sabunun fazla harcanmasına neden olur. Bu hem ev kullanımında hem de üretim yapan tesislerde özellikle kimya sektöründe su ve deterjan tasarrufu için önemlidir.
Yine günlük hayatımızda otomobil aküleri için kullandığımız 'akü suyu' ya da ütülerde kullandığımız 'ütü suyu' da saf sudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri