Çeliklerde sertleşebilirlik, çeliğin su verme işleminde martenzit oluşumu sonucu sertleşme kabiliyetidir. Sertleşebilme, çelik için bu çeliğin yüzeyinden merkezine sertlik dağılımı yanında elde edilen ve yüzeyden %50 martenzitin bulunabildiği noktaya kadar olan uzaklıkla belirlenen sertleşme derinliğini verir.
Sertleşebilirlik Nedir? Sertleşebilirlik ölçme yöntemleri olarak deneyde kullanılan suyun, çeliğin martenzit duruma gelerek sertleşme özelliklerinin ortaya çıkması haline verilen genel isimdir. Bu özellik, çeliğin dış yüzeyinden iç merkezine kadar oluşan sertliğinin yüzeye göre farklı şekilde olabilmesi durumudur.
b) Sertleşebilme Kabiliyeti: Sertleşebilirlik, çeliğin su vermede martenzit oluşumu ile sertleşme özelliğidir.
Jominy uca su verme deneyi, çeliklerin sertleşebilirliğinin ölçülmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu metotta, 25 mm çapında ve 100 mm uzunluğunda hazırlanan silindirik numuneler, östenitleme sıcaklığına kadar ısıtılır ve dikey durumdaki numuneye alın yüzeyinden basınçlı su verilerek bir soğutma yapılır [1].
Amaç Bu deneyin amacı soğuma hızının değişik kimyasal bileşimlere sahip çeliklerin sertliğine etkisinin incelenmesidir. Ayrıca deney, çeliklere alaşım elementi katılmasının, parçaların daha üniform olarak ve daha derinlemesine sertleşmesinin nedeninin açıklanmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
JOMINY UÇTAN SU VERME DENEYİ
Çeliklerde sertleşebilirlik, çeliğin su verme işleminde martenzit oluşumu sonucu sertleşme kabiliyetidir.
Sertleşebilirlik ise çeliğin kimyasal bileşimine ( karbon ve alaşım elementleri ), yapısına ve su verme sırasında ostenit tane boyutuna bağlıdır.
Jominy test deneyi ile incelenen çelik alaşımın su verme davranışı belirlenmektedir. Bunlardan ilki su verme sonrası elde edilebilecek maksimum sertlik değeri olup, ikincisi ise sertleşme derinliğidir yani sertleşme kabiliyetidir. Sertleşebilirliğin belirlenmesi amacıyla en yaygın kullanılan deney Jominy deneyidir.
Alevle Isıtılan Yüzeye Su Verme
Çelik parçaların sertliği, aşınma direnci ve yorulma mukavemetini iyileştiren bir işlemdir. Çoğunlukla orta karbonlu çelik paralar için kullanılır. Genellikle sertleştirilmiş tabakanın derinliği 2-6 mm civarındadır.
Kritik soğuma hızının çeliğin bileşimindeki karbon ve diğer alaşım elementleri arttıkça yavaşladığı bilinmektedir. Kaynak dikişi ve bölgesinin soğuması ısının esas metal tarafından soğrulmasıyla olur. Kaynak yapılan parçaların büyüklüğü ve kalın olması soğumanın hızlı olmasına yol açar.
Deney numunesi ve boyutları: Jominy deneyi için 25,4 mm çapında ve 101,6 mm uzunluğunda silindirik bir çelik çubuk kullanılır (Şekil 3).
Sertleşme derinliği az olan alaşımsız çeliklerde, yüksek hızla (suda) soğutma sonucu karmaşık biçimli parçaların iç ve dış kısımları arasında doğabilecek büyük sıcaklık farkı nedeniyle, çarpılma ve çatlama tehlikesi ortaya çıkar.
Ostenitleştirme; çeliğin uygun bir sıcaklığa kadar yavaşça ısıtılıp, yapısının tamamen ostenite dönüşmesine kadar (yani iç yapının her bölgede benzer yapı göstermesine kadar) tavlanması anlamına gelir. Ostenitleştirme için çelik malzeme, alt kritik sıcaklık çizgisinin (Ac1) üzerindeki bir sıcaklığa kadar ısıtılır.
Sertleştirme işlemi, çeliğin östenit bölgesine kadar ısıtılması ve bütün yapının östenit fazına dönüşene kadar beklenilmesi sonrasında hızlı bir şekilde soğutulması ile gerçekleştirilir. Bu dönüşüm sonucunda martenzit adı verilen yüksek sertliğe sahip yapı oluşur.
Sertleştirme, metallerin sertliğini arttırmak için kullanılan bir metal işlemi türüdür. Bir metalin sertliği, metalin maruz kaldığı gerinim konumundaki tek eksenli akma stresiyle doğru orantılıdır. Sert bir metalin plastik deformasyona karşı direnci daha az sert bir metale göre daha yüksek olacaktır.
42CrMo4 (4140) (1.7225) Islah Çeliği Nasıl Sertleştirilir? 42CrMo4 çeliği yavaşça 880°C'ye kadar ısıtılır. Bu sıcaklığa yükselen 42CrMo4 çeliği yağda veya suda söndürülebilir. 42CrMo4 çeliği oda sıcaklığına (20°C) ulaşır ulaşmaz temperlenebilir.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür). En yaygın çelik türleri, ağırlıkça % 0,5'ten daha az karbon ilavesine sahiptir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
AISI 4140 (32 HRC) çeliği kullanılarak yapılan bir çalışmada numuneler torna tezgâhında 0,05 (mm/dev) ilerleme hızında ve 0,2 mm uç yarıçaplı kesici ile işlenmiş olup, tornalama iş- lemi sonucunda numunelerin yüzeyinde 380 MPa çekme kalıntı gerilmesi ölçüldüğü belirtilmektedir [20].
C45 (AISI 1045) (SAE 1050) (1.0503) Sertlik Değeri Nedir? AISI C45 çeliğinin kullanım sertlik değeri 45-50 HRC arasındadır.
Sertleştirme (su verme), • Tavlama (temperleme), • Islah işlemleri söylenebilir. Sertleşebilirlik, su verme işlemi sonucu yapısı martenzite dönüşen bir çeliğin sertleşme kabiliyeti olarak tanımlanır. Sertleşebilirlik deneyleri su verme ile elde edilen sertlik derinliğinin ölçülmesi esasına dayanır.
Yüksek Mukavemet Çelikleri (HSS) çekme dayanımları 270-700 MPa olan çeliklerdir. Ultra- Yüksek Mukavemet Çelikleri (UHSS) çekme dayanımları 700 MPa'ın üstünde olan çeliklerdir. LSS, (Low Strength Steel) Düşük mukavemet çelikleri olup genellikle alaşımsız ve orta karbonlu çeliklerdir.
Çeliğin Bileşiminde Bulunan Elementlerin Çeliğe Etkilerini Özetleyecek Olursak; Karbon: (C) Karbon çeliğin en temel alaşım elementidir. Çeliğin dayanımı ve sertliğini arttırma en önemli elementtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri