IT Altyapısında Server Rolü Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır.
Server; bilgisayar ağlarında kullanıcıların kullandığı ve paylaşıma açık olan kaynakların ya da e-posta, web sitesi gibi çeşitli servislerin çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen isimdir. Server'lar verileri saklar, düzenler ve kullanıcıya sunarlar.
Sunucu (İngilizce: server), bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir.
Adlandırma kuralları Sunucu adları, DNS etiketlerinin noktalarla birleştirilerek oluşturulan serilerdir ve aynı zamanda alan adlarıdır. Örnek olarak "tr.wikipedia.org" bir sunucu adıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Sunucular Nerede Bulunur? Sunucular veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulunur. Bu merkezin büyüklüğüne göre aynı anda birden fazla sunucu çalışabilir. Kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar.
Serverlar, bir ağı yönetmek, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılabilirler. Server aslında tıpkı evlerde kullanılan bir bilgisayar gibidir. İçerisinde işlemci (CPU), bellek (RAM) ve sabit sürücü gibi bileşenler yer alır.
Server /sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında data alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
Hosting hizmeti ile sunucular arasında en önemli farkı kuşkusuz sunucu sayıları oluşturur. Hostinglerin kullanımı birden fazla kullanıcı arasında bölüştürülebilirlerken sunucular da ise her bir kullanıcı için ayrı birer sunucu oluşturulabiliyor.
Server TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bilişim 343 sunucu.
İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir. Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.
Web sayfanızda yer alan doküman ve benzeri dosyaların depolanması için sizlere 7/24 hizmet veren bir alana ihtiyaç duyarsınız. Buna da teknik literatürde "sunucu" adı verilir. Hosting, kişi ya da kurumlara ait olan web sitelerinin kesintisiz şekilde hizmet vermesine imkân sağlayan bir sistemdir.
Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.
Bu hata, sunucunun istemcinin isteğini tamamlamak için beklediği sunucu veya ağ geçidiyle iletişim sorunları olduğunu gösterir.
Hosting ve sunucular, barındırma anlamına gelen, web proje ve sitelerimizi barındırmamıza imkan tanıyan bir hizmettir. Hosting, barındırma hizmeti veren makinadaki belirli küçük bir parçayı temsil ederken, sunucu ise bu makinanın tamamını veya özel yapılandırılmış ve ayrıştırılmış parçasını ifade eder.
VPS, genellikle paylaşımlı hosting'in sınırlamalarının ötesine geçmek isteyenler için önerilir. Paylaşımlı hosting kullanırken web sitesinin ihtiyaçları ve trafik seviyeleri arttıkça daha fazla kaynak ve özellik sunan bir plana geçmek isteyenler için VPS, idealdir.
Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir. Cihazlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına olanak tanıyan sunucu, kesintisiz bir şekilde çalışır.
Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır. Genellikle, bir sunucu birkaç istemci için yalnızca birkaç şey yapar.
Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur? Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.
Sanal Sunucu, bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. İngilizce açılımı Virtual Dediicated Server (VDS) dir. Her VPS birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır.
Veri merkezlerinde korunaklı bir alan içerisinde tutulan, kapatılması söz konusu olmadığı için geniş güvenlik önemleri ile korunan, jeneratör ve soğutma sistemleri ile desteklenerek çalıştırılan, kesintisiz internet bağlantısına sahip ve dayanıklılığı yüksek bilgisayarlara ''server'' adı verilir.
Local sunucu yani yerel sunucular, bir şirket tarafından satın alınan, şirkete yerleştirilen ve yalnızca kendi şirketinin verilerini yönetmek isteyen işletmeler tarafından kullanılan sunuculardır.
Uygulama sunucusu, bir iletişim protokolu aracılığıyla, bir işletim sistemi (OS) ile dış kaynaklar (örneğin, veritabanı yönetim sistemi [DBMS], iletişim ve İnternet hizmetleri) arasında yer alan sistem yazılımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri