Serum Çeşitleri Diğer bir deyişle su ve tuz karışımıdır. Vücudun sahip olduğu yoğunluğa sahip olduğu için serum fizyolojik olarak isimlendirilir. Elektrolitli serum sıvı kaybının olduğu durumlarda hastalara uygulanır ve şeker, bikarbonat, potasyum gibi mineraller içerebilir.
Hastaların iki 'gözde' serumu var. İlki, içine katılan B vitamininden ötürü sarı renkli. Halk arasında 'sarı serum' veya 'renkli serum' diye isimlendiriliyor. Diğeri ise ağrı kesici, antibiyotik, sakinleştirici ve vitamin katılarak hazırlanıyor.
SERUM NEDİR ? Serum, kanın bekletilip, pıhtılaştırıldığı zaman, ortaya çıkan berrak sıvıdır. Kan vücut dışına alınıp bir cam kaba konulduktan bir süre sonra pıhtılaşır. Bu durum, kanın içinde erimiş halde bulunan ve fibrinojen denilen plazma proteininin erimeyen fibrin hâline dönüşmesindendir.
İmmünglobulin / immün serum üretiminde genellikle tavşan, at, sığır, keçi ve koyun kullanılmaktadır.
Serum elde edilmesi için kana herhangi bir madde ilave etmeksizin pıhtılaşması beklenir ve ardından dinlendirilerek yada santrifüj edilerek pıhtının (hücresel kısım) dibe çökmesi sağlanır. % 45 ini oluşturan katı bölümü kan hücrelerinden oluşur.
İlgili 41 soru bulundu
Serum, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvıdır; plazmadan farkı içinde fibrinojen bulunmamasıdır, çünkü pıhtılaşma esnasında bu madde parçalanarak fibrini çökeltir; tel tel olan fibrin de kan yuvarlarına sarılarak pıhtıyı meydana getirir.
Serum (Hematoloji): Kanın bileşenlerinden, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvı. Antiserum: Enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalara ya da zehirli maddelere karşı etkili özgül antikorları içeren kan serumu.
Serum maddesinin vücuda en büyük desteği vücut içindeki eksik elementleri gidermektir.Serum maddesinin içine damar yoluyla nakledilmesi mümkün ilaçlarda katılarak verilmektedir. Bu sıvı hastanın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem ve yardımcılardan biridir.
Uzmanlara göre daha doğal ve sağlıklı olduğu için kaya tuzu tercih edilmelidir. 1 litre su için 1 çay kaşığı tuz yeterlidir. Yaklaşık 10 dakika kaynatılan su, soğuduktan sonra burun damlası ve serum olarak kullanılabilir.
Antioksidan, asitler, vitaminler gibi aktif içerikleri yoğun olarak barındıran cilt bakım ürünlerini serum olarak adlandırıyoruz. Serumlar cildinizdeki nem dengesini korumalarının yanı sıra uzun dönemde kolajen üretimini artırmaya yardımcı olurlar ve kolajen artışı cilt için oldukça önemlidir.
Serum da kanın sıvı kısmıdır. Ancak serum kan pıhtılaştıktan sonra oluşan sıvı kısmıdır. Serumun plazmadan farkı, serum içerisinde fibrinojenin bulunmamasıdır.
“Serum Tedavisi Etkili Bir Yöntem Değil"
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında damardan sıvı vermenin etkinliği söz konusu değil.
Santrifüj bulunmadığı durumlarda kan oda ısında 4 saat bekletilmesinin ardından buzdolabında bir gece bekletilirse kan serumu pıhtıdan ayrılacaktır.
Üründen ürüne değişmekle birlikte genellikle serumların etkisi 24 saat sürer, ancak kesinlikle düzenli kullanım önemlidir.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Orijinal serum hastalığı at serumu verilen bireylerde tanımlanmıştır. Serum hastalığı genel olarak, büyük miktarda antijenin vücuda enjeksiyonu sonucunda meydana gelir. Enjeksiyon yapıldıktan 7-10 gün sonra üşüme, titreme ile ateş yükselir ve döküntü olur, eklemler ve böbrek hastalığa katılır.
Evde günlük 12 saatlik serum hizmeti almanız 400-700 Türk Lirası olarak ücrete tabii tutulur. Günün tamamı yani 24 saatlik sağlık hizmeti ise 1000-1500 Türk Lirası arasında, verilen hizmetlerin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Serum; kanın fibrinojen ve şekilli elementleriden (eritrosit,lökosit,trombosit) ayrılmış halidir. Tüpler içinde bulunan jel, santrifüj sonrasında serum ve kan hücreleri arasında fiziksel bir engel olusturmakta, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılasmasını hızlandırmaktadır.
Serum takılması, genellikle beslenme, sindirim yolu rahatsızlıklarında, kabız ya da ishal durumlarında, metabolizma bozukluklarında, elektrolit kaybı olması durumunda, ameliyat/ cerrahi işlem sonrası gerekli durumlarda, yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik, iştahsızlık yorgunluk belirtileri olan bireylere ve ...
Damar yolu açılmış hastaya, damar yoluna bir hortum ile bağlı bir torbadan sıvı verilmesi işlemine denir. Serum'un içerisindeki sıvı hızı ayarlanarak damla damla olacak şekilde damar yolu aracılığı ile serum uygulaması yapılan kişinin damarına verilir.
Serum fizyolojik (SF)
Tıp biliminde kullanılan bir salin türüdür. Halk dilinde tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik, %0.9 NaCl izotonik olarak açıklanan eriyiktir.
Cilt bakım serumları su bazlı ve yağ bazlı olmak üzere iki çeşit olabilir. Serum seçilirken cilt yapısı ve ihtiyacı ile üründen beklenenler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu beklenti ve ihtiyaçlar doğrultusunda seçilecek serumun içerisinde bulunması gereken etken maddelere dikkat edilir.
Üretilecek her serum için özel toksinler, toksoidler, venom, veya bakteri kültürleri hazırlanıyor. Bunlar belirli bir programa göre atlara enjekte edilerek, atların bu etkenlere bağışık hale getirilmeleri sağlanıyor. Yani atın vücudunda söz konusu toksine veya bakteriye karşı antikor üretilmesi sağlanıyor.
Ameliyat olan hastalara hastanedeki ilk günlerinde verilen serumların amacı on¬ları susuz ve gıdasız bırakmamaktır. Se¬rumlarda bulunan şeker ve çeşitli tuzlar ağızdan yeteri kadar beslenemeyen hastaların enerji ve elektrolit ihtiyacını kar¬şılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri