Toprak çeşidi her ne olursa olsun sert olması bitkinin gelişimi açısından pek çok olumsuzluğa neden olur. Sert toprak su tutmaz, hava almaz ve gerekli besin değerlerini aktarmaz. Çünkü yapısı gereği sert olan toprak bunların aktarımı ve taşınımı açısından elverişsizdir.
- Kireçli toprak içeriğinde kil, kum ,humus ve kireç içermektedir. Kalkerli kayaçların parçalara ayrılarak oluştuğu topraklardır. Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir.
Ardıç, alıç, armut gibi ağaçlar taşlı topraklarda yetişebilen bitkilerdir.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
İlgili 18 soru bulundu
Domates; derin yapılı, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan, iyi havalanan, su tutma kapasitesi yüksek ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tuzluluğa dayanıklıdır. pH değerleri 6 – 7 arasında olan topraklarda en iyi sonuçları verecektir.
Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır. Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir.
Tüm orman toprakları, genel olarak tarıma elverişli değildir. Yağışın fazla olması nedeniyle kireçsiz orman topraklarında bitki besin maddeleri de büyük ölçüde yıkanarak topraktan uzaklaştırılmıştır.
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Öncelikle kıraç alanlarda ve yağışın az olduğu yerlerde ekim nöbetine uyulmalıdır. Nadas uygulamasında toprağımızı 1 yıllığına dinlenmeye almak önemlidir. Bu durum bir yıl sonraki üretime verim olarak yansıyacaktır. Eğer sulama imkanımız var ise seçeneklerimiz de çoğalmaktadır.
Bu yüzden topraktaki kil oranının dengede tutulması gerekmektedir. Bu oranın dengeye getirilmesi için özel olarak üretilen toprak yumuşatıcı gübrelerin kullanılması önerilir. En etkili ve hızlı çözümdür. Sert toprağa takviye edilen bu özel gübreleme toprağın hızlı ve kolay bir şekilde yumuşamasını sağlayacaktır.
1-Taşlı topraklar
Kolay havalanırlar. Fakat su tutma kapasiteleri ve besin ihtiyaçları azdır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Ağır bünyeli marnlı (killi ve kireçli) topraklarda toprağı kabartır ve havalandırır. Toprağın parçalanmasını ve havalanmasını sağlar. Su tutma kapasitesini arttırarak kuraklığı önler. Toprakta sıkışmayı önleyerek toprakları daha kolay işlenir hale getirir.
İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Asidik yapısı bulunan ve bitkilerin yetiştirilmesi için uygun olan torf toprağa kompost yaparak bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz. Torf, pek çok bitki, ayrıca domates ve biberler dışında pek çok sebze ve besin için uygun bir seçim olabilir.
Kuru tarım alanlarında serin iklim tahılları (başta buğday ve arpa), serin mevsim bakliyatlar (başta nohut ve mercimek), kurağa dayanıklı bazı endüstri bitkileri (haşhaş, aspir, kanola, yağ keteni, kimyon gibi) ile bazı yem bitkileri (fiğ, burçak, korunga gibi) yoğun olarak yetiştirilir.
Örneğin domatesler kızarma döneminde daha az suya ihtiyaç duyar. Bu konudaki detaylar için organik domates yetiştirme yazımıza göz atabilirsiniz. Hangi sebze olduğuna göre: En çok su isteyen sebzeler kabak, salatalık ve fasulyedir. Balkonda bahçede kabak yetiştirirken gölge ve nemi sevdiğini unutmayın.
Tohumlar kışa kadar toprağın altında filizlenmeye başlayacaktır. Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
AZONAL (TAŞINMIŞ) TOPRAKLAR
Bu topraklara taşınmış topraklar da denir. Alüvyal Topraklar: Akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi maddelerin birikmesiyle oluşan topraklardır. Mineral ve organik madde yönünden zengin olan bu topraklar verimli oldukları için üzerinde tarım faaliyetleri yoğun olarak yapılır.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor. Çay üretimi, Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin ile Giresun illerinden sağlanıyor.
Domatesin toprak isteği kısıtlayıcı bir faktör değildir. Yeterince süzek olma şartıyla, bitki her toprakta yetişebilir. Ancak, bitki en iyi şekilde orta kumlu ve uygun havalandırması olan topraklarda yetişir.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri