Sürekli peteklerin hava yapmasının sebebi oksijen bariyerli boru kullanılmamış olması olabilir. Bilindiği gibi ısıtma sistemlerinde oksijen bariyerli boru kullanılarak, borularından tesisata hava girmesi engellenir. Bu boruların özelliği dışarıdaki havanın borudan tesisata girmesini engellemektir.
Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Evet kombi çalışırken petek havası alınır. Fakat bir kişi de hava alma sırasında kombiye su takviye ediyor olmalıdır. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır.
Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir. Petek havası alma, pürjör vanasının çeyrek tur çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Peteğin içinde hava varsa, çeyrek tur çevirdiğinizde pürjör vanası gevşeyecektir ve peteğin içindeki hava çıkacaktır.
3 – Havası alındığı halde ısınmayan petek var ise burada da petek kanalları tıkanmıştır. Bu durumda peteklerin ısınmama sebebi petek kanallarına sıcak su girip dolaşamadığı içindir. 4 – Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz bu husus da genelde tıkalı petek kanallarına dayalı ısınma sorunu yaşanır.
İlgili 28 soru bulundu
Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir. Peteğin alt kısımlarına yakın bir noktada tıkanırsa peteklerin üstü sıcak altı soğuk olur.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur. Bu durumda peteğin temizlenmesi gerekir.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
Çünkü peteklerde hava sorunu varsa hem peteklerde ısınma problemi yaşanır hem de peteklerden ses gelebilir. Kombi havası alınırken, kombiyi kapatmadan peteklerin havasını alma yapılabilir. Kombi açıkken petek havası alma da yapılabilir yani kombi çalışırken petek havası alınır ifadesi de doğrudur.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Petek havası alınırken kombi kapalı mı olmalıdır yoksa kombi açık mı olmalıdır. Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok.
Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır. Eğer 3 petekten az yakılırsa pompa devamlı devi daim yapmak zorunda kalır.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Kombiye su giriş vanaları kapatılır. Amaç kombiye zarar vermemektir. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır. Kalorifer petek temizliği tek tek yapılacağı için, temizlenecek peteğin giriş ve çıkış vanası açık bırakılır.
Kombi tahliye vanası, genellikle ıslak zemin olan banyo, balkon ya da mutfak gibi alanlarda yer alır. Havlupanın altında oval bir musluk şeklinde de karşınıza çıkabilen kombi tahliye vanası, markaya ve modele göre farklılık gösterebilir. Kombi suyu boşaltırken kombinin kesinlikle kapalı olması gerekir.
Peteklerin havası, kombi çalışıyor konumdayken alınmalıdır.
Peteklerin garanti kapsamındaki ömürleri normal şartlarda maksimum 10 yıldır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Peteklerin ısınmamasına içerisinde biriken hava ve kirli sular neden olabilmektedir. Petek havası boşaltma işlemini yaptıktan sonra petekler daha iyi ısıtıyorsa sorun çözülmüş demektir. Kalorifer peteklerinin havası alındıktan sonra mutlaka kombinin içine temiz su eklenmelidir.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır. Kombiden uzaklaştıkça, takip eden radyatörlerin alt vanalarını biraz daha açmak ve en son peteğin vanalarını tamamen açmak bu ayarı yapmak için yeterlidir.
Buradasınız: TETRAD® ALÜMİNYUM RADYATÖR > Blog > Faydalı Bilgiler > PETEKLERİN İÇİNDEKİ SİYAH SU NEDİR? Kısaca bu kirli sudur. Diğer adıyla manyetit adı verilir. Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir.
Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır. Her iki vanası da altta olan radyatörlerde yine sıcak su giriş vanasından ayarlama yapılır. Vana ayarını yaparken kombi açık olduğu halde vanalarının tamamen kapatılması, kombiye ya da pompasına hiçbir şekilde zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri