Bazen doktorunuzun reçetenize yazdığı serumlardan fayda alabilirsiniz. Bazen de size takılacak olan bol vitaminli bir serum tüm halsizliğinizden kurtulup sizi daha zinde hissettirecektir. Hastaların sağlıklı olabilmesi için hücre arası sıvıları oluşturan su ve elektrolitlerin belirli bir denge içinde bulunması şarttır.
Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishal, halsizlik ve güçsüzlük gibi belirtileriniz olduğunuzda vitamin serum takviyesini evinizde alabilirsiniz.
Sıvı – elektrolit kayıplarında tedaviyi hızlandırıcı ilaç veya besin alınamadığı durumlarda serum takılır. Serum takılmasının sebep olan en etkili olay, sıvı kaybıdır. Serum takılmadan önce bazı durumlarda kan tahlili istenebilir. İdrarınızın öz ağırlığına göre bakılarak vücuttaki sıvı açığı tespit edilir.
Antioksidan, asitler, vitaminler gibi aktif içerikleri yoğun olarak barındıran cilt bakım ürünlerini serum olarak adlandırıyoruz. Serumlar cildinizdeki nem dengesini korumalarının yanı sıra uzun dönemde kolajen üretimini artırmaya yardımcı olurlar ve kolajen artışı cilt için oldukça önemlidir.
Serum maddesinin vücuda en büyük desteği vücut içindeki eksik elementleri gidermektir.Serum maddesinin içine damar yoluyla nakledilmesi mümkün ilaçlarda katılarak verilmektedir. Bu sıvı hastanın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem ve yardımcılardan biridir.
İlgili 16 soru bulundu
Serum hastalığı genel olarak, büyük miktarda antijenin vücuda enjeksiyonu sonucunda meydana gelir. Enjeksiyon yapıldıktan 7-10 gün sonra üşüme, titreme ile ateş yükselir ve döküntü olur, eklemler ve böbrek hastalığa katılır.
“Serum Tedavisi Etkili Bir Yöntem Değil"
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında damardan sıvı vermenin etkinliği söz konusu değil.
Bir kişinin sağlıklı olabilmesi için bu sıvıları oluşturan su ve elektrolitlerin belirli bir denge içinde bulunması şarttır. Sıvı-elektrolit kayıplarında, tedaviyi hızlandırıcı olarak ya da GİS (gastro-intestinal sistem) veya ağız yoluyla ilaç veya besin alınamayan durumlarda serum verilir.
Yüz serumunu, ihtiyaç durumunuza göre, günde 1-2 kez olmak üzere düzenli olarak kullandığınızda, 3-4 hafta içinde etkisini görmeye başlayabilirsiniz.
Bu da serum etkisini ne zaman gösterir sorusunun cevabıdır. Cildinizde bakımın etkileri de yavaş yavaş fark edilmeye başlar. Üründen ürüne değişmekle birlikte genellikle serumların etkisi 24 saat sürer, ancak kesinlikle düzenli kullanım önemlidir.
Serumların Etkisi Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar? Her cilt bakım ürününün ve tedavisinin sonucunda olduğu gibi cilt serumlarının etkisi de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak serumları düzenli olarak kullanmaya başladıktan sonra birkaç hafta içinde ilk sonuçlarını görmeye başlayabilirsiniz.
Serumların cildi iyileştirme, nemlendirme ve sıkılaştırma özellikleri vardır. Yaşlanmış ve zamanla kırışıklıkları, lekeleri artmış ciltleri gençleştirme görevi de görürler. Doktorlar tarafından 25 yaş ve üstü kişilerin serum kullanması öneriliyor.
Hastaların iki 'gözde' serumu var. İlki, içine katılan B vitamininden ötürü sarı renkli. Halk arasında 'sarı serum' veya 'renkli serum' diye isimlendiriliyor. Diğeri ise ağrı kesici, antibiyotik, sakinleştirici ve vitamin katılarak hazırlanıyor.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Halsizlik, çeşitli nedenlerden dolayı bitkin olma hissidir. Halsizlik durumuna her zaman bariz bir hastalık eşlik etmeyebilir. Kısa süreli halsizlikler; aşırı çalışma temposu, stres veya yetersiz uyku nedeniyle oluşabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığın iyileşme sürecinde de halsizlik hissedilebilir.
Acillerdeki hasta yoğunluğuna bakılmadan, hekimlerin tanı ve tedavi planı beklenmeden, ısrarlarla serum takılması isteniyor. Hastaların iki 'gözde' serumu var. İlki, içine katılan B vitamininden ötürü sarı renkli. Halk arasında 'sarı serum' veya 'renkli serum' diye isimlendiriliyor.
Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Serum, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvıdır; plazmadan farkı içinde fibrinojen bulunmamasıdır, çünkü pıhtılaşma esnasında bu madde parçalanarak fibrini çökeltir; tel tel olan fibrin de kan yuvarlarına sarılarak pıhtıyı meydana getirir.
Santrifüj bulunmadığı durumlarda kan oda ısında 4 saat bekletilmesinin ardından buzdolabında bir gece bekletilirse kan serumu pıhtıdan ayrılacaktır.
Serum fizyolojik denen şey izotonik sodyum klorür solüsyonudur. Diğer bir deyişle su ve tuz karışımıdır. Vücudun sahip olduğu yoğunluğa sahip olduğu için serum fizyolojik olarak isimlendirilir.
Ameliyattan önce neden serum takarlar? Ameliyattan önce damara yerleştirilen plastik bir kanül yardımı ile hastaya serum takılır. Bu damar yoluyla verilen ilaçlar kısa süre içinde hastanın bilincinin kaybolmasını ve anestezinin başlamasını sağlar.
Evde günlük 12 saatlik serum hizmeti almanız 400-700 Türk Lirası olarak ücrete tabii tutulur. Günün tamamı yani 24 saatlik sağlık hizmeti ise 1000-1500 Türk Lirası arasında, verilen hizmetlerin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İlaç olarak, mide şurupları ve gerekirse ağrı kesicilerin hekim kontrolünde kullanılabileceğini ifade eden Göral, 'Doktor izniyle serum gerekli görüldüğü takdirde takılabilir. Genelde 1-2 günde belirtiler geçer.
Soğuk algınlığında griple ayrım yapılamadığı için serum takviyeleriyle acil servislere yığılmalar olur. Oysa soğuk algınlığı çok kolaylıkla geçebilen ve ilaç tedavisi gerektirmeyen bir süreçtir. Ama gripte böyle değil. Klinik bulgular çok yakın olduğu için insanlar bunu ayırt edemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri