Server Ne İşe Yarar? İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Server'lar oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Çünkü Server'lar olmasaydı, Web de olmazdı. Server; veri tabanı bulundurur, bir ağı yönetir ve uygulama ya da dosya paylaşımının yapılmasını sağlar.
Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur? Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.
Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.
Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir. Cihazlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına olanak tanıyan sunucu, kesintisiz bir şekilde çalışır.
IT Altyapısında Server Rolü Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır. Genellikle, bir sunucu birkaç istemci için yalnızca birkaç şey yapar.
İlgili 37 soru bulundu
Serverlar, bir ağı yönetmek, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılabilirler.
Sunucular Nerede Bulunur? Sunucular veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulunur. Bu merkezin büyüklüğüne göre aynı anda birden fazla sunucu çalışabilir. Kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar.
Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir.
Server /sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında data alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
Server kelimesi Türkçe'de "1. hizmetçi, hizmet sunan, servis eden, 2. bir internet deyimi" anlamına gelir. İngilizce server "1. hizmetçi, hizmet sunan, servis eden, 2. bir internet deyimi" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce serve "hizmet etmek, servis etmek" fiilinden türetilmiştir.
Microsoft Corporation tarafından geliştirilen bu işletim sistemi sunucu ağlarının yönetiminde , veri depolama, uygulama çalıştırma ve iletişim işlevleri görmektedir. Windows sunucusu ile yönetici olarak atanan kişilere kontrol etme ve ağ yönetimi gibi görevleri gerçekleştirme imkanı tanınmaktadır.
Client-Server mimarisini anlamak için temel terimler: Client: Girdiyi aldıktan sonra istemciye istek gönderen yazılımdır. Server: İstemcilerden gelen istekleri alan ve işleyen yazılımdır. Sunucu, diğer bilgisayarların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmetleri çalıştırmaya yönelik çalışır.
Server odası, bilgisayar sistemleri ve bunlara ait haberleşme ve depolama cihazları gibi ürünlerin bulunduğu tesistir.
Server (Sunucu), bilgisayar ağlarında, istemcilerin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve paylaşımına açık kaynakları veya bazı servisleri (FTP, E-Posta, Web Sitesi) çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen genel bir addır.
Sunucu rolü, yüklendikten ve doğru biçimde yapılandırıldıktan sonra, bir bilgisayarın belirli bir işlevi birden çok kullanıcı ve ağ üzerindeki diğer bilgisayarlar için gerçekleştirmesine olanak veren bir dizi yazılım programıdır.
Sanal Sunucu, bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. İngilizce açılımı Virtual Dediicated Server (VDS) dir. Her VPS birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır.
Sunucu ve storage sistemleri, yerel ağ üzerindeki dosyalara kolay bir şekilde erişim sağlanması için kullanılır. Serverların birbirinden ayrı olarak verileri depolamasını ve güvenliğini sağlaması için kullanılan storage sistemlerine, çeşitli uygulamalar aracılığıyla bağlanabilmek mümkündür.
Windows Server, Microsoft tarafından tasarlanan ve kurumsal düzeyde yönetim, veri depolama, uygulamalar ve iletişimleri destekleyen bir işletim sistemleri grubudur. Windows Server'ın önceki sürümleri dosya sisteminde kararlılık, güvenlik, ağ iletişimi ve çeşitli iyileştirmeler üzerine yoğunlaşmıştı.
Herhangi bir siteyi ziyaret etmek için bu tarayıcıların “adres çubuğu” kısmına yazdığımız, “http” ya da “https” ile başlayan ve .com, . net gibi bir uzantıyla biten site adresine ise “domain” veya dilimizdeki ifadesi ile “alan adı” denmektedir.
Sunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı olduğu sunucu bilgisayarların, düzgün ve stabil çalışmasını sağlayabilmek adına bu sunucuların takip ve kontrollerinin yapılmasıdır.
Adlandırma kuralları Sunucu adları, DNS etiketlerinin noktalarla birleştirilerek oluşturulan serilerdir ve aynı zamanda alan adlarıdır. Örnek olarak "tr.wikipedia.org" bir sunucu adıdır.
Veri merkezi (İngilizce: datacenter), bilgisayar sistemleri ile telekomünikasyon ve veri ambarı sistemleri gibi ek sistemleri barındıran bir tesistir. Sunucu odası veya sistem odası olarak da adlandırılan bu tesisler işletmelere ait sunucu ve veri ambarlarının bulunduğu alanlardır.
Server TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bilişim 343 sunucu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri