Ama start stop araç aküleri bazı farklılıklar içermektedir. Diğer akülere nazaran daha fazla şarj alma ve yüksek verim ile kullanım imkânı sunan start stop aküler, motor çalışmadığında akünün deşarj olmasını da engellemektedir. Yine de belli bir voltajın altında bu akülerde bitebilmektedir.
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
Start stop akünün diğer akülere kıyasla ömrü daha kısa sürelidir. Bunun nedeni ise start stop akünün her bir dur-kalk hareketi esnasında tekrar tekrar işlev göstermesidir.
Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur. Yakıt tasarrufu sağlayan ve karbon monoksit salınımının önüne geçen start sistemi hem daha az yakıt harcanmasını hem de çevreye zarar verilmemesini sağlar.
start stoplar belli bir eşik gerilim değerinin altında devreye girmez. sonuç olarak siz zaten S.S. özelliğini kapalı tutacağınızdan ötürü normal bir akü rahatlıkla takabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Özellikle trafik yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde Start & Stop sistemini kullanmak ise sürücülere %15 oranında bir tasarruf sağlıyor. Bu teknoloji ile yakıt emisyon değerlerini %3 ile %8 oranında düşürmek de mümkün hale geliyor.
Start stop aküler diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi bu avantajlarından biridir. Lakin yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için biçilen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Eğer akünün voltajı düşük ise Start-Stop sistemi devreye girmez. Bu durumda ya akü şarj edilmeli ya da araç bir miktar kullanılarak akünün şarj olması sağlanmalıdır. Start-Stop teknolojili aküler araca takılırken voltaj değerinin en az 12,60V olmasına dikkat edilmelidir.
Akü Neden Biter? Akülerin bitmesinde pek çok faktörün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Çok soğuk hava koşulları, klimanın çok fazla kullanılması, aküyü en çabuk bitiren kullanımların arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda kısa mesafede araçların sık kullanılması da ürünlerin çabuk bitmesine sebep olabilmektedir.
Merak etmeyin. Start Stop aküler takviye yapılabilir.
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi devreye girer ve motoru durdurur. Araç stop etmesine rağmen elektrik yüklerine enerji akışı devam eder. Manuel araçlarda debriyaja dokunulması ile birlikte araç bekleme yapmadan çalışır.
Start-stop teknolojisi ile üretilen araçlarda EFB tipi akü bulunur. EFB aküler AGM akülerden daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. AGM akülere kıyaslandığında daha az maliyetli olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. EFB akülerin alternatör tarafından sürekli şarj edilmesine gerek bulunmaz.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
72 amper start stop akü otomobilleri için sıklıkla tercih edilen modeller arasındadır. Start stop akü 90 amperlik marş basma gücüne sahip olan modeller de mevcuttur.
Diğer yandan aracın elektrik yükü ideal seviyesinin üstüne çıkmış ise, akü şarj limiti alt limite düşmüş ise, araç küçük de olsa hareket ediyorsa ve son olarak motor soğutma suyu sıcaklığı 60 derece altındaysa start stop düğmesi çalışmaz.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Start-Stop özelliğine sahip yeni nesil araçlarda kullanılan Start-Stop akü takviye işlemi, daha farklı şekilde gerçekleştirilir. Kablonun kırmızı artı uçları yine her iki araç aküsünün pozitif kutuplarına bağlanırken siyah olan negatif uçlar her iki aracın uygun bir metal parçasına tutturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri