Sınavsız Kamu Personeli Alımının Geçmişi Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
KPSS'siz memur alımları genellikle özel sektörde belirli bir süre tecrübesi olan, yüksek lisans ya da doktora gibi özel niteliklere sahip adaylar arasından yapılabiliyor. Ayrıca, engelli ve eski hükümlüler gibi özel gruplardan olan kişilere de KPSS'siz memur alımları yapılabilmektedir.
Türkiye İş Kurumu aracılığı ile özel şirketlere ve kurumlara sınavsız ve KPSS şartsız 548 büro memuru alımı yapılacak. Başvuru yapacak adayların 18 yaşını tamamlamış olmaları ve en az lise mezunu olmaları gerekmektedir.
Alo 170 İletişim Hattı üzerinden. En yakın İŞKUR birimine şahsen müracaat ederek.
Devlet memuru kadrolarında istihdam edilmek üzere başvuru yapan adayların memurluk başvurularının kabul edilebilmesi için bazı koşulları karşılamaları gerekmektedir. Bunlar arasında en önemlisi şüphesiz ki KPSS şartı olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Başvurular; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) aracılığıyla 23 Kasım 2023 Perşembe günü başlayıp 29 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 23:59:59'a kadar yapılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sözleşmeli personel alımı duyurusu paylaştı. 30 Ekim - 3 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sözlü/uygulamalı sınav sonucunda oluşacak başarı sırasına göre 10 (on) sözleşmeli bilişim personeli Milli Eğitim Bakanlığı'na atanacak.
Tercih işlemleri, KPSS-2023/7 Tercih Kılavuzu kurallarına göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacaktır.
Lise KPSS' ye giren bir kişi kamu kuruluşlarında görev alabilir. Özel koşullara göre alım yapan ve doğrudan puan ile alım yapan bölümlere göre çalışma yerleri fark edebilir. Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Memur olmak için 4 yıl lisede eğitim almak gerekir. Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir.
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Burada Türk vatandaşlığının kazanılma biçiminin bir önemi yoktur.
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12. maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.”
Büro Personeli Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Türkiye'de bulunan üniversitelerin Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi bölümlerinden mezun olmanız gerekir.
Tercih işlemleri, Ek'te yer alan KPSS-2023/4 Tercih Kılavuzu kurallarına göre ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapılacaktır.
MEB personel alımı başvurusu ÖSYM'nin AİS sayfası üzerinden TC kimlik no ve şifre aracılığıyla yapılabiliyor. Millî Eğitim Bakanlığı personel alımı için ÖSYM üzerinden yapılacak KPSS 2023/4 tercih başvurusu başladı. Adaylar tercihlerini, 24-30 Mart 2023 tarihleri arasında yapabilecek.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Memur adaylarını yakından ilgilendiren merkezi atama, yılda iki kez gerçekleştiriliyor. Memur atamaları Devlet Personal Başkanlığı tarafından, personel talebinde bulunan kamu kuruluşlarına yönelik olarak yapılıyor.
MEMURLUK GENEL ATAMADA YAŞ SINIRI VAR MI? Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri